Téglák, téglabélyegek a történelmi Magyarországon

Határon belül - 93.000 km2

2010. augusztus 16-án volt szerencsém Somorján (Szlovákia) – a Szent István-napok keretében megrendezett tárlat megnyitóján – megismerkedni Bagyinszki Zoltán fotóművésszel és páratlanul szép felvételeinek és kiadványainak egy töredékével.

Régiónkban a régi korok építészeti remekműveire rácsodálkozó embert különösen jóleső érzés keríti hatalmába: micsoda tudással és szépérzékkel építkeztek elődeink! Fürkésző tekintetünk olykor alig bír betelni a precízen kidolgozott részletekkel, amelyekre Bagyinszki Zoltán fotói mesterien és nagyon érzékenyen irányítják szemlélődő figyelmünket.

Amiről most e pár sorban szólni szeretnék, az olyan szépség, amely ezeken a csodálatos fotókon is jelen van, mégis láthatatlan, s aminek kapcsán rendkívül élvezetes eszmecserét folytathattam a művész úrral. Ez pedig nem más, mint az egyik legfontosabb építőanyag, amelyből a lencsevégre kapott épületek hajdan felépültek: a tégla. S ami a ma embere számára szinte felfoghatatlan, régiónkban még a téglák is gyönyörűek, amelyekből az elmúlt négy évszázad épületei születtek.

Térségünk a bélyeges téglák gyártásának epicentruma a világon, a 16. század végétől az 1950-es évek elejéig hozzávetőlegesen húszezer fajta bélyeggel ellátott téglát égettek. De vajon miért kerültek a bélyegek, címerek, főúri koronák, szimbólumok, ligatúrák, monogramok, számok és évszámok a téglákra? Találó a megnevezés, amikor ezeket „beszélő” tégláknak nevezzük, hisz ha kezünkbe fogunk egy jelekkel ellátott téglát, egy alkotó ember üzenetével szembesülünk, amit vagy sikerül megfejteni, vagy nem. A beépítést követően ezek a jelek gyakran évszázadokra láthatatlanná váltak, mégis, mint a palackposta, üzenetet hordoznak az utókor számára égetőjükről, a 19. század folyamán bekövetkezett ipari fejlődés nyomán pedig a téglagyárról, amely fontosnak tartotta a termékét egy tetszetős márkajellel megjelölni.

A Monarchia Bélyeges Tégla Gyűjtők Egyesülete, amely 2007-ben alakult Magyarországon (2836 Baj, Petőfi 2.) Dr. Herczig Béla vezetésével, egy közhasznú egyesület, amely jelenleg 120 taggal működik. A Felvidéken is egyre többen kapcsolódunk be abba a gyűjtő és dokumentáló munkába, amelynek célja felgyűjteni és katalogizálni, az utókor számára megmenteni a még fellelhető téglajeleket.

Ezúttal néhány szép felvidéki téglával szeretném megörvendeztetni az oldal látogatóit, s remélem, elnyeri tetszésüket e rövidke bemutató.

Méry Erzsébet (a pozsonyi Comenius Egyetem jegyzetboltjának vezetője, a Heuréka Könyvkiadó tulajdonosa, és a Monarchia Bélyeges Tégla Gyűjtők Egyesületének tagja)

Vélemény, hozzászólás?