Visegrádi Négyek fővárosai: Buda – Varsó – Prága – Pozsony királyi várai

A nagyvilágról

Egy egy különálló fotós program keretében készültek a Visegrádi Országok együttműködő 4 fővárosának emblematikus látnivalói, értékeinek képei.
Együtt így e 4 főváros történelmi uralkodói központjai nem igazán voltak láthatóak. az 1000 év történelme mindig is összekötötte a fővárosokat.
Híres korszakos uralkodók sorával rendelkezetek csak néhány közülük: Hunyadi Mátyás, II. Erős Ágost, II. Habsburg Rudolf, Mária Terézia stb.
( Báthory István Erdélyi Fejedelem, lengyel “királyunk” neve külön említendő még – bár ez még Krakkóhoz köthető inkább).
Többször volt közös királyunk – a közös magyar király- császár is uralta e palotákat/ országokat. Buda és Prága hatalmas és vonzó európai rezidencia központok is voltak.
Mindkettő rendelkezik a művészet, építészet kiemelkedő értékeivel. Budán láthatóan – végre zajlik a nagy rekonstrukció. ( a XX. századi pusztítások után).
Prágának, az ottani impozáns királyi palotának nagy szerencséje, hogy a jelentős világháborús, ja és a törökök pusztításait is elkerülte.
Varsó városa, a királyi palotája megszenvedte az évszázadokat, a XX. század kegyetlenségeit különösen. Talán a közös történelem, szimpátia, a sok szenvedés, sikeres és sikertelen szabadság küzdelmek lehetnek a Magyar – Lengyel Barátság fő tartópillérei.
Az értékek mellett a napi politikában és a híradásokban is egyre többet – eredményesen szerepelnek a négyek. Szeretném remélni mindenki tudja, hogy Pozsony magyar koronázó városként majd 1000 éven át kiemelkedő Felvidéki településünk volt. Trianon tragédiájaként veszítettük el, azonban Szlovákia elismeréssel, végre renoválta, egyben szlovákosította . Valamennyi város turisztikai attrakció is egyben.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.