Havi Archívum: 2016 augusztus 30, kedd

Fogliano – Redipuglia, Katonatemető – (Olaszország)

A nagyvilágról

Isonzó folyó és  – Doberdó közelében

“Foglianoban tűhegyes ciprusok és nagy, több nyelven írt tábla hívja fel a figyelmet a katonatemetőre. A bejáratnál a német nyelvű tábla szövege arról tájékoztat, hogy a Monarchia sírkertjébe lépünk be. A kapuban, ha kényszerűen is, de elfogadjuk, hogy magyarul nincs semmi a táblán, hiszen nem mi újítottuk fel. Bent a 2550 névvel megjelölt sírkő között sétálva, tört magyarsággal, ékezet nélkül írt neveket olvasgatva, már szomorúak vagyunk. Igaz, a halott magyar katonák már nem tépelődnek azon, miként írták nevüket, s mint ahogyan azt sem tudják, hogy a velük szemben harcolók utódai a mi szomorúságunkat eloszlató gesztust tettek.
A sírkert főhelyén, a hétezer ismeretlen katona csontját fedő sírkőlap felett, egy kis emlékmű áll. Az emlékmű német szövege azt tudatta, hogy “Itt fogadta be a győztes Itália testvéri szeretete az ismeretlenség fényében az osztrák – magyar hadsereg 7000 vitézét akik a hazájukért estek el.” Az emlékművet a közelmúltban felújították, melynek során a “siegreichen Italiens” kifejezésből a “győztes” jelzőt a “baráti” szóval váltották fel.
Ez azt jelenti, hogy Olaszország megkülönböztetés nélkül áldoz és emlékezik saját és ellenségei halottaira. ”

( Részlet Bedécs Gyula: Az I. világháború emlékezete. c. könyvéből)

Solymos – várrom

Erdély - Partium

Várát 1272 és 1275 között Pál szörényi bán emeltette, birtokközpontnak. Később Kán László, majd 1315-ben Károly Róbert foglalta el. A 14. században királyi uradalom központja volt. 1440-ben I. Ulászló hívei foglalták el, 1444-ben Hunyadi János birtokába került. Hunyadi megépíttette a külső falgyűrűt és kibővíttette a palotaszárnyat. Az 1462-es váci egyezményben, felvidéki váraiért cserébe, Lippával együtt Jiskra János kapta meg, majd az ő halála után Mátyás Corvin Jánosnak adományozta. 1514-ben a védősereg lázadásának köszönhetően került a keresztesek kezére. 1541-ben Izabella királyné is lakott benne. 1551-ben a törökök sikertelenül ostromolták, a rákövetkező évben azonban Ferdinánd-párti védői föladták a törököknek, akik ezután 1595-ig birtokolták. 1595-ben Borbély György foglalta vissza. 1602-ben Székely Mózes a temesvári pasával elcserélte Kladova váráért. 1616-ban Bethlen Gábor serege foglalta vissza, de hamarosan ismét török kézre került. 1688-ban Caraffa vette be. A 18. század elején még 130 főnyi őrség állomásozott benne.[2] 1788-ban rendelték el kiürítését és felrobbantását.

Szerb lakosságának legalább egy része 1752-ben valószínűleg az Orosz Birodalom területén létrehozott Új-Szerbiába települt, ahol Solmos néven alapítottak új falut (a mai Sztecivka a Cserkaszi területen). 1761-ben II. József látogatta meg a helységet. 1771-ben száz jobbágy- és nyolc zsellércsalád lakta. 1784 novemberében a vár alatt szenvedett vereséget a császáriaktól Horea egyik, a Maros völgyén lefelé vonuló csapata. A 18. század végén gabonát és bort termelt, két kőbányáját művelték (jól faragható gránit), erdeje az egyik legnagyobbnak és legszebbnek számított Arad vármegyében.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Kiskőrös – Termálfürdő és Tanuszoda, Kemping

Határon belül - 93.000 km2

A Kiskőrös belterületén elhelyezkedő Termálfürdő és Tanuszoda, Kemping kiváló fürdőzési és wellness szolgáltatásokkal várja látogatóit. A fürdő termálvize gyógyvíz minősítéssel rendelkezik.

