Parádsasvár – Károlyi kastély

Határon belül - 93.000 km2

Parádsasvár község Heves megye Pétervásárai kistérségében.

A honfoglalás tájékán a Kápolnától Parádsasvárig terjedő földterület az Aba nemzetségből származó Debrőy családé volt. Az uradalom a történelem folyamán többször is gazdát cserélt. Sok nemzeti család, köztük a Rákócziak, Orczyk és Grassalkovichok is éltek hosszabb-rövidebb ideig a birtokon.

1827-ben építették az első fürdőházat az uradalom területére. Az 1881-82-ben épült neoreneszánsz stílusú Károlyi kastély Ybl Miklós tervei alapján készült. Emeletes rizalitja és kétemeletes, német reneszánsz stílusú szárnya szintén az ő műve, persze későbbről, 1885-ből. A vadászkastélyt a források szerint a Károlyi család keresztelte Sasvár névre. A település mai elnevezése is őrzi ezt. Egyetlen híresség élt itt, Károlyi Mihály. A Károlyi család tulajdonába a Debrőy uradalom 1846-ban került, az emigráció után Károlyi György 1893-tól1903-ig élt a kastélyban.

Károlyi György után unokája, Károlyi Mihály lett az uradalom tulajdonosa. Ő városi ember révén, nem szerette a földesúri életet, de felesége, Andrássy Katinka, a Vörös Grófnő, kedvelte a vidéki életformát. Károlyi az épület egy részét bérlőknek adta ki, akik azt szállodaként hasznosították.

A Tanácsköztársaság után az állam eltulajdonította a birtokot a Károlyiaktól, akik csak a II. világháború végén kapták vissza két évre egykori birodalmukat. A szocializmus idején gyermeküdültetésre használták, de az elmúlt évtizedben ismét magántulajdonba került. 1996-ban vásárolta meg a jelenlegi tulajdonos az épületet és a körülötte elterülő parkot, amely a felújítás után, 1998. decemberétől várja a pihenni vágyókat.

Forrás: wikipédia 

Vélemény, hozzászólás?