Madeira – Botanikus/Trópusi kert (Portugália)

A nagyvilágról

A felvonó végállomása és a Miasszonyunk temploma között található a Trópusi kert néven is ismert botanikus kert (Jardim de Monte Palace).

Nyitva: H–Sz: 9:00–18:00; belépő 10 euró (ezért jár egy pohárka Madeira is).

Története
Charles Murrey madeirai angol konzul valamikor az 1700-as években vásárolta meg az ingatlant, amit takaros villává alakíttatott át. Később ezt Quinta do Prazer néven kezdték emlegetni.

A 19. század második felében a quinta többször is gazdát cserélt; a sziget leggazdagabb családjai nagyra értékelték a város központjától kellőképp távol álló úri lakot. 1897-ben Alfredo Guilherme Rodrigues vette meg a birtokot, és a Rajna partján látott paloták mintájára jelentősen kibővíttette az épületet, amit idővel szállodává alakítottak: ez lett a Monte Palace Hotel. A szálloda fő vonzereje a panoráma volt: a lakók pillantása előtt feltárult a teljes Édeskömény-öböl, benne Funchallal. vendégei többnyire a szigetre látogató portugál és külföldi előkelőségek voltak. Amikor a tulajdonos 1943-ban meghalt, örökösei nem akarták tovább üzemeltetni a szállót, és azt eladták a Caixa Económica do Funchal banknak. A bank 1987-ben adta el az ingatlant José Manuel Rodriguez Berardónak, aki bevitte a vagyont az általa létrehozott José Berardo Alapítványba. Az alapítvány nemcsak a kert növényzetét bővítette, de a főépületet is felújította. 

Növényzete, állatvilága
A park különlegességei a fokföldi és ázsiai cikászok (páfránypálmák), amiknek számos faját összegyűjtötték itt.
A kert büszkeségei közé tartoznak az ezeréves olajfák.
A két tóban (a főépülettől keletre, illetve délre) aranyhalak élnek.
A nagy tó mintegy féltucat hattyúnak is otthont ad.

Díszítményei
A fák alatt és a mesterséges barlangokban furcsa díszeket, régi kőfaragványokat, azulejokat és kínai vázákat helyeztek el. A kert bejáratát márványból faragott oroszlánok vigyázzák.

A japánkertet kerámiavázák és szamurájszobrok ékítik: a központi tó déli partján áll a világ legmagasabb kerámiavázája, ami a Guinness Rekordok Könyvében is szerepel.

A japánkertben négy nagy, egyenként 7 m magas és 6 m széles tabló a négy őselemet mutatja be.

Egy 166 terrakotta képecskéből álló tabló Japán és a portugál felfedezők kapcsolatát mutatja be.

Történelmi bemutató
Az északkeleti bejárat alatt kezdődő tanösvény negyven nagy azulejója a portugál történelmet mutatja be uralkodónként, illetve köztársaságonként egy-egy, kisebb képekre tagolt tablóval.

Tematikus gyűjtemények
A kert délnyugati részén Madeira endemikus növényeit mutatják be.
Az északkeleti részt japánkertté alakították.
A cikászokat az északi negyedben találjuk.
A főépülettől délre orchideákat, még délebbre egy kis tavacskában vízinövényeket gyűjtöttek össze.

Kiállításai
A park két állandó kiállítása:
féldrágakövek és díszítőkövek;
modern zimbabwei szobrászművészet.

Keleti kert
Monte másik botanikus kertje a szurdokvölgyben följebb kiépített Keleti kert. Nevét onnan kapta, hogy a központi épület csempeképei a portugál-japán kapcsolatok történetét mutatják be a 16. századtól napjainkig.

Forrás: wikipédia

Vélemény, hozzászólás?