Széphalom – A Magyar Nyelv Múzeuma

Határon belül - 93.000 km2

A Magyar Nyelv Múzeuma hazánk egyetlen anyanyelvi múzeuma; 2008. április 23-án nyílt meg Széphalmon (Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Sátoraljaújhely városrészében).

Az intézmény ötletét Pásztor Emil, az Egri Tanárképző Főiskola tudós nyelvésze vetette fel 1994-ben a Kazinczy Ferenc Társaság közgyűlésén.

A múzeum az anyanyelvi kultúrát közvetíti, bemutatva a magyar nyelv történeti útját, a nyelvtudomány eredményeit, a nyelvek és nyelvváltozatok egymásra hatását. Saját és más közgyűjtemények anyagaira alapozva állandó és időszakos kiállítások, kutatások, közművelődési lehetőségek helyszíne.

Az épületben három kiállítótér, könyvesház, szemináriumi terem kapott helyet, valamint egy előadóterem száz kényelmes zsöllyével, korszerű hang- és fénytechnikával, amely alkalmassá teszi hangversenyek, kulturális találkozók, irodalmi estek megrendezésére is. A kutatók munkáját nyelvtudományi szakkönyvtár, adattár, elektronikus médiatár, számítógépes infrastruktúra segíti.

Kazinczy Ferenc a ma Sátoraljaújhelyhez tartozó Széphalmon élt. A nyelvújítás vezéralakjának egykori lakóhelyét és a család sírkertjét tízezrek keresik fel minden évben. Egykori kúriája helyén 1873-ban emelték a görög templomcsarnokot mintázó, neoklasszicista emlékcsarnokot, amelytől gyertyánfasor vezet a költő sírjáig.

A magyar nyelvújítás vezéralakjának egykori lakhelyét és a család sírkertjét tíz- és tízezrek keresik fel évente. Valóságos zarándokhely, ahová szerte a világból érkeznek látogatók. A hely szelleme, a “couleur locale” az abaúji és zempléni vidék legismertebb és legkedveltebb idegenforgalmi központjává tette.

Az emlékcsarnok terveit Ybl Miklós készítette. Épült 1859-1873 között.

 

Forrás: wikipédia

Vélemény, hozzászólás?