Gyöngyös – Ferences templom és kolostor

Határon belül - 93.000 km2

A Sarlós Boldogasszony Ferences templom és kolostor Gyöngyös város egyik temploma. A városlakók köznyelvén „Barátok temploma”, vagy Ferences templom.

A gyöngyösi Barátok terén áll a Ferences Plébánia templom és kolostor épület együttese. A rendházat és a templomot a XIV. század második felében kezdték építeni és írott források szerint a középkori gótikus együttes 1494-re készült el, amit a török hadak 1526-ban feldúltak, de a ferencesek 1531-ben ismét újjá építették. A XVIII. században a templomot barokk stílusban átépítették, de megtartották annak egyhajós gótikus jellegét. Szentélyének látványos késő gótikus boltozata ma is látható. A templom kriptájában nyugszik a legendás hírű Vak Bottyán János generális, melyről a szentély belső déli falán elhelyezett vörös márvány emlékezik meg. A templom régi tornya a XIV. századból, homlokzati barokk tornya 1746-ból való. A templom az 1917-es tűzvészben súlyosan megsérült, helyreállítását 1920-1937 között végezték.

A templom északi oldalához csatlakozó ma is ép egyemeletes kolostort 1701 és 1727 között építették. A templom főbejárata melletti díszes kolostorkapun jutunk be déli traktusába, ahol az emeleten eredeti helyén a felbecsülhetetlen értékű Ferences Könyvtár 16 000 kötetes ősnyomtatványokban gazdag anyaga található. A könyvtár előterében a ferences rend életét bemutató állandó kiállítás tekinthető meg.

Forrás: gyongyos-matra.hu

Vélemény, hozzászólás?