Kassa – Császári és Királyi Hadtest-parancsnokság – ma múzeum

Felvidék

Kassa legszebb műemlék épületei közé tartozik. Ma egyrészt múzeumi célokat szolgál, másrészt a Kassai Kerület hivatalai nyertek benne elhelyezést.

Az épület 1908-ban épült szecessziós stílusban. 8800 négyzetméter területen fekszik, az eredeti terv 300 helyiséget tartalmazott. Hadi célokra épült,-amit az oromdíszek is igazolnak-, de pénzügyi nehézségek miatt Halmos Jenő mérnök tulajdonába került, aki 50 évre bérbe adta a hadseregnek. 1998 márciusáig maradt a katonaság felhasználásában.

Az épületre, amely a polgári építészet remeke, jellemző a merész képzőművészeti stilizáció a levél és figurális díszítésű ornamentika.

A katonai felhasználású épületek jelentős számban működtek az elmúlt századelőn a városban, pl. tüzérlaktanya, csendőrkaszárnya, honvéd gyalogsági kaszárnya, honvédhuszár kaszárnya, különféle hadtest-parancsnokságok, katonai reáliskola , katonai raktárak, puskapor malom, melyek átfunkcionált épületeiből számos a mai napig fennmaradt. Bizonyára e miatt is alakult ki a nép nyelvében, a Márai által említett elnevezése a Hlavna (régi Főutca) felső végére alkalmazott “baka-korzó” elnevezés.

Forrás: elismondom.wordpress.com

Vélemény, hozzászólás?