A parkos környezetben található fürdőben két szabadtéri hidegvizes, két (iker elrendezésű, pezsgőfürdős) termálvizes (felülről fedett, oldalról nyitott) medence, tanmedence és úszómedence várja a látogatókat. Emellett különböző wellness szolgáltatások – két finn szauna, egy infra szauna, egy gőzkabin, egy szolárium – biztosítják a vendégek kikapcsolódását. A termálmedencék vize gyógyvíz minősítésű. A magas flór- és sókoncentrációjú hévíz nátriumkloridos, hidrogénkarbonátos, jódos-brómos összetétellel bír.

Gyógyhatások:

A gyógyvíz kiválóan alkalmas reumás, mozgásszervi, degeneratív és nőgyógyászati megbetegedések eredményes gyógyítására. Tudományos vizsgálatok megállapításai szerint olyan vegyi összetételű, amely nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő.

A kemping 2 hektár területen helyezkedik el, egyszerre 50 lakókocsi kényelmes elhelyezését biztosítja.

http://www.termalfurdo.hu/furdo/kiskoros-termalfurdo-es-tanuszoda-kemping-141

Sümeg – vár

Határon belül - 93.000 km2

“A vár messziről, a körkörös irányból érkezőnek megmutatta magát, megmutatta erejét. Magabiztosan, egyértelműen… Naponta többször láthatom. Szükségem van rá, hogy lássam. Nemcsak azért, mert szépségével erőt, bátorítást ad, a diákévek eleven emlékével, hanem főképpen azért, mert jelkép. Az emberi teljesítmény, az emberi jelenlét folyamatosságának, történelmi léptékének megjelenítője. Magam, magunk fölé emel.
A szó szoros értelmében magasan tartja a mércét.”

Dr.Högyész László: Sümeg évszázadai , 1989. Veszprém 

A Sümegi Vár az ország egyik legszebb, viszonylag épen megmaradt középkori erődje, amely a környezetéből magasan kiemelkedő kopár hegytetőre épült.
A vár területileg három nagyobb egységből, a külső-, a belső és fellegvárból áll. Építése több korszakra osztható. Az 1260-as években épült meg a vár legrégebbi része, a fellegvár Öregtornyának alsó szintje, melyen egy fából készült emeleti toronyrész állhatott.
Változás a 14. században az Anjou-királyok idején következett be. Ekkor került sor a vár szervezeti erősítése mellett a fellegvár falainak és az Öregtorony felső szintjének megépítésére, a meglévő épületek javítására.

A vár nagyobb bővítéseit a 15. század folyamán Gathalóczy Mátyás (1440-1457), Vetési Albert (1458-1486), majd ifjabb Vitéz János (1489-1499) püspökök idejében végezték. Először a kis vár előtti nagyobb méretű fennsíkot vették körül magas várfallal, nagy udvart alakítva ki.
Vetési püspök tevékenysége alatt megépítették a Belső Kaputornyot, elkészült a vár déli szikláin a palota. Egy későbbi időszakra tehető a Külső kaputorony és a pártázatos, lőréses várfal építése. A kápolna kialakítását Vitéz János püspök nevéhez kapcsolhatjuk.

A következő nagyszabású építkezés azután indult, hogy Veszprém 1552-ben török kézre került, és a püspökség a sümegi várba menekült. A munkálatok Köves András püspök (1553-1568) és Ormányi Józsa várkapitány vezetésével folytak. Először a vár északi sarkán építettek egy kétszintes, nagyméretű ötszög alaprajzú bástyát, melyet a későbbiekben Köves püspökről neveztek el, majd átépítették a palotaszárnyat.

Széchenyi György püspök (1648-1658) nevéhez fűződik a sümegi vár püspöki székhellyé avatása és ő kezdeményezte a palotaszárny barokk stílusú átalakítását is.

