Havi Archívum: 2015 december 31, csütörtök

Budapest – Fasori szecessziós villák: Vidor, Egger, Székács, Körössy, Schwartz 23.szám

Budapest

A Városligeti fasor bővelkedik gyönyörű épületekben, szecessziós lakóházakban, villákban és a bónusz az utca elején a Református templom  különleges szecessziós tömbje.
A hazai századfordulós  építészetünk rangos európai nívót jelentő említésekor hajlamosak vagyunk csak a nagyméretű állami, megyei, városi, intézményekre, középületekre, bankokra fókuszálni.
A kisebb méretű villák, lakóházak, szép részleteikkel arányos elegáns formáikkal kicsit a háttérben maradnak. Alig ismerjük ezeket a családi otthonokat. Állításomat a mellékelt fotóanyaggal szeretném alátámasztani, sok felé jártam keltem, optikámmal rögzítettem a témakör  „ékszerdobozait”. Egy külön album is megtelne igényes lakóházak, villák bemutatásával. Most egy utcát választottam 4 épülettel Budapest belvárosából. Néhány adat, gondolat velük kapcsolatban.

1. Vidor villa: 33. szám, Vidor Emil – 1905, az egykori családi villa ma kollégium
2. Egger villa: 24. szám,  Vidor Emil  – 1902, aszimmetrikus, francia art nouveau stílus
3. Székács villa: 31. szám,  Sebestyén Artúr – 1910,  szép kerítés, megkopott épületdíszek
4. Körössy villa: 47. szám,  Körössy Albert és Sebestyén Artúr munkája 1899-ből építészeti nívódíj a rekonstrukcióért.

Bede Béla Magyar szecessziós építészet c könyvéből – fotó Bagyinszki Zoltán

Ozora – Pípó várkastélya

Határon belül - 93.000 km2

Ozora várkastélya igazi kuriózum a hazai műemlékek között, hiszen a reneszánsz világ hangulatát tükröző épületek csak jelentős átépítésekkel, vagy romosan maradtak fenn az országban. Ám Ozorán a barokk korban magtárrá alakított épületből helyreállítható volt a 16. századi reneszánsz palotaépület, ahol igazi középkori hangulat fogadja a látogatókat.

Olyan, mintha Firenzéből hozta volna ide mókából egy dzsinn – egy darabka olasz reneszánsz a szegény kis magyar faluban, a gótika korából. Az építtető, ozorai Pipo, azaz Filippo Scolari Firenzéből került Magyarországra egy kereskedő segédjeként 13 éves korában.
Szülei, akik elszegényedett nemesek voltak, titkon abban reménykedtek, hogy okos, tehetséges, a számoláshoz, könyveléshez kiválóan értő fiuk talán így karriert csinálhat. Egyszer a Kanizsai Miklós udvarába látogató Zsigmond király egy hadjárat költségvetéséről tárgyalt a főurakkal, de nem boldogultak a számokkal. Ekkor az olasz kamasz fiú sietett a segítségükre… Innen kezdődött Pipo karrierje, akiből a király leghatalmasabb gazdasági szakembere és kiváló katona, diplomata lett. Feleségül vette Ozorai András egy szem lányát, Borbálát, akit a király fiúsított, azaz apja halála után nem szállt a családi birtok vissza a koronára, hanem örökölhette a lánya. Így került Pipo kezébe Ozora, és ez után építtetett rá a gótika korában gyönyörű firenzei reneszánsz várkastélyt. Kortársai szerint a becsület, tisztesség, hűség jellemezte – hazához, királyhoz és feleségéhez. Amikor például orvosai azt tanácsolták a köszvénytől szenvedő Pipónak, hogy gyógyulása érdekében minden nap más asszonnyal háljon, ő erre nemet mondott.

A vár belső udvarán a szökőkút Verocchio-copia, a falon Michelangelo-másolat, a vár folyosóján végig gyógynövények száradnak, aminek az a magyarázata, hogy hajdan a várúrnő feladata volt a gyógyítás, másrészt távol tartotta a férgeket is. Az épületet évszázadokon át magtárnak használták, akkor pusztultak el szinte teljesen a falfestmények is. Csak a befalazott kápolnában maradt meg egy Szent-László-freskó maradványa. Itt őriznek egy Szent-György-ereklyét.
Ma a várban a különlegesen szép másolatok mellett értékes reneszánsz bútorok, kárpitok, utazóládák stb. látható. Aki ide eljön, képet kaphat a 14-15. századi életről, megtudhatják, miért voltak rövidek a középkori ágyak, hogy az emberek voltak-e kicsik, vagy van-e más logikus magyarázat. Sőt, aki akar, az baldachinos ágyban is alhat itt, igaz, az már a mai hosszabb, ránk szabott változat.”

http://nemzetimuemlek.hu/index.php/epulet/pip/

Felsőőr városa

Várvidék

Felsőőr a Felső-Őrség kulturális életének központja, járási székhely Dél-Burgenlandban a Pinka-folyó partján található.

