Temesvár – Hunyadi várkastély az EU Kult. fővárosában

Erdély - Partium

Temesváron járva, több alkalommal volt módon felkeresni a Hunyadi várkastélyt amely talán a legemblematikusabb történelmi műemlékünk a városban, bár a középkortól számolva többször is bővült, átépült a belső négyzetes alaprajzú palota -olyan amilyen, mégis jó lett volna az EU Kult. fővárosa- idejére.
2023-ra szépen renoválni a jelenlegi múzeumi épületet. Szeretem ezt a várkastélyt most egy pár képpel bővítve került a honlap elejére a megtisztelő főváros cím kapcsán. Régészeti kutatások is folytak/ folynak az épület alatt, az udvaron. Reméljük hátha valami történelmi értékünk is előkerül majd.
A történelmi városközpont régi rezidenciáját teljesen körbeveszik a szecessziós és modern kortárs épületek (és egy kicsi parkrész is megmaradt még).
Talán előbb utóbb kerül forrás a méltó funkció visszaállítására… Szerintem Hunyadi János főispán is így akarná.

Bagyinszki Zoltán

A Károly Róbert által épített, de 1443-1447 között Hunyadi János által átalakított Hunyadi kastélyban ma a Bánáti Múzeum tekinthető meg.

Temesvár egyetlen középkori részleteket tartalmazó építményét eredetileg Károly Róbert emeltette a 14. század elején. Ezt alakíttatta át Hunyadi János, aki 1441 és 1456 között Temesvár főispánja volt. A mai épület jelentős részét viszont már a szabadságharc után építették, mert az 1849. évi ostrom idején, az osztrák kézen levő várban a magyar honvédek ágyúlövedékei nagy kárt tettek. A kastélyban 1947 óta a Bánáti Múzeum régészeti, történelmi és természettudományi kiállítása kapott helyet. A kastély előtt helyezték el azokat az 1884-ben készült elektromos utcai lámpákat, amelyek az elsők voltak Magyarországon.

Forrás: utazzerdelybe.hu

Vélemény, hozzászólás?