Miskolc – Református Deszkatemplom

Határon belül - 93.000 km2

A Deszkatemplom Miskolc egyik temploma. Mint neve is mutatja, fából épült. A jelenlegi épület 1999-ben épült az előző másolataként, amely gyújtogatás áldozata lett 1997-ben.

Az e helyen álló első templomot 1637. szeptember 13-án szentelték fel, de a dátumot csak a szájhagyomány őrizte meg, így nem tudni, hogy megfelel-e a valóságnak. Az első dokumentum, amely egy itt álló templomot említ, 1698-ból való. A következő templom építéséhez egy helyi legenda kapcsolódik. Élt itt egy Jakab nevű ácsmester, aki öt elhunyt gyermeke után megfogadta, hogy ha a hatodik életben marad, templomot épít saját erejéből. Ezt az első úgynevezett Deszkatemplomot 1724-ben építették, és 1937-ig állt.

Bató István, egy gazdag 19. századi miskolci polgár végrendeletében nagy összeget hagyott a templom felújítására. „Ezen deszkatemplom tartassék fenn a legjobb karban időről-időre mindaddig, míg Miskolcz városában helvét-hitvallású protestáns egyházi tagok és Egyház leendenek… ha megégne is az, az alapjából deszkából és fából építtessék fel” – írta Bató. Amikor a templom úgy elöregedett, hogy le kellett bontani, a városvezetés úgy határozott, hogy az új templom is fából épüljön.

A templomot Szeghalmy Bálint tervezte. Erdélyből hozott fából készült, és stílusa is gazdag volt erdélyi motívumokban (faragott díszítések.) A templomot 1938. szeptember 19-én szentelték fel.

1997. december 4-ére virradóra felgyújtották a templomot, amely porig égett. Közadakozásból és állami támogatásból építették fel újra, és 1999-re el is készült. Berendezése dúsan faragott, hársfából és vörösfenyőből készült. Két, a tűzben megsemmisült harangja helyett is újak készültek Gombos Lajos harangöntő műhelyében, a régiek nevét – Ödön és Sándor – megőrizve. 

Forrás: wikipédia

Vélemény, hozzászólás?