Mezőgyán – Vátyoni erdő, 100 éves tölgy 4 évszakban

Határon belül - 93.000 km2

Mezőgyánban, Hunor és Géza barátaim kérésére, ezelőtt másfél évvel elkezdtem fotózni a környék híres öreg fáját a 100 éves tölgyet.
Évszakonként kimentem Gyuláról, a vátyoni erdőbe a tölgyet meglátogatni és – megörökíteni. Én csendben szemléltem – exponáltam, ” Apó ” mesélt – közben susogott nekem.

Lefotózni minden évszakban más-más ruhában – és színes és színtelen környezetben a jóval idősebb fát mint mondják 100 éves, 200 ?
Tavasz – nyár- ősz – tél ezen sorrendben látható a fa 4-4 képen és ebből 1-1 kép, mindig ugyan abból a szögből szemből kb. 20 méter távolságból készült az út mellől, a Korhány (egykori folyó, Körös ág még látszik a meder is) partjától 10 méterre. Kis játék Önöknek: keressék meg és figyeljék meg Önök is a hasonlóságot más évszakok tükrében.

Most nem kell várni 3 hónapot a változásra csak egy kattintás a dolog, és az internet és a fotós segítségével látható a természet csodája.
Izgalmas, de időigényes feladatot vállaltam- megérte, érdekes volt látni az átalakulást.( ez inkább a levélre és a környezetre vonatkozik )

A Körösök – közének alföldi erdőjét bejártam, minden évszakban túráztam egy kicsit a legszebb azonban a csendes fehér tél volt !!!- mindig találkoztam őzekkel, láttam a sasmadarakat is.

Ezek mellett egy kisebb állat, a kapitális szarvasbogár is megörökítésre került.
A hatalmas fa mérete, a kora lenyűgöző, de az állapota, láthatóan romlik – öregségének a vége felé jár… azért még hosszú öreg kort jósolnak számára.
Az utolsó felvonásként Mezőgyán és Zsadány településekről hívtunk fiatal szülőket- gyerekekkel álljanak a fa mellé az előtérbe.

Fotós kontrasztként a 2-3 éves gyerekek a matuzsálem mellett- így kerültek megörökítésre.

E fotósorozat elkészült , a fát a képeken megörökítettük. Talán Mezőgyán és Hunor barátunk büszkeségére. A képeket – a hírességet érdemes propagálni- ezt talán Szelekovszky Laci, az öreg fák nagy barátja is értékelni fogja Békéscsabán!

“Szépapó”. Nevét valószínűleg magas korának köszönheti, hisz a kocsányos mocsári tölgy kora kb. 250 év, törzskerülete pedig 560 cm. Ez Békés megye, és a Körös-Maros Nemzeti Park gondozásában álló területek egyik legöregebb fája.( Őstölgy)

A Szépapó fa néhány társával egyetemben az egykori Korhány vízfolyás mellett áll, a Vátyoni erdőben.A vátyoni erdők a Korhány kanyargó medrét követve sok védett fajnak adnak otthont. Különleges értéket képviselnek az erdők között, beékelődve található kiterjedt rétek, legelők. Fő botanikai értékük a tíz ezeres tömegben virágzó agárkosbor. Itt él a fogatlan oszlopcsiga (Columella edentula) is. Korábban nagy számban élt a Kis-Sárrét és a Vátyoni erdő ökológiai közösségében vadmacska (Felis silvestris), azonban a populáció sajnos mára majdnem kipusztult.

Fotó, szöveg: Bagyinszki Zoltán
Forrás: http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=martimarti&pid=20021&blog_cim=Sz%E9pap%F3

Vélemény, hozzászólás?