Sveto – Magyar katonai hősi temető

Horvátország, Szlovénia

Komen közelében helyezkedik el, Doberdóhoz közel. A falu 18. századi építésű barokk stílusú, a környéken egyedülálló, kör alakú temploma 1916-17-ben tábori kórházként működött a VII. hdt. sávjában. Kb. 60 m-re tőle található ez egykor több ezer halottat befogadó temető, ma már sírok nélkül. Központi emlékműve egy nagyméretű obeliszk, rajta felirat egy új márványtáblán:

a Magyar Vöröskereszt Egylet 1. sz. Tábori Kórházában elhunyt hősök emlékére emelte a kórház tiszti kara és legénysége dr. Pfann József parancsnoksága alatt.

Az eredeti tábla leesett és széttörött. A helyiek összeillesztették és betonba öntötték Ma is ott áll az obeliszk tövében. A temető többek között több száz magyar katona nyugvóhelye, de sírokat már alig látni benne. Az obeliszk mögött egy osztrák sír még megvan, a bejárat és az obeliszk között két további síremlék is áll, melyek közül az egyik Erdős Károly hadapród nyughelye. A 3. honvéd gy.e. katonája volt, 1916 szeptember 16-án halt meg. Az egykori sírkövek közül több a bejárat mellett a kőfal tövében sorakozik.

The cemetery is the burial ground of Austro-Hungarian soldiers who died in fighting on the Soca (Isonzo) Front from 1915 to 1917. According to data from the Viennese war archives, 5,103 soldiers of predominantly Hungarian nationality who

Vélemény, hozzászólás?