Déva – Színház – volt Vigadó

Erdély - Partium

Több mint két évtizedes renoválás után végre elkészült a dévai színház. Az 1910-ben, szecessziós stílusban épült színházépületnél még a rendszerváltás előtt, 1988-ban kezdődött el a felújítás, amely sokáig úgy nézett ki, hogy soha sem ér véget.

Mégis elkészült, s nagyméretű ünnepi programmal avatják fel a drámai színházról művészi színházra átkeresztelt intézmény épületét.A rendszerváltáskor a színházépület renoválása már jó másfél éve megkezdődött. Az új rendszer azonban nem kedvezett számára: a kilencvenes években több nekifutás történt a korszerűsítés befejezésére, de valamennyi félbeszakadt. Egy-egy lendület után éveken keresztül semmilyen munka sem történt, s a helyzet az ezredforduló utáni első években is folytatódott. A politikai cirkusz sem maradt el, 2004 előtt Mircia Muntean, Déva liberális polgármestere folyton azt reklamálta, hogy a színház kerüljön vissza a város kötelékébe az akkor PSD-irányítású megyétől, mivel előadásai a dévai lakosoknak szólnak, nem a megye többi településén élőknek. 2005-ben teljesült Muntean vágya, s az immár liberális vezetésű megyei tanács átadta a színházat a városnak. S végre jó idők ígérkeztek. Turi Zoltán lett az igazgató, aki fellendítette a színtársulatot. Az ő elképzelése szerint vált drámai színházzá az addigi revüszínház, profi színészeket hozott Dévára, kapcsolatba lépett neves romániai színházakkal, több színvonalas színdarabot mutattak be. Nem a színházépületben, hanem más termekben – főleg a városi művelődési központban. 2006-ra Turi Zoltán azt is elérte, hogy elkészült a színház külseje, s már csak a belső tér maradt hátra. Az ígéretes időszak 2007-ben ért véget, amikor komoly nézeteltérés merült fel az igazgató és a városvezetés között a további felújítás előbbi által túl magasnak tekintett összege miatt. Emiatt a tehetséges fiatal magyar igazgató lemondott, s elundorodva az itteni viszonyoktól kivándorolt Kanadába. A színház élére pedig – botrányos „versenyvizsga” nyomán – Nicodim Ungureanu került. Akinek kétéves igazgatósága alatt az égvilágon semmilyen előrelépés nem történt a színházépület felújításánál, viszont állandókká váltak a botrányok. A színészek nem tűrték Ungureanu diktatórikus és inkompetens módszereit, s a szaftos botrányok egymást követték.

A helyzet annyira elfajult, hogy már a városvezetés sem tudott mit kezdeni vele, sőt anyagi forrásai sem voltak az épület befejezésére, ezért 2009-ben, szintén Mircia Muntean kezdeményezésére az önkormányzat visszadobta a színházat a megyei tanácsnak. A jobb anyagi helyzetben lévő megye, pedig újrakezdte az évek óta szünetelő renoválási munkát. Még a 2006 óta készen lévő külső részt is átfestették, s kétmillió eurós beruházással végre befejezték a színház teljes felújítását.

Forrás: nyugatijelen.com

Vélemény, hozzászólás?