Tanúhegyek, alvó vulkánok a Tapolcai medencében – 1. rész

Határon belül - 93.000 km2

Túravezető: Bagyinszki Zoltán, túratárs: B.né Zsóka

Négy nap távol A CIVILIZÁCIÓTÓL.

Remek program keretében fotózhattam ill. másztam meg néhány volt tűzhányót a Balaton- Felvidék É- NY- i területén. A hétvégi 30-33 fok párás meleg igazi vulkanikus hangulatot teremtett számunkra a Tapolcai – medence területén.

Kicsi felkészülés egykori ismeretek- utak és a tapasztalás segítette a képanyag elkészítését. Több 100 fotóból csak étvágygerjesztőnek szánom a sorozatot- főleg tájképek formájában- csak távlati képeket kigyűjtve Önöknek (készül a közelképes anyag is BAZALT A TAPOLCAI MEDENCÉBEN címen, hamarosan az is megtekinthető itt a galériában.)

A fiatal 2.5 és 5 millió éves képződmények, a Pannon – tenger területén hazánk kevés , de látványos bazalt formációit, a lekopott és elhordott hegyeket mutatják be. Koporsós és csúcsos hegyek váltakoznak, számuk ha nem tévedek 14. ( a teleobjektívembe belefért a messzi Somló is…. az viszont már nem a medencéhez tartozik.) De a bor ott is nagyon finom- itt is az volt…

A hegyeket tisztelve felsorolom és megadom a magasságukat is, nem elrettentve talán inkább inspirálva – érdemes elindulni igazán kedves és látványos kistáj a Tapolcai – medence a boraival együtt felfedezésre vár. A hegyeket sem szabad kihagyni, rövid de szuszogós a program , csodás panorámákkal kárpótolva. Itt ott várak, várromok is hirdetik dicső történelmünk egykori eseményeit. A bátrabbak kerékpárral is megpróbálhatják.

Jó utat kívánunk……

Badacsony 437m (438) a király
Szent György – hegy 415m
Csobánc 375m (371)
Gulács 393m
Tóti- hegy 347m
Szigliget 213m
Haláp 361m
Hegyesd 281m
Hajagos 346m

és a távoli Somló 431m

Vélemény, hozzászólás?