Gyula – Cukrászati múzeum

Gyula városa

A gyulai Százéves Cukrászdát 1840-ben alapította Salis András cukrászmester a város egykori gyógyszertárának épületében. Ennek emlékét őrzi a cukrászda ajtaján látható Hygia alakja, akit gyógyító istenségként ismerünk az ókori római mitológiából.

Az 1801. évi tűzvész után épült épület saroktermében egy homokkőkép is látható a gyógyszertár  múltjából, mely szintén a kígyóját tálkájából etető Hygiát ábrázolja.
1840-től 1984-ig számos tulajdonos volt az üzletnek, végül az utolsó, János Imre eladta város önkormányzatának, nem lévén utódja.

A Százéves Cukrászda mai meséket idéző nevét 1952-ben kapta. A copf és empire stílusban épült ház  magán viseli a korai klasszicista jegyeit is.

A díszesen festett termekben korhű és eredeti biedermeier berendezési tárgyak láthatóak. 1840-ből maradt fenn a sarokterem fali polcállványzata, a két aranyozott favázával, és a fedeles cukorkásüvegekkel, valamint a régi edényeket őrző vitrines pult is.
A cukrászda mindig is közösségi hely volt,ez bizonyítják a boltozatok közepén feltárt falképektöredékek, valamint a rekonstruálásra kerülő  főként a 6-7 fős asztalok. Az üzlet egyik legnagyobb kincse egy Josef Hain bécsi mester által készített hasábszekreterben elhelyezett 32 sípos géporgona 1819-ből.

Az egykori cukrászműhely helyén ma Cukrászmúzeum látogatható, ahol korabeli eszközökkel, és berendezésekkel ismerkedhetünk meg egy süti vagy fagylalt elfogyasztása után.

http://gyula.varosom.hu

Vélemény, hozzászólás?