Balassagyarmat – Palócorszság fővárosa

Határon belül - 93.000 km2

Az Ipoly-parti hangulatos város alapítása a 9. századi honfoglalás kori idők homályába vész, de napjainkig nevében őrzi az e földön hazát teremtett Gyarmat törzs nevét.

Érdekességként megemlíthető, hogy a honfoglaló hét magyar törzs – Nyék, Megyer, Kürtgyarmat, Tarján, Jenő, Kér és Keszi – nevét a történelmi Nógrád vármegye egy-egy települése máig viseli.

Sok csatát látott várából mára csak annyi maradt, hogy szinte eltűnne egy termetesebb palóc asszonyság szoknyája alatt. A Bástya utcában található kövek mellett mindenképpen érdemes megállnunk néhány percre, hiszen a magyar történelem különösen izgalmas, érdekes korszakáról, a 16. században idáig nyomuló törökök elleni, utolsó területeinket védő végvári csatározásokról mesélnek. Ezekből a harcokból sokszor a hazaszeretet fűtötte nők is kivették a részüket. A balassagyarmati lányoknak, asszonyoknak a Palóc Múzeum kertjében emelt emlékművet a hálás utókor. A valaha nagyméretű vár sokszor cserélt gazdát, győzelmeket és vereségeket élt meg, míg végül 1663-ban a török kőhalmazzá változtatta. Az elnéptelenedett vidékre a török hódoltság után, a 17. század végén kezdték betelepíteni a sokszínű etnikumú lakosságot.

A palócok származása mindmáig vitatott. Egyesek ősmagyar eredetűnek, mások a tatárok rokonának tartják ezt a sajátos nyelvjárást beszélő, értékes, különleges népművészettel rendelkező népcsoportot.

A város utcáin sétálva az írók, költők munkásságát megörökítő emléktáblák előtt elidőzve felidézhetjük Balassagyarmat helyét és szerepét az irodalomban.

A város környékének szép üdülőterülete a Nyírjes. Telepített fenyvesek és lombos erdők ölelésében sorakozik itt hét mesterséges tó, amelyek környezettükkel együtt természetvédelmi oltalom alatt állnak. Balassagyarmat és a városhoz tartozó településrész, Ipolyszög között található a valaha kiterjedt árterület utolsó maradványa, a több mint száz hektár kiterjedésű égerláp, mely a Duna-Ipoly Nemzeti Park része. Gyakori költőfaj itt a szürke gém, előfordul a bakcsó, a bölömbika, a függő- és a barkóscinege. A dombok közé csöppent vízivilág Nógrádban egyedülálló.

Forrás: utikonyv.hu

Vélemény, hozzászólás?