Névjegy

 

Bagyinszki  Zoltán fotográfus képi világa

www.bagyinszki.eu

Tanár, népművelő, majd kulturális menedzseri oklevelet szerzett, több mint 40 éve él Gyulán. A fotózás, mint a megismerés  eszköze, lehetősége a Pajtás géppel kezdődött, majd az idő múlásával változott, bővült  a géppark: ma már  Nikon és Panasonic gépekkel dolgozik.   Az utazás, a fotó, a könyv, az internet világa számára már életmódot, életformát jelent. Hálás a sorsnak, aktív évezredet zárhatott, illetve nyitott: 35 könyv szerzője, társszerzője lehetett. 

Immár „a lazább magánszférában” dolgozik: Tagja a gyulai Székely Aladár Fotóklubnak, a Gyula-Arad Baráti Körnek és a gyulai Október 23. Alapítványnak.  A kastélyokról készült fotói és könyvei révén a Magyar Történelmi Családok szervezete 1998-ban tiszteletbeli tagjává választotta.

Jó 25 évvel ezelőtt kezdte az aktív fotózást, publikálást. Húsz témakörben 120 alkalommal volt kiállítása Magyarországon és Európa sok városában.

www.bagyinszki.eu honlapjának eddig 2.2 millió látogatója volt 4.8 millió letöltéssel – itt rendszerezett formában több mint 2000 témában 53.000 fotó látható. Külön érdekesség a honlapon belül található  BORFÓKUSZ gyűjtemény – minden ami bor, pezsgő, szőlő és pince. Közel 2000 fotó foglalkozik a 22 borvidékünk értékeivel, szépségeivel. Eddig itt a számláló 70.000 főt regisztrált. Egészségünkre a találkozást.

Ezer éves hazánk (282.000 km2) területének történelme, építészete, művészete, a természet szépségei, a csendes erdő, a vonzó hegyek látványa kimeríthetetlen témát jelentenek számára.  A régi híres gyulai fotográfusok munkáját tisztelve, fotósétáinak kedvenc területe a vár, a kastély, a szecesszió és a pezsgő gyulai belváros. Jelenleg is a Gyulai Értéktár Bizottság titkára, honlapjának szerkesztője.

Szerzőként, társszerzőként 1998-99-ben került kiadásra első két könyve a magyar kastélyokról. Következő, a Kossuth Kiadónál megjelenő könyvsorozat amelynek címe és témaköre a Magyar Építészet volt. A történelmi Magyarország legszebb alkotásait hat kötetben közreműködve kb. 2000 színes fotó elkészítésével mutathatta be, amelyhez bejárta a 64 hajdani vármegyét. Földrajzi és egykori településneveink ismertetése a honlapon csak magyarul történik. 

Fotóival, aktív szervező tevékenységével ott volt a Gyula régen és ma könyvsorozat első kilenc albumának megszületésénél.

Unikumnak számít munkái között egy amerikai kiállítása kapcsán készült könyv, a Texas – a modern vadnyugat című képes album, amely 2001-ben készült. A debreceni Tóth Kiadóval készült munkái közül a várak és kastélyok bemutatását, továbbá az (összesen 700 oldalas) Erdély sorozatot tartja kiemelkedőnek, amelyek négy  színes albumban születtek meg. Erdélyország várairól, templomairól, városairól és a természet változatos szépségeiről.

Másik kedvence az európai rangú hazai szecessziós építészet, amelyre Magyarország is büszke lehet. Hiányt pótló építészeti tárgyú albumként jelent meg az Alföldi szecesszió, majd a szecessziós építészetünket reprezentáló különleges útikönyv (Corvina  Kiadó). 2015-ben a szecessziós építészet című és tartalmú kiállítása a brüsszeli Európai Parlament épületében is látható volt. Az Alföldi szecesszió témakör képanyaga vándorkiállításként van jelen Magyarországon. Gyula képes – internetes szecessziós térképe fotóinak felhasználásával került a világhálóra.

Bede Béla szerkesztésében magyar, angol, orosz nyelven készültek a legutóbbi útikönyv formák fotós munkái a magyar borvidékekről, a magyar gyógyfürdőkről, tájházak és a népi építészet értékeiről.

Több évtizedes közművelődési tevékenységét 2009-ben a kulturális miniszter Wlassics Gyula szakmai díjjal ismerte el.  “Sikeres gyulai” elismerést kapott 2004 évben és 2015-ben Gyula Város Képviselő-testülete  Gyula Város Szolgálatáért kitüntetésben részesítette.    2016. március 15 – én elismerésben részesült a Gyulán és környékén található hadisírok felkutatásáért, dokumentálásáért, valamint az Október 23. Alapítvány (www.oktober23alapitvany.hu)  vezetéséért a Honvédelem-ért ezüst fokozatot vehetett át.

Kellemes időtöltést, élményekkel teli virtuális utazást kíván Önöknek e honlapon kiállító fotográfus. A képek bármilyen felhasználása jogszabályhoz és a szerző engedélyéhez kötött.

 

Vélemény, hozzászólás?