Tornaszentandrási Szent András templom

Határon belül - 93.000 km2

Tornaszentandrás község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Edelényi kistérségben.

A megye északi részén fekszik, Edelénytől 30, Tornanádaskától 6 kilométer távolságra. Közúton elérhető a 27-es főútról Komjátinál (kb. 4 km) letéréssel.

A település nevét temploma védőszentjéről, Szent Andrásról kapta. A Torna előtag az egykori vármegye nevének emlékét őrzi.

Az egykori lakosok cseh vagy délnémet származását valószínűsíti a Szent András tiszteletére szentelt római katolikus templom. A 12. századi román stílusú templomot Magyarországon egyedülálló módon, a délnémet és a cseh bányavidékek szokásainak megfelelően építették kettős szentéllyel, és Szent András tiszteletére szentelték fel, aki ott bányász védőszentnek számít.

Szent András plébániatemplom. 12. századi román stílusú. Egyedülálló Árpád-kori műemlék: A szentély apszisa kettős, ikerszentélynek is nevezik. Az egyik apszisban a bányászok védőszentje, Szent Borbála szobra állt, a másikban pedig a templom védőszentjét, Szent Andrást képviselte kegyoltár. A falu földesurai meráni bányászokat telepítettek le és ők hozták magukkal az ikerszentélyes templom hagyományát.

Forrás: wikipédia

Vélemény, hozzászólás?