Gyula Kórház park – Himalájai selyemfenyő

Gyula városa

Megszakításokkal, de készül a Gyulai Pándy Kálmán Megyei Kórház gyönyörű zárt parkjának fotózása.
A megye 2. legszebb és legnagyobb dendrológiai gyűjteménye minden évszakban másik arcát mutatja, igazán jó fotótéma.
A hatalmas terület a kórháztömb épületei között rengeteg különlegességet is tartogat a látogató – nem csak a beteglátogató számára.
A szép park növényei, hatalmas öreg fái mellet cserjék, szökőkutak, szobrok, kápolna jelenti a változatosságot.
A fák tiszta levegőt és madárfüttyöt is szolgáltatnak Mindenki számára.
Egy kedves fa a Himalájai selyemfenyő valódi ritkaság és szépség a kórház kert egyedei között, a jó fényviszonyok segítették a fotós munkáját a bemutatása kapcsán.

Bagyinszki Zoltán

30 m magasra növő, nyitott kúp koronájú fa. Sötét hamuszürke vagy barna kérge sokáig sima és fényes marad, majd sekélyen berepedezik. Ágai örvökben nőnek.
Kékes-hamvas, ezüstös árnyalatú, 15–20 cm hosszú, puha, csüngő, hosszú tűi ötösével nőnek. A fiatal vesszők simák, kopaszok.
14–25 cm hosszú, egyenes nyelű, általában csüngő, erősen gyantás, porzós tobozvirágzatai magányosak vagy csoportosak. A termős virágzatok párosan átellenben,
hármas vagy ötös örvekben jelennek meg már a fiatal növényeken is, és a mutatós tobozok lehúzzák az ágvégeket. A 15–25 cm hosszú, banánszerűen hajlott, világoszöld,
gyantafolyásos tobozok vége tompa. Víz- és páraigényes, a Kárpát-medencében nyáron öntözni kell. Érzékeny a száraz szélre, emellett a nagyon hideg tél és a téli napsütés is megviseli.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Hozzászólás tiltva.