A honfoglalást követően, a gyepűrendszer kialakulásakor, a XI. században a határ védelmére alakult ki a település, a szomszédos Alsóőrrel és Őriszigettel  együtt. A régi őrhely után nevezik a Pinka völgyének középső részét ma is Őrvidéknek,  ritkábban Őrségnek.

Az eredetileg tiszta magyar településben ma a magyarság kisebb számban van. 1910-ben még több mint háromezer magyar és 800 német ajkú lakosa volt, ma alig másfélezer a magyar anyanyelvűek száma. A csökkent szám ellenére is, együtt Alsóőrrel és Őriszigettel a legjelentősebb magyar nyelvi központja Burgenlandnak.

A város legrégibb része Fölszeg, amely ma is jellegzetesen magyar, az utcák vonalvezetésében, a házak jellegében, elrendezésében.

Híresek továbbá a felsőőri kirakodóvásárok, ilyenkor a főutca nagy részét elfoglalják az árusok.

http://www.hatartalan.net/

Budapest – Schwarz ház

Budapest


Ifj. Nagy István több budapesti bérházán a Lechner Ödön által tervezett Földtani Intézet és Postatakarékpénztár hatása látható. Az átvett elemeket egyedi módon használta fel. Az első ismert bérháza a Dob utcai épület (1905). A főhomlokzaton a hullámvonalú lezárásba rövid oszlopokat épített be, melyek formája és alkalmazása Lechner említett épületeiről, az egész homlokzatot átfogó pilléreknek a homlokzaton túlnyúló lezárásaiból eredhet. A csatorna a hullámvonalú attika mögé rejtett. A virágos dekoráció egyes elemei a Huszka-motívumokból tovább alakított változatok. A kapualj mennyezetén a Postatakarékpénztár szalagszerű stukkódíszeihez hasonlóak jelennek meg. A lépcsőházból a függőfolyosóra nyíló szélfogó ajtók formája és maratott virágmintája is a két Lechner épület hatását mutatja. Az udvari homlokzatok nyílásainál a falkialakítás és a vakolat népies, fűrészelt, faragott keretezést utánoz. A Postatakarékpénztár udvari ablakainál is megjelenik a fal sarkainak visszametszése, a Schwarz-házhoz képest azonban egyszerűbb, geometrikus mintával.

http://gyujtemeny.imm.hu/

Pápa ” Református központ ” 2.

Határon belül - 93.000 km2

A pápai reformátusok megkötések között felépült régi temploma mintegy 100 év után kicsinek és múltjukhoz viszonyítva méltatlannak bizonyult. Már 1885-ben felébredt bennük a vágy, hogy egy nagyobb méretű templomot építsenek, amelynek van tornya és harangja, amelyben a hívek kényelmesen elférnek.

Külső leírása
A Dunántúl legnagyobb református temploma, Dudás Kálmán tervezte. A kelet-nyugati tengelyben, főhomlokzatával kelet felé néző épület stílusában neoreneszánsz és neobarokk elemek késő szecessziós elemekkel keverednek. Főhomlokzati tornyai 50 méter magasak, közöttük íves oromzat húzódik, tetején kőkehely. A főhomlokzat közepét az orgonakarzat nagyméretű, hármas osztású ablaka tölti be, a tornyokon ugyanebben a magasságban egy-egy ikerablak jelenik meg. A jón oszlopokkal ellátott oszlopcsarnokon keresztül jutunk a belsőbe, a bejárata fölötti félkörívben a Kálvin jelmondatát olvassuk: “Szívemet hozzád emelem”, alatta az égő szív motívuma, szintén Kálvin jelképe. Az előcsarnok teteje csipkés párkánnyal zárul, két oldalán egy-egy kőváza jelenik meg. Falai az ablakok magasságáig rusztikus terméskő burkolatúak. Az épület tömegéből kiemelkedő tornyok második emeletén vannak elhelyezve a harangok. A fölöttük lévő, ablakkal áttört szakasszal ér véget a toronyfalazat, melyre íves, ütemes vonalú toronysüveg borul. Maga a templomépület is rendkívül változatos és ütemes vonulatú. A főhajót alacsonyabb és keskenyebb kereszthajó szeli át, amely kívül negyed kör alaprajzú bővülettel csatlakozik a főhajóhoz. Oldalhomlokzatain három-három ablak látható, melyek közül a középső magasabb a szélsőknél. A tetőt piros szegélyekkel ellátott palatető fedi.

