Csitár- a hegyek alatt….. Kodály emléktábla

Felvidék

Barátaimmal 2017. július közepén megtiszteltük, felkerestük Kodály Zoltán zeneszerző csitári emléktábláját a Felvidéken / Nyitrához közel, K- re található a dombokkal szegélyezett kis falucska. A világhírű művész – zeneszerző egykoron Csitáron, a csitári hegyek alatt / Zoboraljai gyűjtőkörútján járt, ahol találkozott a helyi éneklő
muzsikáló emberekkel és rögzítette a dallamokat, amelyek azóta a közismert Kodály műként hallhatóak iskoláinkban, a hazai és nemzetközi koncert termekben. Készültünk a “ találkozásra a hely szellemének megidézésére, a dallamos produkcióra”- a dallamot-zenét Kepenyes Pál zenetanár klarinétja segítségével eljátszotta számunkra és mi hárman a szöveget is elénekeltük – kissé megilletődve főpróba nélkül……..
A fellépésünkről a modern technika segítségével hangos mozgó felvételt is készítettünk az utókor számára, a nagyfelbontású méret miatt ezt most sajnos nem tudjuk bemutatni.

Hazaérkezésünk óta a népdal igazi kedvenc lett, itt hallható a fülemben a SZÖVEGE BEKÚSZIK……., sokszor meghallgattam már az interneten Bíró Gergő tolmácsolásában.
Lélekemelő, nagyszerű élmény volt számomra, számunkra. Készült pár fotó a kis csendes faluról, ahonnan a következő állomásunkra utaztunk: Gimesre – ott is zenei élményeket, helyszíneket kerestünk a kortárs Gimes zenekar révén. Másnap Galántára mentünk, ahol felidéztük a Kodály emlékmű társaságában – a magyar nemzeti Himnuszt Rákosi elvtárstól megmentő zeneszerző munkásságát. Sajnos sokan nem is tudják, nem is gondolják , hogy a tanult – olvasott- hallott magyar történelmi kulturális emlékeink, helyszíneink létező (
létezett) valós dolgok amelyek megtalálhatóak a történelmi Magyarország területén. Csak ehhez kutatni kell és a kényelmet feladva utazgatni  szükséges az 1000 éves Magyarország területén.
lejegyezte: Bagyinszki Zoltán fotográfus

Hozzászólás tiltva.