Havi Archívum: 2015 augusztus 31, hétfő

Karcsa – Református templom

Határon belül - 93.000 km2

A templom legendája

A bodrogközi monda szerint” a karcsai templomot tündérlányok építették, akik a Karcsa-tó egyik felében álló palotájukban laktak. A tó másik felében pedig boszorkányok éltek. A boszorkányok elszaporodtak, s a szomszédaikat elűzték. A tündérkirálynő új otthonnak alkalmas szigetet keresett, s ezért feljött a tó felszínére. Meg is találta, s kiválasztotta az alkalmas helyet, ahol ma is áll a református templom. Elhatározta, hogy itt építi fel új palotájukat, s így megszabadulnak a rossz szomszédságtól. Mindjárt hozzá is kezdtek az építkezéshez, két nap és két éjjel folyton hordták a vörös márványtömböket a víz alól, s rakták a falakat. Már majdnem felépítették a templomot, éppen a harangot akarták hozni a toronyba, hogy ennek kongásával tartsák távol a boszorkányokat, ha azok is követnék őket. Két tündér repítette a csodálatos ezüst harangot a Karcsa felett, amikor a boszorkányok űzőbe vették őket. Már majdnem a sarkukat érték, amikor a faluban kukorékolni kezdtek a kakasok, s e jelre a boszorkányoknak vissza kellett térniük a víz alatti birodalmukba. De a két tündér is úgy megijedt, hogy elejtették a harangot, amely hangos csendüléssel zuhant a Karcsa vizébe, magával rántva az éppen felrakott tornyot is. Így a templom torony nélkül maradt.

A karcsai református műemlék templom rövid ismertetése

A templom két részből áll. Először a szentély épült meg téglából, amely kívülről kerek, belülről hatszögletes középterű hat boltozott félköríves fülkével, egyedülálló, s különbözik a többi magyarországi rotundától. A belső fülkét elválasztó pillérek felett hatszögű kupoladob, laterna volt. A rotundának az átmérője 8m, fülkéinek mékysége1-1,5m között változik. Építése a XI. sz. végére a XII. sz. elejére tehető.
A szentély belsejét úgy tágították ki, hogy a karéjos fülkék beálló sarkait lefaragták. A világítást a fülkék falában elhelyezett keskeny résablakok szolgáltatták. A hibás keresztboltozat későbbi keletkezésű.
Kis mérete ellenére a finoman szerkesztett monumentális terű a templom talán különleges funkciók betöltésére épült.
A XII. sz. végén, vagy a XIII. sz. elején a szűk körtemplomot tágas hajóval toldották meg. Ekkor a körtemplom nyugati részét lebontották és szervetlenül alkalmazott oldalfalakkal, diadalívekkel kapcsolták az új román stílusú hajóhoz. Ez a megoldás ideiglenes volt. Az kétségtelen, hogy a hajó építését tovább akarták folytatni kelet felé, de valami hirtelen közbejöhetett, ami az eredeti építési szándékot megakadályozta. A körtemplomot apsis gyanánt az új hajórészhez csatolták, ahogy most is látható.
A hajó gondosan faragott kőből épült, alaprajza a magyarországi román bazilikák mintájára épült. A típus fő jellemzője a három hajó, de itt a szerkezeti felépítés arra vall, hogy csak egy köztornyot terveztek, de ez a torony sem épült fel soha.

A nyugati homlokzaton oromzatos kapuépítményt emeltek a feltételezett torony alatt. A kapuépítmény erősen kiáll a homlokzatból. Két részből áll: az alsó részt a lépcsős oszlopos kapu foglalja el, a felső rész oromzatos és vak árkádos. A konzolokon nyugvó oroszlánok és az alatta lévő figurák szimbolikus jelentőségűek
Formai díszítőelemei Bizánc felé mutatnak.
A templom belsejében lévő kóruspillér fejezetek általában levélsorokkal vannak díszítve, de a déli pillér alsó fejezetén verekedő emberpár látható, melyet egy harmadik alak figyel.
A baloldali alak egészen hátra csavarta a harc hevében a társa fejét, belekapaszkodva jobb kezével ellenfele hajába. A másik kifordított fejű alak baljával belemarkol támadója szakállába. A heves verekedés a jó és a gonosz küzdelmét jelképezheti, vagy esetleg az 1054-es egyházszakadást ábrázolja.