Az oszlopcsarnokon túljutva a karzat alatti előcsarnokba jutunk, ahol a II. világháborúban elhunyt pápai reformátusok emléktábláját és az ajtó fölött a következő feliratot láthatjuk: Istennek háza és az égnek kapuja (I Mózes 28,17).

Belső leírása
Belépve egyterű, áttekinthető csarnoktemplomba érkezünk. Ülőhelyeinek száma 1250. Három oldalról karzatok húzódnak. A bejárat felőli kétemeletes karzat felső szintjén az orgona található. Ez 2 manuálos, pedálsoros, 32 regiszteres hangversenyorgona. Az Öregtemplom 1858-ban készült orgonáját 1941-ben Angster József és fia által átszállították az új templomba, és ott felállították. A régi hangszer alkatrészeit is felhasználva 1949 és 59 között készült el a jelenlegi a Váci Cecília Orgonagyár munkája alapján. Tervezője Ákom Lajos volt, és Schäfer Ágoston építette meg a hangszert. Elektro-pneumatikus, csuszkaládás rendszerű, villanymotor hajtja benne a levegőt. A falak fehér-törtfehér színűek, melyeken visszafogott neobarokk stukkódíszek, tagozatok, párkányok jelennek meg. A belső fölé karcsú oszlopokon nyugvó, nagy fesztávú központi csehsüvegboltozat borul, melyhez négy oldalról dongaboltozatos terek csatlakoznak. A karzatok nagy kiülésű konzolokon nyugszanak. A két oldalsó karzat fölött középen egy kosáríves, kétoldalt egy-egy félköríves hevederív húzódik, a bejárat feletti karzat keskenyebb, viszont kétemeletes: a konzolokon nyugvó alsó karzat fölé dór oszlopokra támaszkodó emelet emelkedik, ahol a már említett orgona látható, mellette két díszes kandeláber. A tágas, gondosan faragott padok párhuzamos elrendezésűek. A bejárattal átellenben álló, díszes, kőkosarú szószék és az alatta kétoldalt lévő Mózes-szék az előttük lévő úrasztalával együtt 1937-ben készült Hittner József műhelyében Győrött. A szószék fölött három egyforma nagyságú ablakot látunk, fölötte felirat: “Nem azé, aki akarja, sem nem azé, aki fut, hanem a könyörülő Istené”. Az úrasztal előtt szép faragású, ókeresztény motívumokkal ellátott keresztelő medence áll, Percz János munkája. A szószék melletti bejáratok mellett, a karzatok alatt egy-egy márványtábla látható, a déli Huszár Dávid nyomdász-prédikátoré, míg az északi Balogh Séllyei István püspöknek és Kocsi Csergő Bálint kollégiumi rektornak, mint hitük miatt gályarabságba elhurcolt áldozatoknak állít emléket. A karzatajtók timpanonos kiképzésűek.

A kollégium
A mohácsi vész utáni esztendőkben a Dunántúlon gyorsan terjedő reformáció 1531-ben hívta életre a Pápai Református Kollégiumot.

A környék földbirtokosa a protestantizmust támogató Török Bálint volt, aki később Debrecen reformálásában is vezető szerepet kapott. A pápai egyház első jelentős prédikátorát, a még lutheránus Sztárai Mihályt a nyomdájáról országszerte ismert Huszár Gál követte, akinek idejére (1560-1578) már a kálvinizmus is megerősödött. Ennek eredményeképpen 1585-re a kollégium már kéttagozatos főiskolaként működött, amelyben gimnáziumi és teológiai oktatás folyt.

Mivel a kollégium legelső épületét, amelynek alapjait a Fő tér melletti Ruszek köz rejti, erre az időre elvesztette, új otthont építettek a Szent László utcában, ez a mai Leányinternátus magja, amelyet többnyire Ókollégium néven ismernek. Az 1841/42-es tanévben e falak között tanult nemzeti kultúránk három kiválósága: Petőfi Sándor költő, Jókai Mór író s Orlai Petrich Soma festőművész.

http://www.templom.hu/
http://refi-papa.hu/

Budapest – Kossuth téri szökőkút

Budapest

A Szabadság téri interaktív szökőkútnak lényege egy interaktív vízfallal körbehatárolt térrész, vízkocka létrehozása.

