Névjegy

Bagyinszki  Zoltán fotográfus képi világa

www.bagyinszki.eu

Tanári, népművelő, majd kulturális menedzseri oklevelet szerzett, több mint 45 éve él Gyulán. A fotózás, mint a megismerés eszköze, lehetősége a Pajtás géppel kezdődött, majd az idő múlásával változott, bővült  a géppark: ma már Nikon és Panasonic gépekkel dolgozik.   Az utazás, a fotó, a könyv, az internet világa számára már életmódot, életformát jelent. Hálás a sorsnak, aktív évezredet zárhatott, illetve nyitott: 39 könyv szerzője, társszerzője lehetett. 

 Tagja a gyulai Székely Aladár Fotóklubnak, a Gyula-Arad Baráti Körnek és a gyulai Október 23. Alapítványnak.  A kastélyokról készült fotói és könyvei révén a Magyar Történelmi Családok szervezete 1998-ban tiszteletbeli tagjává választotta.

 25 évvel ezelőtt kezdte az aktív fotózást, publikálást. Húsz témakörben 120 alkalommal volt kiállítása Magyarországon és Európa sok városában.

www.bagyinszki.eu honlapja eddig 5.4 millió letöltést regisztrált – itt rendszerezett formában több mint 2300 témában 64.000 fotó látható. Külön érdekesség a honlapon belül található  BORFÓKUSZ gyűjtemény – minden ami bor, pezsgő, szőlő és pince. Közel 2000 fotó foglalkozik a 22 borvidékünk értékeivel, szépségeivel, ami 100.000 letöltést ért el.

Ezer éves hazánk (282.000 km2) területének történelme, építészete, művészete, a természet szépségei, a csendes erdő, a vonzó hegyek látványa kimeríthetetlen témát jelentenek számára.  Valamennyi vármegyénket felkereste. A régi híres gyulai fotográfusok munkáját tisztelve, fotósétáinak kedvenc területe a vár, a kastély. A szecesszió és Budapest.

Szerzőként, társszerzőként 1998-99-ben került kiadásra első két könyve a magyar kastélyokról. Következő, a Kossuth Kiadónál megjelenő könyvsorozat amelynek címe és témaköre a Magyar Építészet volt. A történelmi Magyarország legszebb alkotásait, értékeit hat kötetben közreműködve 2000 színes fotó elkészítésével mutathatta be,

 Földrajzi és egykori településneveink ismertetése e honlapon csak magyar nyelven történik. 

Unikumnak számít munkái között egy amerikai kiállítása kapcsán készült könyv, a Texas – a modern vadnyugat című képes album, amely 2001-ben készült. A debreceni Tóth Kiadóval készült munkái közül a várak és kastélyok bemutatását, továbbá az (összesen 700 oldalas) Erdély sorozatot tartja kiemelkedőnek, amelyek négy  színes albumban születtek meg. Erdély ország várairól, templomairól, városairól és a természet változatos szépségeiről.

Másik kedvence az európai rangú hazai szecessziós építészet, amelyre Magyarország is büszke lehet. Hiányt pótló építészeti tárgyú albumként jelent meg az Alföldi szecesszió, majd a szecessziós építészetünket reprezentáló különleges útikönyv (Corvina  Kiadó). 2015-ben a szecessziós építészet című és tartalmú kiállítása a brüsszeli Európai Parlament épületében is látható volt. Az Alföldi szecesszió témakör képanyaga vándorkiállításként van jelen Magyarországon. Gyula képes – internetes szecessziós térképe fotóinak felhasználásával került a világhálóra.( Bálint  Imre és  Fodor György)

2020-ban és 2021-ben reprezentatív szecessziós program szervezője, közreműködője volt / Arad – Gyula

Bede Béla szerkesztésében magyar, angol, orosz nyelven készültek a legutóbbi útikönyv formák fotós munkái a magyar borvidékekről, a magyar gyógyfürdőkről, tájházak és a népi építészet értékeiről.

Több évtizedes közművelődési tevékenységét 2009-ben a kulturális miniszter Wlassics Gyula szakmai díjjal ismerte el.  “Sikeres gyulai” elismerést kapott 2004 évben és 2015-ben Gyula Város Képviselő-testülete  Gyula Város Szolgálatáért kitüntetésben részesítette.    2016. március 15 – én elismerésben részesült a Gyulán és környékén található hadisírok felkutatásáért, dokumentálásáért, valamint az Október 23. Alapítvány (www.oktober23alapitvany.hu)  vezetéséért a Honvédelem-ért ezüst fokozatot vehetett át.

2021 – ben Maléter Pál emlékérmet kapott és megjelent a 39. könyve is Szecesszió címmel, 160 oldalon a hazai értékeinkről.

Kellemes időtöltést, élményekkel teli virtuális utazást kíván Önöknek e honlapon kiállító fotográfus. A képek bármilyen felhasználása jogszabályhoz és a szerző engedélyéhez kötött.

2022. február 5.

Vélemény, hozzászólás?