Gyula – Boldog Apor Vilmos Gyulán

Gyula városa


Kevesen tudják hogy sokáig 1918-1941-ig Gyulán szolgált a szegények megsegítőjeként Báró Apor Vilmos plébános. Innen került Győrbe, ahol püspöki rangban folytatta tevékenységét- és vált az élete tragikussá a II. világháború végén 1945-ben.
Azt viszont sokan tudják, hogy Győrben a püspökvárban apácákát mentett meg a szovjet katonák erőszakos cselekedetétől, miközben azok kegyetlen módon lelőtték az ellenálló határozott segítőként fellépő egyházi vezetőt.
A mártírhalált halt Báró Apor Vilmosra emlékezve Gyulán hamarosan / jubileuma kapcsán méltó emlékünnepséget szervez a város. Ennek eseményei most hétvégén zajlanak a Városháza dísztermében és egyéb városi intézményekben, közösségekben.
A képek a 100 éve Gyulán kinevezett és itt szolgáló plébános életének fontosabb helyszíneit és a templomunk előtti szobrát mutatják be. Érdekesség a pár db. archív fotó a belvárosi rk. templomban zajló esküvői ceremónián egy Almásy esküvő kapcsán.
Ennek időpontja: 1938. augusztus 23. “A kereszt erősíti a gyengét, szelídíti az erőset”. Boldoggá avatásának időpontja: 1997. november 9. II. János Pál pápa által.
A fotográfus számára megadatott, hogy több alkalommal is találkozott (miközben megörökítette a család reneszánsz kúriáját – honlapomon megtalálható) Apor Csabával a család akkor még Altorján élő – a birtokot visszaszerző nagyon szimpatikus Székelyföldi családtaggal.

Bagyinszki Zoltán

Hozzászólás tiltva.