Utódja, Sennyei István püspök (1659-1683) folytatta a vár építését, megerősítették a Külső kaputornyot, mellé magas bástya került, amely a püspök nevét viseli.
A vár építésének története Széchenyi Pál püspökségével (1687-1710) zárul. Ekkor a javítások mellett újabb építkezések is folyhattak. A vár hanyatlása a következő század elején kezdődött. A Rákóczi szabadságharc után, 1713-ban felgyújtották, ettől kezdve a vár két és fél évszázadon át pusztulásnak volt kitéve.

1957-ben láttak hozzá a vár hét éven át tartó feltárásához és helyreállításához. A vár üzemeltetését 1989. óta magánvállalkozás végzi, azóta folyamatos felújítás alatt áll.

http://www.sumegvar.hu

Siófok – Könnyek kútja 56-os emlékmű

Határon belül - 93.000 km2

Siófok Millennium parkjában a Sarlós Boldogasszonynak szentelt katolikus templom közelében áll a 2006-ban felállított Könnyek kútja elnevezésű emlékmű, amely az 56-os forradalom áldozataira emlékezik.

Az alkotást Varga Tamás szobrászművész készítette, aki fia a siófoki születésű Kossuth-díjas Varga Imre szobrászművésznek. A kőből készült műalkotás közepén egy bronzból készült mellszobor áll, amely egy lehajtott fejű könnyező nőt ábrázol. Az emlékmű arra hivatott emlékeztetni, hogy bizony 56 tragikus eseményei után sokáig tiltott volt az erkölcsi megemlékezés. A Könnyek kútja mellett áll egy oszlop, melynek tábláján a forradalom siófoki áldozatainak neve olvasható.

http://siofok.varosom.hu/latnivalok/szobrok/Konnyek-kutja-56-os-emlekmu.html

Eger – 56-os emlékmű

Határon belül - 93.000 km2

Az országban legelsőként elhelyezett 1956-os emlékmű.
Egy krómacélból készült zászló, és egy hatalmas szikla, melyen egy Márai Sándor idézet olvasható.
‘…Miért, hogy meghasadt az égbolt, mert egy nép azt mondta elég volt!…’ Márai

Az utóbbi időkben kiegészítették, iletve elhelyeztek mellette két emlékkövet.
Az egyik a kommunista diktatúra áldozatainak emlékére (2007.II.24), a másik az erdélyi 56-osok emlékköve (2006. október 23.)
1970 és 1990 között ezen a területen állt egy Lenin-szobor (Makrisz Agamemnon alkotása), melyet 1990 tavaszán távolítottak el onnan.
Érdekes, hogy az alig 100 méterre tőle elhelyezkedő A kommunista mártírok emlékművét (Sárkányölő) ma is láthatjuk.

https://www.kozterkep.hu/~/6333/1956_os_emlekmu_eger_kiraly_robert_1994.html

Fedémes – oszlopos parasztház

Határon belül - 93.000 km2

Fedémes az Északi-középhegységben, a Heves–Borsodi-dombságban, a Fedémesi-patak mellett fekszik, Pétervásárától kb. 12 km-re, keletre.

Bagyinszki Zoltán:

A helyi Papírmerítő manufaktúra részeként rekonstruált  épület tornáca különlegesen érdekes é s értékes.
Tufából faragott oszlopsor látható a tornácon, egyedi megoldás: az oszlopok  még oszlopfővel is rendelkeznek.
Egykor biztosan tehetősebb tulajdonos építtette, hiszen vagy fából esetleg téglából rakták meg a tetőtartó elemeket.

Hasonló ritka kivitelezés a siroki tájháznál figyelhető meg – honlapomon látható.

