Gyula – Gyulai séta (a Hild díjas városban)

Gyula városa

A Magyar Urbanisztikai Társaság hétfőn érkezett levelében arról tájékoztatta a gyulai önkormányzatot, hogy a város korábban beadott pályázata és a most meghozott döntés alapján a fürdőváros Hild-díjat kap. A városépítészeti elismerést legutóbb 1984-ben kapta meg Békés megyei település, akkor Mezőhegyes.

A közterületek kialakításában, valamint az egységes városkép kialakításában elért eredményeket értékelve a Magyar Urbanisztikai Társaság Hild-díjat adományoz Gyula városának. Az erről szóló értesítést hétfőn kapta meg a fürdőváros önkormányzata, s minderről a még aznap, a rendkívüli testületi ülésen tájékoztatta a képviselőket Perjési Klára polgármester.

A Magyar Urbanisztikai Társaság 1968 óta Hild János-díjjal ismeri el a településfejlesztésben, illetve a településrendezésben kiemelkedő eredményt elérő települések, illetve személyek munkáját. Egyebek között Hild János nevéhez fűzhető Pest Város Szabályozási Terve, amelyet 1805-ben tett le az asztalra a neves városépítész.

Legutóbb huszonnégy (!) évvel ezelőtt, 1984-ben nyert e Hild-díjat Békés megyei település, akkor Mezőhegyes, méghozzá elsőrendűen a belváros igényes kialakításáért. A gyulai önkormányzat néhány hónappal ezelőtt pályázatot nyújtott be a Magyar Urbanisztikai Társasághoz, amelyet a grémium támogatott.

Perjési Klára a hétfői képviselő-testületi ülésen elmondta, hogy a díjat 2008 októberében Kecskeméten adják át.

Forrás: hir6

Vélemény, hozzászólás?