Peresi – holtág / Hármas – Körös

Határon belül - 93.000 km2

A Gyomaendrőd környéki holtági vízterületek óriás tagja, természeti és tájképi értelemben is az alföldi holtágak egyik legszebb, egyes szakaszain felettébb vadregényes eleme.
A rendkívül kanyargós holtág 1872-1894 között, mederátvágással keletkezett, a Hármas-Körös jobb parti ármentesített területén helyezkedik el.
Számos gyomaendrődi holtághoz hasonlóan hosszú ideig halászati hasznosításban állt, a horgászszövetségi kezeléssel horgászturisztikai értéke jelentősen felértékelődött.
Halállománya a szövetségi (KHESZ) hasznosítási gyakorlatnak megfelelően a ponty különböző korosztályaival (egy-, két-, három nyaras és alkalmanként extra méretű), illetve előnevelt ragadozókkal, valamint keszegfélékkel kerül kialakításra.

A holtág vízpótlását az alsó végén található szivattyútelep végzi, leürítése azonban nem megoldott, így a holtág két vége között jelentős különbség mutatkozik, mivel a beemelt víz áramlása miatt az üledék fokozottan a felsővégi területeken rakódik le. Itt jelentősebb mértékű a meder feliszapoltsága.
A holtág rengeteg kiváló horgászhelyet, nádassal, bedőlt fákkal, mélyebb kanyari részekkel gazdag haltanyát kínál a horgászat szerelemeseinek, de az óriási meder feltérképezéséhez sok tapasztalat kell. A horgászati hasznosítás következtében finomszerelékes módszerekkel keszegfélék, kárász, kisebb pontyok jó eséllyel horogra csalhatóak, a nagyobb testű békés halak szoktató etetéssel vagy bojlival csábíthatók kapásra.
A holtág ragadozóinak számos jó búvóhelyet kínál a Peres, az őszi időszak kiemelten eredményes lehet az azokra való horgászatnál.

Általános információk:
– Víztípus: a Hármas-Körös parti mentett holtága
– Területe: 165 ha
– Hossza: 27,6 km
– A meder átlagos szélessége: 60 méter
– A víz átlagos mélysége: 2,5 méter
– Csónakhasználat: engedélyezett
– Horgászidőszak: egész évben, folyamatosan 0-24 h
– Jellemző mederadottságok: nádassal, fákkal, bokrokkal szegélyezett part, a halak által helyenként “kijárt” változó mértékben iszapolódott aljzat
– Beépítettség: egyes részei beépítettek, a parcellázatlan részei szabadon látogathatók
– Jellemző halfajok: ponty, amur, süllő, csuka, harcsa, balin, kárász, keszegfélék, sügér, compó, törpeharcsa

http://www.gyomaendre.hu/hu/info/horgaszat/horgaszvizek-halallomany/peresi-holtag.html

Hozzászólás tiltva.