Gyula – Műemlék Máriás Schriffert ház

Gyula városa

A 1775 körül épült késő barokk stílusú lakóház, azon kevés házak egyike Gyulán, amely épségben túlélte az 1801. évi nagy tűzvészt, amikor egész Gyula porig égett.

A tűzvész után a ház lakói hálából, hogy a ház megmenekült, Szeplőtelen fogantatás kőszobrot helyeztettek el a tűzfalon található szoborfülkében. Alkotója id. Czigler Antal építész.A lakóház tulajdonosát, aki földműveléssel, szőlő- és gyümölcs termesztéssel foglalkozó kisbirtokos család volt, a szobor elhelyezése óta M. (Máriás) Schriffert néven emlegették, a házat pedig Máriás-háznak nevezték el.

A ház tulajdonosa volt később (1866-1904) M. Schriffer Erzsébet aki K. Schriffert József Gyula város díszpolgárának és Országgyűlési képviselőjének első felesége volt. Jelenleg is Schriffert leszármazottal lakják a házat. A ház jelenlegi tulajdonosa azonban egy pár évvel ezelőtt úgy döntött, hogy eladja a házat. Több építési vállalkozó is szerette volna megvenni majd építési telekként tovább értékesíteni, hiszen a ház Németváros főterén a Jókai utca sarkán, az Erkel házzal és a Szent József Templommal srégen szemben áll. Szerencsére az épület Országos Műemlékvédelem alatt áll és így megmenekült a lebontás alól és ezzel a Németváros egyetlen olyan háza megmaradt amely még az eredeti stílusjegyeket őrzi a tűzvész előtti állapotokról.

Néhány kép a Gyulai Művésztelep tagjainak alkotásaként bővíti a fotóanyagot.
Ritkán látott képek az épületbelsőről és az udvarról.

Forrás: nemetgyula.hu

Vélemény, hozzászólás?