A habosított vízfal gondoskodik róla, hogy teljesen ki tudjunk szakadni a szokásos városi közegből, és helyette egy teljesen szokatlan szituációba, közegbe kerüljünk. A szökőkútba jutás interaktív módon történik. A burkolatba érzékelők vannak elhelyezve, ezek irányítják a vízfúvókákat. A burkolaton közlekedve a víz” szétnyílik” előttünk, és így száraz lábbal kelhetünk át a vízfalon!

Alkotók: Kovács Csaba (építész vezetőtervező, generáltervezés: ArtFront kft.), Ásztai Bálint (projektépítész, társtervező), Kelecsényi Gergely (generálkivitelező,tervező) Cselovszki Zoltán (főépítész)

http://epiteszforum.hu/interaktiv-szokokut

Budapest – Széchenyi fürdő

Budapest

Eredetileg  három kupola díszítette, s három bejárata volt. A főbejárat az un. hintós feljáró, – amelynek köszönhetően ez a fürdőnk az első akadálymentesen megközelíthető fürdő egyben Budapesten – a termál fürdő bejárata, s két oldalt pedig a népfürdő osztályok.(Jobbra a női-a mai nappali kórházi szárny, balra a férfi, azaz a mai társas gőzosztály.)
Az épületbe lépve a Termálfürdő kupolacsarnokába érünk.
A Róth Miksa üvegmozaik központi eleme, a quadrigán vágtató Hélios Napisten. A képek témája a víz, mint a tisztaság és egészség forrása. A központi csarnok két oldalfalán pedig félköríves ábrázolásban az Erő és Szépség allegóriái.
A bejárattal szemben Róna József Triton halász kentaur szobra, s különleges szépek Jungfer Gyula fűtőtest borításai.
A kupolacsarnokból jobbra és balra nyíló folyosókon, valamint a kupolacsarnok tengelyével párhuzamosan futó két folyosón az eredetileg is annak szánt 51 kádfürdő található, amelyben a mai napig különböző szolgáltatásokat nyújtanak.

A kis kupolacsarnok fülkéiben Zsolnay vázák, s a balszárnyból nyílik a különféle reprezentációs célokra fenntartott helyiség, amely fény áztatta terei az épület íves külső vonalát követik.

1913 óta nyitva a Széchenyi
Zsigmondy Vilmos, a kor nagy hírű bányamérnöke előzetes tanulmányozás után arra a következtetésre jutott, hogy Pest városában egy artézi kút sikeres fúrása legnagyobb valószínűséggel a Városligetben valósítható meg. Az elképzelést Pest város közgyűlése 1868. március 4-én elfogadta. A kút fúrásának helyéül a városligetet jelölték ki (a mai Hősök terén, Árpád fejedelem lovas szobra előtti részen). A kút fúrása 1868 novemberében kezdődött el és 1878 januárjában fejeződött be. A fürdő építését 1909-ben kezdték meg Czigler Győző tervei alapján. A fürdőt, amelyet addig Artézi fürdő néven emlegettek, 1913. június 13-án nyitották meg, már Széchenyi Gyógyfürdő néven.

https://elismondom.wordpress.com/2013/06/12/budapesti-mozaik-100-eves-a-szechenyi-furdo/ -részletek és
http://www.termalfurdo.hu/furdo/szechenyi-gyogyfurdo-1

Budapest – Veli Bej török fürdő

Budapest

A mai Császár Fürdő török részét a hódoltság korában Veli bej fürdő néven ismerték, eredeti nevét Evlia Cselebi is említi. A Víziváros falain kívül, a középkori Felhévíz területén álló, magányos épület építtetője 1570-ben Szokullu Musztafa pasa volt. Az 1686-os visszafoglalás során a fürdő épségben maradt. Kőből épült kupolás épületét 1726-ban Fischer von Erlach rajzban is megörökítette. Előcsarnoka ebben az időben már elpusztult. A 18. század elején már Kayser Badnak, azaz Császár Fürdőnek nevezték.

A fürdő a 18. század a Voyta, később a Marczibányi család tulajdona lett, ezt követően az irgalmas rendiek birtokába került. A megmaradt török kori épületmagot több ízben hozzáépítésekkel bővítették. Az 1841-1848 között, Hild József tervei nyomán kialakított épületegyüttes a mostanában lezajlott rekonstrukciós munkák következtében jelentősen megváltozott. A munkálatok tervezője Virág Csaba kétszeres Ybl-díjas építész.