Karcag – Városháza

Határon belül - 93.000 km2

A régi Nagykun Kerületi Székház helyén áll karcagi városháza szecessziós épülete, melyet 1910-1912 között építettek fel. A főtéren nagy tömegű, egyemeletes városháza épületét Vida Artúr műépítész tervezte, a kivitelező egy helyi építőmester, Kása József építőmester volt Vidákovits József építész irányítása mellett. A Kossuth tér felőli főhomlokzat egy kiemelkedő, hármas nyílástengelyű középső főbejárati részből, a két szélén egy-egy ablaktengelyes rizalitból és az általuk közrefogott három-három nyílástengelyű épülettömegből áll. A nagyméretű ablakok jellemzik. A földszinti és az emeleti ablakok közötti falmezők szecessziós ornamentikája vertikális hangsúlyt ad az ablakok függőleges osztásainak. A főbejárat feletti oromzaton látható a város címere.

Forrás:
Sisa Béla: Karcag építészeti emlékei. Karcag, 2000.

Aszód – Podmaniczky kastély külső

Határon belül - 93.000 km2

Domboldalon épült, U alaprajzú épület, utcasorban, cour d’honneur-jével a Szabadság tér felé fordul, középrésze földszintes, szárnyai emeletesek. Barokk és copf stílusban épült a XVIII. század elejéről és közepétől. A kastély építését pontosan 1727. május 7-én kezdték meg, Podmaniczky I.János megrendelésére.Jelenlegi formáját Jung József tervező-kivitelező mester keze alatt 1772-re nyerte el. Az U alakú épület szárnyainak emelete egy vonalban van a régi középrész ablakaival. A szárnyak végei sarokpavilonokká vannak kiképezve, mandzárdtetővel. Az épület többi részét nyeregtető fedi. A középrész belső főhomlokzata előtt terasz vonul végig, a sarkoknál homorú, középen félkörösen kifelé ívelő alaprajzzal. A kastély egykori pompájának élő bizonyítéka a Sándor-szárnyban található díszterem festése.(Kracker Lukács 1717 – 1779.) Eredeti állapotának helyreállítása az 1970-es évek végén történt meg.

http://www.aszodinfo.hu/nevezet.htm

Békéscsaba – Turisztikai Főpályaudvar, kisvonat

Határon belül - 93.000 km2

A Gőzmalom téren található látványosság célja, hogy megidézze a kisvasutak hangulatát. A pályaudvar első kiállításán a vasúti távközlés eszközeiből láthatnak összeállítást az érdeklődők.

Nagy József több mint ötven éve vasutasként szolgál. Az idős férfi nagy lelkesedéssel várta a megnyitót, hiszen régi emlékeket idéz fel benne is a mozdony és a két szerelvény. Éppen ezért nosztalgiázni érkezett és örömmel látta a kocsikban a fapados ülést, a kályhafűtést.

Mondi Miklós, a MÁV Zrt. szegedi igazgatóságának vezetője kiemelte, régi álmuk valósult meg a turisztikai főpályaudvarral, amely a lehető legjobb helyet kapta Békéscsaba belvárosában, hiszen egykor itt közlekedett az alföldi első gazdasági vasút teherszerelvénye, amely a malom üzemét szolgálta ki.

A turisztikai látványosság alapkövét 2013-ban tették le, majd három évvel később hivatalosan is megnyitott a pályaudvar, ahol kiállítótérrel és vendéglővel is várják az érdeklődőket.

– Itt, az Élővíz-csatorna fölött épült hangulatos teraszon elfogyaszthatnak üdítőt, kávét a látogatók – mondta Sós Imre, a ZERGE Ifjúsági Túrasport Közhasznú Egyesület ügyvezetője. – A presszó már a két kocsiban működik, de hamarosan fagyit is árulnak, illetve bringóhintót és kerékpárt is lehet majd bérelni.

A pályaudvar első kiállításán a vasúti távközlés eszközeit tekinthetik meg a vendégek a kezdetektől napjainkig. Az egyik legkülönlegesebb darab egy csengős ingavonati telefon, amelyet a 60-as években a vasúttársaság a gőzmozdonyokon, illetve a hozzákapcsolt vezérlőkocsikon alkalmazott. Gyakorlatilag csengetéssel kommunikált egymással a vezérlőkocsiban és a gőzmozdonyban szolgáló.

http://www.behir.hu/2016/05/25/fopalyaudvar-gozmalom-teren