Fehérvárcsurgó – Károlyi kastély

Határon belül - 93.000 km2

A felvételeket a gyimesfelsőloki Ugrapataka völgyében készítette Bagyinszki Zoltán. A területet csak magyarok lakják, számuk 603 fő. Tenger szint feletti magassága: 1,178 m. Az Árpád házi Szent Erzsébet római katolikus gimnázium a völgy elején található. (2.-3. kép)

A klasszicista stílusú kastélyt gróf Károlyi György építtet­te 1844-1853 között E. Heinrich Koch irányításával, de később Ybl Miklós tervei szerint romantikus stílusban átalakították. A kastély ma kulturális központ.

Az elliptikus, galériás és kupolás könyvtártermet 1910-ben alakították ki. A száz szobát, több díszes szalont, udvari kápolnát magában foglaló kastélyt 50 hektáros angolpark veszi körül. A II. világháború után többfajta funkciót betöltött kastélyt már részben felújították, rekonstrukciója folyamatosan zajlik.

A kastély ma kulturális központ. Több gyűjtemény is otthonra lelt itt, könyvtár és európai dokumentációs központ is működik benne. Kulturális programjaik között gyertyafényes hangversenyek a kápolnában, kiállítások, szemináriumok, gyermekprogramok is szerepelnek.

Forrás: wikipédia

Vélemény, hozzászólás?