Templomunkat az Országos Műemléki felügyelőség az 1968-70-es években restaurálta. Új tetőszerkezettel és magas haranglábbal látta el. Ma is funkcionál a református egyház tulajdonában.

forrás:http://www.parokia.hu

Ráckeve – Savoyai kastély

Határon belül - 93.000 km2

A legelső világi barokk kastély Magyarországon. Savoyai Jenő herceg építtette a bécsi Belvedere építészének, J.L. Hildebrand tervei alapján. Alaprajza a francia Vauy-le Vicomte-i kastélyra, míg az épület maga a bécsi Rennwegen álló Belveder palotára hasonlít. Homlokzati részletei olasz hatást tükröznek. Az épület hangulatos belső udvart zár közre. A herceg halála után (1736) a birtok a koronára szállt.

A kastély a XIX. században elvesztette funkcióját; volt raktár, magtár és az 1960-as években az összedőlés fenyegette. Az 1970-es években megkezdett helyreállítás korabeli tervrajzok híján analógiákra és a megmaradt elemekre támaszkodott.

Az épület jelenleg kastélyszállóként üzemel. A reprezentatív belső térben konferenciákat, rendezvényeket tartanak. A kastély zárt udvara egész évben kedvelt helyszíne különböző fogadásoknak.

forrás: http://www.utazzitthon.hu

Miskolctapolca – Barlangfürdő

Határon belül - 93.000 km2

Miskolctapolca már a 13. századtól kezdve fontos szerepet töltött be Miskolc életében. Területén volt megtalálható a várost alapító nemzetség temetkezési helye. Az itt épült Bencés monostor romjai a Barlangfürdő bejáratánál találhatóak. A XIV. század második felétől az XVI. sz. elejéig éltek itt a szerzetesek, amikor több támadás is érte az apátságot. Ezután a szerzetesek elmenekültek. Az épületeket is lerombolták, és a terület elmocsarasodott.

A tapolcai apát 1711-ben hívta fel a térség vezetőinek figyelmét a terület állapotára, és a fürdő rendbetételét is javasolta. A víz és a terület gyógyító hatásának alátámasztására orvosokat is hozatott Kassáról. A fából épült fürdőépület leírását 1743-ból ismerjük, így ekkorra már biztosan elkészült a fürdő.

A 18. század második felére a fürdőépület állapota ismét romlásnak indult. Ezt követően, 1837-ben kezdődött a fürdő következő felújítása.
A 19-20. század fordulójától kezdődött meg Miskolctapolca igazi fejlődése. Az 1920-30-as évek fordulóján Miskolctapolca már igazi üdülőövezetté vált, 1934-ben hivatalosan is üdülőhellyé minősítették.

1938-ban Szeghalmy Bálint tervei alapján épült meg a Tavi fürdő, mely egy, a meleg vizű tóra épült, kör alakú épületet jelentett.

Az egész üdülőövezet alapja a fürdővíz volt, ezért elengedhetetlenné vált a korábbi fürdőépület helyett egy új, európai színvonalú fürdő megépítése. Az új fürdőpalota 1939 és 1941 között épült fel. Több terv is létezett a barlangok hasznosítására, hiszen tudták, hogy ilyen meleg, 30 °C fokos víz barlangban nem létezik máshol.

A régi fürdőépület bontása során régészeti leleteket is találtak, de még ennél is fontosabb annak a forrásnak a feltárása, melynek vize az eddigieknél is melegebb volt (31,5 °C fokos), vízhozama alapján pedig ez az egy forrás alkalmas lett volna Miskolc város akkori lakosságának teljes vízellátásához.

