Budapest – Philanthia virágbolt

Budapest

Szecessziós portál, jókora kirakattal. Olyan sűrű a dekoráció, hogy azt érezzük, a nyíló virágok, a manók és tündérek, a babák és színes csecsebecsék mesevilága bármelyik pillanatban megelevenedhet.

“Philanthia” annyit jelent: virágszeretet. Épp ezt tükrözi ez a virágüzlet. Különleges virágok, exkluzív kiegészítők, s lágy zene fogadja a vásárlót, mintha egy tündérmesébe lépne be.

Európa egyetlen ma is működő szecessziós virágüzlete 1906-ban nyitotta meg kapuját. A házat Hild József tervezte, a boltot Kőrössy Albert Kálmán rendezte be. Az üzletben a padlózat, a szekrények, a pultok, a kandalló és a falakon látható Márk Lajos-festmények eredeti formájukban maradtak fenn. A kirakattól kezdve, a berendezésen át egészen az épületig, minden műemlékvédelem alatt áll. Az üzletben egyszerre van jelen Alice csodaországának szürreálisan vibráló hangulata, a Szentivánéji álom faunjainak, tündéreinek és erdei manóinak világa és a szecesszió kecses finomsága. Nem lehet eldönteni, mi élő, és mi nem. Selyemvirág vagy vágott? Valódi kutya vagy csak a kutya légzését imitáló plüssállat? Antik gyertyatartó vagy jó minőségű utánzat? A kirakatban leselkedő idős hölgy egy eladó vagy csak egy életnagyságú bábu? „A boltban minden eladó, kivéve Philanthia nénit és barátnőit. A néninek már megvannak a nyári ruhái, megjött a Calvin Klein kalapja is” – meséli Barta Béla üzletvezető. Philanthia két barátnőjével három gráciaként vigyázzák a finomságot, a bájt és a kellemet az üzletben. Még az is meglehet, hogy zárás után életre kelnek, és jókat nevetnek a plafonról lelógó, égő vörösre kirúzsozott, piros sapkás karácsonyi halakon. Merthogy az üzletben egész évben lehet „egy kis karácsonyt” venni. „Amint véget ér a húsvét, a »Mikulás nyaral« tematika indul be áprilistól. Olyankor az üzlet újra karácsonyi arcát mutatja.” De addig is, érdemes szemügyre vennünk a tavaszi dekornyúl- és aranyeső-kínálatot!

http://www.vaciutcanegyed.hu/magazin/magazin-2013-tavasz/viragos-csodaorszag

Vélemény, hozzászólás?