Ipolyság – Római Katolikus templom

Felvidék

A kéttornyú barokk templom a korábbi romjain 1734-ben épült. Az egyhajós plébániatemplom sokszögű szentéllyel záródik. Az oltárkép a templom, és a város védőszentjét, a Nagyboldogasszonyt ábrázolja. Felette Jézus Szíve szép reliéfje található.

Az Ipolyság c. honlapról gyűjtötte Györi Ilona, a mai ujságukon Petőfi és 1848 látható piros-fehér zöld sávban… Leírja , hogy 1938-ban a felszabadult lakosság örömmel fogadta a bevonuló magyar csapatokat.
– 1244-ben említik először SÁG néven.
– 1237 körül alapította a Hont-Pázmány nemzetségbeli Márton bán, első erődítményei a XV. század közepén épültek.
– A Róm. kat. templom 1734-ben a jezsuiták építették ujjá a reformáció után barokk stílusban. Legrégebbi emléke XVI. sz. Madonna szobor, amely a képen is látható.
– A Jezsuita kolostor, a templom mellett a 17. század végén épült a korábbi kolostor maradványai felhasználásával, több gótikus részlete látható, feltárása során középkori temető és sok használati tárgyat is találtak.
– Az egykori Vármegyeháza 1827-57 között épült copf-klasszicista stílusban, itt nyílt meg 1902-ben a Honti Múzeum. Jelenleg Városháza.
– A Neológ zsinagóga 1852-ben épült, nemrég felújították, kulturális központ működik benne.
– Az Állami Főgimnázium 1913-ban létesítették, 1939-ben felvette Szondy György drégelyi vár hősének nevét.
– Több híres ember született itt a kisvárosban, többek között Sajó Sándor költő /szobra is látható/ a MTA levelező tagja.
Az Ipoly mentén található közelmúltbeli – magyar-szlovák – település Ipolyság fontos határátkelő volt, évszázadokon át Hont vármegye székhelye.

Forrás: hu.sahy.sk

Vélemény, hozzászólás?