Déva – Református templom

Erdély - Partium

Déva Hunyad megyéhez tartozó kb. ötvenezres város, az Érchegység és a Ruszka-havas között fekszik.
Tipikusan azok közé az erdélyi városok közé sorolható, ahol az iparosítás a történelmi városmag szétrombolásával járt együtt.

Jelentős történelmi értékű építménye lenne a városnak a lerombolt régi református templom, melyet Hunyadi János és neje, Szilágyi Erzsébet emeltetett 1440-1444 körül. A templom falait az Anjou-címer, Hunyadi János, Szilágyi Erzsébet és I. Ulászló címerei díszítették.

A Corvina Kiadó Kft., Déva református templomai c. kiadványából, Magdó Eszter és Ősz Sándor Előd írása alapján a 100 éves templom születésnapját követően, a templom képeit készítette és a szöveget nagy tisztelettel idézte és írta:
Bagyinszki Zoltán gyulai fotográfus.

Déván az új templom felépítését a régi mellett / azt elbontva, 15 méterre tőle a Felszeg téren tervezték megvalósítani. Az egyházközség 1906-ban országos pályázatot írt ki, amelyet Dobovszky József István szentesi építész nyert meg.

Az olcsó és esztétikus pályázat révén közel 73.000 korona értékben vállalta a megvalósítást. A kívül Historizáló-neoromán stílusú, nyers “klinkertégla” anyagú templom, belül gyönyörű és egyszerű szecessziós díszítést kapott. Bittay Béla akkori lelkész szervezte meg a templom felépítését. A szándék és a 40.000 korona mellé, a költségvetés második felét: adók, javak értékesítése, kölcsönök és adományok biztosították.

1908 tavaszán, Lábas Gyula szabadkai építési vállalkozó vállalta el a templom felépítését. Irreálisan alacsony áron, amelyből később komoly bonyodalmak származtak. Dobovszky késett, a vállalkozó börtönbe került, a határidők hosszabbodtak, a tervek módosultak, a végén azonban minden jóra fordult és igazán szép arányos és igényes – térformáló – templom épület született 1910-ben Déván. A változatos tömegű építményt, a főhomlokzaton 3 torony ékesíti. A hosszanti tengelyen a kereszthajó középen foglal helyet, amelynek végén egyenes záródású szentély található. Itt helyezték el a szószéket is, amelyről az igehirdetést egyszerre 350 ülőhelyről hallgatták a dévai reformátusok. A változatos formájú nyílások mellett az épület dekorativitását a színes téglák tovább hangsúlyozzák. A tetőborításra mázas, színes cserepeket használtak.

Az ünnepélyes felszentelést 1910. október 23-án Kenessey Béla püspök végezte. A záró köszöntőt Bittay Béla lelkész mondta el.

A Református templom 100 évvel későbbi rekonstrukciója igazán szépen valósult meg, a fotográfust lenyűgözte a tér belső kiképzése, a festés, a motívumok egyszerű és nagyszerű alkalmazása. A marasztaló belső tér SZECESSZIÓS hangulata, az uralkodó világoskék szín a Lechner Ödön féle Pozsonyi Kék templomot idézte.

Gratulálok és folyamatosan gyarapodó, sikeres református közösséget kívánok az Önök számára.
Külön köszönöm Lovász János lelkipásztor úr segítségét. Szívesen teszem közzé e templom ismertetését a honlapomon keresztül.

A templom főbejárata mellett, Tordai Sándor András püspök (1579-ben elhunyt) Ruskicai márvány szobra látható. 

Vélemény, hozzászólás?