Zenta – Szálloda a főtéren

Délvidék

A zentai Royal Szálloda 1910-11-ben épült Magyar Ede (1877-1912) szegedi építész tervei alapján, a régi “Magyar király” vendéglő helyén. Főhomlokzata a vajdasági kisváros főterére néz. A múlt század elején modernnek számító, egyemeletes szálloda elektromos világítással, vízvezetékkel, csatornázással és központi fűtéssel rendelkezett. A földszinten kávéház, bálterem, az emeleten szobák helyezkedtek el harmonikus egységben. A vertikális tagoltságú homlokzat, az elegáns manzárdtető, az impozáns belső terek a főtér emblematikus épületévé tették.

A szálloda két nagy felújításon esett át, melynek során sajnos minden alkalommal valamit elvesztett eredeti szépségéből. Az 1967-ben elvégzett első felújítás során kicserélték az egész enteriőrt, eltüntették a belső terek oszlopait, ornamentikáját, a nagy belmagasságokat, megváltoztatták a nyílászárók méreteit. A hotel mellé a keleti oldalon egy teljesen új szárny épült, melynek homlokzata nem követi a főépület architektúráját. A bálteremből már korábban moziterem lett, de szerencsére meghagyták eredeti formájában. A mozit nem régen bezárták, és fennáll a lehetőség, hogy újra visszakerüljön oda, ahová tartozik: a szállodához.

1990-ben az épület tetőszerkezete a tűz martalékává vált. A második felújítás során a tetőtér beépült, és hotelszobák kaptak elhelyezést az új tetőszerkezet alatt, mely az eredetihez képest leegyszerűsítve került visszaállításra. A manzárdtető a jelenlegi rekonstrukció során sem lett helyreállítva.

Forrás: epiteszforum.hu/node/12478 (Vatai István építész )

Vélemény, hozzászólás?