Róma – Szent Péter bazilika (Olaszország)

A nagyvilágról

A Szent Péter-bazilika a világ második legnagyobb keresztény temploma az elefántcsontparti Yamoussoukro Mária-temploma után. Befogadóképessége kb. 60 000 fő. A bazilikát Szent Péter apostol sírjára építették. A katolikus egyház első számú szentélye, az ún. négy nagy bazilika (basilica maior) egyike. Ennek ellenére nem ez a templom Róma püspökének a székesegyháza, hanem a lateráni bazilika. A 14. század óta van a Szent Péter-bazilikának kitüntetettebb szerepe, amikor a pápa lakóhelye a lateráni palotából a Vatikánba tevődött át.

A bazilika belső hosszúsága 211,5 méter, magassága 132,5 méter. Alapterülete kb. 15 160 m2, és kb. 60 000 főt tud befogadni, ezzel a Szent Péter-bazilika a világ egyik legnagyobb belső terével rendelkezik.

 A főhajó 187 méter hosszú és 27,5 méter széles, a mellékhajó 138 méter széles. Az építkezés kb. 120 évig tartott. A nagy kupolán kívül még 8 kisebb kupolája van. Benn 800 oszlop, 45 oltár és 390 szobor áll. Anyaguk mészkő, márvány, stukkó és bronz.

A Maderna által, 1614-ben befejezett homlokzat léptékhibáinak kijavítására felkért Bernini tervezte a teret. A megrendelés szerint további követelményeknek is eleget kellett tennie, így fontos szempont volt például az, hogy a pápa a tér minden pontjáról látható legyen, emellett a teret 100 ezer ember befogadására kellett alkalmassá tenni. Mivel a Michelangelo által tervezett kupolára a Giacomo della Porta által tervezett homlokzat teljes egészében rátakart, így Bernini az ellipszis alakú térrel, melyet körként érzékelünk, és az itt felállított szökőkutakkal valamint a tér oldalán található kolonnádokkal igyekezett elvonni a figyelmet erről a hibáról. A tér előtti trapéz alakú tér szolgált arra, hogy az emberek figyelmét a kupolára irányítsa. A trapéz alaknak köszönhetően a bazilikához való közeledés kevéssé érzékelhető, tovább engedi láttatni a kupolát. Ezen építészeti megoldásoknak köszönhetően végül sikerült kijavítani az épület hibáit és 1667-re befejeződött a több mint egy évszázadig tartó építkezés.

A kupolát még Michelangelo tervezte, egy görög kereszt alaprajzú tér fölé. A kupolát már ő is tamburosnak képzelte el, de sajnos még mielőtt megvalósíthatta volna terveit, meghalt. Szerencsére egy követője, a kor egy másik nagyon tehetséges művésze Giacomo della Porta, a kupolát Michelangelo tervei alapján készítette el. Az kupola alatti tér alaprajza, azonban Michelangelo terveivel ellentétben nem görög, hanem latin kereszt alaprajzú lett. Ezt egy új pápa rendelte el, aki ezzel is túl akart lépni elődjén. 1588-ban kezdi el építeni Giacomo della Porta a kuplás, 1591-re pedig már teljesen elkészült vele. 42,5 méter a fesztávolsága, és 73 méter magas. Küztudott, hogy Róma mocsaras talajra, és földrengésektől nem mentes területre épült, éppen ezért egy ekkora, ilyen szabályos és stabil kupola elkészítése, még a mai kor számára is olyan bravúr, ami előtt fejet kell hajtani. Az évek során egyszer sem omlott be.

A két világhírű műalkotás megtalálható a képanyagban, illetve a bazilika belső terében. Michelangelo Pieta-ja és a sötét színű Szent Péter szobor.

Forrás: wikipédia

Vélemény, hozzászólás?