Trianoni emlékmű – Szarvas, az ország-közepéről a szélére.

Határon belül - 93.000 km2

Szarvason a különleges, de egyre ismertebb érdekes szélmalom forma emlék – ma már szimbolikusan is az egykori tragédiánk, a Nemzeti összetartozásunk kiemelt emlékműve.
Már 101 éve történt a szörnyű ország csonkítás –és még ma i s több helyen nagyon keserves dolog határon túl magyarnak lenni. Ukrajnában borzasztó mit művelnek a kis csokor magyarsággal.
Kevesen tudják , Gyula városa is reménytelen helyzetbe került- elcsatolták határa mellett a partiumi területeket, ezzel évtizedekig a reménytelenség helyzetét örökölte. Viszont örüljünk, hogy mi is nem kerültünk a másik oldalra… Örülünk!
Az egykori óriási keleti, délkeleti történelmi régiója – amelyek sok sok településsel földrajzilag – gazdaságilag kötődtek az egykori megyeszékhelyhez teljesen ellehetetlenültek.
Érdemi elmozdulás, fejlődés csak a rendszerváltozást követően tapasztalható.

Bagyinszki Zoltán

A záró székelykapu után, egy kis dombon áll a millenniumi emlékmű, a malom. A 6,5 m-re kicsinyített szimbolikus malom 1939-re készült el az eredeti országközéptől 500 méterrel délebbre. A tényleges középpont telkén régen egy szélmalom állt. Másik megközelítést adott az eredeti emlékmű felirata, mely szerint Isten malmai ugyan lassan őrölnek ugyan, de volt és lesz Szarvason országközép.

Forrás: kvte.hu

Vélemény, hozzászólás?