Szent-Györgyi Albert, Nobel díjas magyar tudós Szegeden

Határon belül - 93.000 km2

A szegedi Dóm tér épületegyüttesének középső részén, az első emeleten dolgozott a képeken látható laboratóriumi helyiségben a világhírű magyar tudós.

Szent-Györgyi Albert biokémikus, Szeged díszpolgára 1937-ben kapott orvosi Nobel-díjat. Ő eddig az egyetlen magyar tudós, aki a világ legismertebb kitüntetését itthoni tevékenységével érdemelte ki.

Betöltötte az Általános Orvostudományi Kar dékáni, a Szegedi Tudományegyetem rektori, a nevét viselő szegedi Rotary Klub elnöki tisztét. A város, az egyetem és a kar állandó kiállítóhelyként emlékszobát létesített.

Az 1911-ben elkészült, 2008-tól műemlék épületben megtekinthető Diczfalusy Egon, Svédországban élő professzor által a Karnak adományozott prekolumbianus szobor- és használati tárgy gyűjteménye is, a tárgyak Dél-Amerikából származnak.

Az épület egyébként az Általános Orvostudományi Kar Dékáni Hivatalaként funkcionál. A kiállítás Szeged városa, a Móra Ferenc Múzeum, a Tudományegyetem és az Orvoskar együttműködésével készült. Szent-Györgyi Albert szobra a Dóm téri nemzeti pantheonban található.

Vélemény, hozzászólás?