Marosvásárhely – a magyar szecesszió városa

Erdély - Partium

Épületek listája:
Kultúrpalota
Agrárbank
Albina bank
Bérház – Gecse D. u. 8.
Császár ház
Csiky ház
Csonka villa
Fekete Andor bérháza
Felsőkereskedelmi iskola
Jakab ház
Kaszinó
Kereskedelmi és Iparkamara
Kovácsoltvas kapu
Közüzemek irodaháza
Lakóház
Lakóház – Bólyai F. u. 16.
Lakóház – Hunyadi J. u. 4.
Nyugdíjpalota
Református kollégium
Rendőrség
Szecessziós épületegyüttes
Vámosház
Városháza

Óda a marosvásárhelyi szecesszióhoz
– „Mi nem a mának építünk, a mi épületeink az eljövendő századokat, unokáink utódjait is kell szolgálják egykor!” – így érvelt a városépítő polgármester, dr. Bernády György, amikor a földhözragadt provincializmus mindent elkövetett, hogy ne épüljenek fel a Marosvásárhely szimbólumaként emlegetett, az európai, a magyar, az erdélyi szecesszió igazi remekeiként számon tartott épületek: a tornyos Városháza vagy a Közművelődési Palota.

Időbe telik a marosvásárhelyi szecesszió mintegy 150 épületének a puszta felsorolása, hát még a bemutatása! Az az érzésem, hogy Keresztes Gyula minden korábbi könyvét, tanulmányát azért írta meg, hogy elkészülhessen a marosvásárhelyi szecesszióról megálmodott szintézise. A szecesszió egyik sajátossága: vonzódása a legkülönlegesebb, szimbolikus jelentésű, bizarr, nem mindennapi témák iránt. Előtérbe kerülnek a játékos kontúrvonalak, a geometrikus és növényi díszítmények, a természetben nagyon ritkán előforduló színek. Azt is mondhatnánk: az időbeli késéssel Erdélybe is eljutott szecesszió emelte ki Marosvásárhelyt a poros kisvárosok sorából, s kapcsolta be az európai vérkeringésbe.

Keresztes Gyula – úgymond – házról házra járva gyűjtötte és gyűjti az erdélyi, a marosvásárhelyi szecesszióra vonatkozó adatokat, mintegy tálcán kínálva fel a lehetőséget a teljességre törekvő marosvásárhelyi építészeti monográfia megírásához. Úgy maradhatunk „hű európaiak” (Illyés Gyula), ha merjük vállalni önmagunkat, valóban egyetemes értékeinket.

“Kultúrát nem lehet örökölni. Az elődök kultúrája egykettőre elpárolog, ha minden nemzedék újra meg nem szerzi magának. Csak az a miénk igazán, amiért megdolgoztunk, esetleg megszenvedtünk”. Kodály Zoltán minden korokhoz szóló üzenetének így ad “történelmi hátszelet” Keresztes Gyula kötete…

TÓFALVI ZOLTÁN

Vélemény, hozzászólás?