http://epiteszforum.hu/ – részlet

Kékkút – hagyományos népi épületek

Határon belül - 93.000 km2

Az ásványvízéről hazánkban és külföldön is híres a Káli-medence legkisebb lélekszámú települése, Kékkút. Az eredeti, kővel kirakott forrásra utaló Kőkút elnevezést 1338-ban említi először oklevél. Akkoriban a mai Kékkút és a szomszédos Salföld még közös birtoktestet alkotott, önálló településsé csak a XV. század végétől váltak. A rómaiak által is használt kékkúti forrás enyhén szénsavas ásványvize lényegében a XVIII. századtól lett széles körben ismert. Napjainkban a modern palackozó üzem falu felőli kerítésénél vízkifolyó található, ahol megkóstolható az üdítő természetes ásványvíz. Kékkút érdekes látnivalójaként említhetjük a tájegység legrégebbi, 1799-ben épült zsúp héjazatú, füstöskonyhás, nyitott oldaltornácos, háromosztatú lakóházát, az Egyed-házat. A tornác utcai végében a szokásosnál keskenyebb előkamra, a konyha mögött a tornácról nyíló istálló és az azzal azonos hosszúságú kamra található. A Kékkút közepén lévő barokk stílusú római katolikus templomban a falu későközépkori templomának maradványait is felfedezhetjük.

(Forrás: http://www.karpategyesulet.hu/)

Az ásványvíz mellett a népi építészet is komoly érték Kékkúton.
Az egész pici falu rendes tiszta szuper kis település! Minden ház fehér és jó karban van. Igazi kellemes meglepetés az utazó számára.
Helyi népi remekművek, megmaradt balatonfelvidéki régi – régi házak sora található a faluban. Tájházuk az egyik legrégebbi jó állapotú
népi építészeti emlék hazánkban, gondnoka Gizi néni egy fiatalos ” öreg hölgy” aki bámulatos teremtés. Élmény vele találkozni ( a tájház melletti házban lakik ).

Ez a község több figyelmet érdemel! Itt aztán lehet pihenni, kikapcsolódni, nézelődni. Indokolt az újratervezés aki jövőre a Balatonra készül……..

Bagyinszki Zoltán

Szigliget – tájház és skanzen

Határon belül - 93.000 km2

Az “Ófalunak” nevezett településrészen, a Várhegy oldalába felkapaszkodó meredek utcában, lakóépületek közzé “beszorított”, szabálytalan alaprajzú telken elhelyezkedő népi lakóépület és annak gazdasági épülete került a helyi önkormányzat tulajdonába, ahol az épületek felújítását követően, 2006. június 3-án, tájház nyílt meg.

Építésének pontos ideje nem ismert, feltehetően a XIX. század második felében épülhetett. A telken álló egymenetes kisebb méretű lakóház három helyiségből áll: az udvarról belépve, a konyhában lehet bejutni, innen két irányba egy-egy szoba nyílik. A konyha stukkó-mennyezetes, a szobák gerenda, illetve deszkafödémmel fedettek, felülről pórfödémmel szigeteltek. A három helyiségben a településre jellemző bútorokból és használati tárgyakból álló kiállítás tekinthető meg, illetve a látogatók megismerkedhetnek a csuhébaba készítés fortélyaival is.

A lakóépületre merőlegesen helyezkedik el a mindössze egy helyiségből álló gazdasági épület, melyben különböző gazdasági eszközök és szerszámok kerülnek bemutatásra.

Mindkét – példásan helyreállított – épület anyaga kő, a lakóház falai vakoltak és fehérre meszeltek, míg a gazdasági épület udvari homlokzata vakolatlan terméskő. Tetőzetük: a lakóházon hornyolt cserép, a gazdasági épületen nádfedés látható.

leírás: Miklósi-Sikes Csaba, 2007.
http://www.tanyamuzeum.hu/magyar/oldalak/szigliget_tajhaz/

A szigligeti végvárból letekintve a település magja – a tájház környéke gyakorlatilag “egységes népi építészeti értékű házak halmaza”. Egyszerű fehér falak és alapformák, nádfedeles tető megoldással. Vonzó látvány a turisták a fotósok számára.
Hazánkban kevés – nagyon kevés településen maradt meg eredeti helyén ilyen mértékben a népi építészet lakóházainak tömbje.
Az egyszerű falusi épületek között egy nagyon régi évszám is olvasható a homlokzaton :1738.
Sokan rendbe hozták, felújították a régi egyszerű lakóházakat – azokban az utcákban a várhegy tövében jó sétálgatni, megidézni a múltat, felfedezni a szép építészeti részleteket.
Az egységesnek tűnő hangulatos falusias környezet igazi érték-sétánkat követően érdemes megpihenni egy pohár badacsonyi vagy szigligeti bort megkóstolni igazai élmény mindenki számára.

Bagyinszki Zoltán