1941. május 28-án adják át a fürdőépületet, mely a jelenleg is látható épületegyüttes alapja. Az építkezés során – az iszapréteg miatt – 212 darab vörösfenyő cölöpöt vertek le, és erre került rá az a betonkoszorú, melyre felépítették a fürdő főépületét.
Ekkor készült el a csarnok üvegteteje, melynek eredeti szerkezete a mai napig gombnyomásra nyitható és zárható.
Az első barlangi fürdőrészt majdnem két évtizeddel később, 1959-ben adták át. Tíz évvel később, 1969-ben bontották le a tavi fürdő épületét, és ekkor épült a kagylómedence, mely ma már a Barlangfürdő egyik jelképévé vált.

Az 1980-as évek elején kezdődött meg a további barlangjáratok feltárása, mely járatokat újabb két évtizeddel később, az 1998 és 2005 közötti bővítés során alakítottak fürdőzésre alkalmassá.

forrás: http://www.barlangfurdo.hu

Nagykőrös – Postapalota

Határon belül - 93.000 km2

„ A postapalota a város díszes, kétemeletes bérháza, a sarkán kupolával s jelenleg itt van elhelyezve a posta-, távíró- és távbeszélő-hivatal. Nagykőrösön 1788-ban állítottak föl postahivatalt, melynek javadalmazásához a város annak idején 100 m hold, az ú. n. postaföld átengedésével járult. Az első postamester Sántha Antal volt, a ki a postát 1793-ban Kovásznai Kovács Mózesnek adta el. Később Szobonya István lett a postajog tulajdonosa, majd ennek halála után özvegye: Inárcsi Farkas Sára s midőn férjhez ment, férje: Gubody János (1822). E család birtokában maradt egészen az államosításig, a mikor (1884) a postaföld is megfelelő kárpótlással visszakerült a város tulajdonába. A távírót 1872 április 21-én állították föl s 1888 január 3-án egyesítették a postával; a távbeszélő 1905 augusztus 28-án nyílt meg. Jelenleg a postafőnökön kívül 10 hivatalnok és 12 kézbesítő és szolga működik itt. A hivatal kézbesítési kerületébe 53 puszta és major tartozik.”

Forrás: www.mek.oszk.hu – részlet

Bélmegyer – Kárász – vadászkastély

Határon belül - 93.000 km2

Bélmegyer külterületén, az erdőben építtetett a szeghalmi Kárász-család egy vadászkastélyt. A kastélyhoz tartozó 5 hektáros parkból 1 hektár védett. A park legjelentősebb faegyede egy 500 cm törzskerületű kocsányos tölgy. Egészségesek és jól fejlettek a japánakácok, a törökmogyoró, a vörös tölgy, a piramistölgy, a vadgesztenye és a szilfák. Van egy nagyméretű simafenyő, egy 80 éves feketefenyő csoport, a lucfenyők 100 év körüliek és idősek a tiszafák is. A kastélyhoz vezető utat 80-100 éves kocsányos tölgyfasor kíséri. Jelenleg a Hidasháti Mezőgazdasági Zrt. vadászkastélya.
Ha valaki a városok zajától mentes helyen szeretne eltölteni néhány csendes napot, akkor érdemes felkeresnie a panzió és rendezvényházként üzemelő Bélmegyeri Kárász Vadászkastélyt! A vadászkastélyt eredeti angolpark veszi körül. A vadászkastélyban 15 szoba található.

http://www.wenckheim.hu

Apatin – Városháza

Délvidék

Apatin nevének eredete a bátai apátságra vezethető vissza. A mohácsi vészt megelőző időben még Apáti névvel illették a települést, ami idővel Apatinra módosult. A 15-16. században a kalocsai érsek fennhatósága alá tartozott, ekkoriban érseki vár állott itt és mezővárosi rangot kapott a település.
Apatin azon szerencsés városok közé tartozott, melyek átvészelték a törökdúlást, ám a 17. század végén a felszabadító háborúk során mégis elpusztult és elnéptelenedett.

A település életében újabb lendületet hozott Grassalkovich Antal gróf 1748-as intézkedése, mikor többségében württembergi német iparosokkal telepítette be Apatint, aminek köszönhetően már 1755-ben újra mezővárosi ranggal rendelkezhetett.
A városban 1756-ban megalapították a történelmi Délvidék legrégibb, ma is működő sörgyárát, melynek terméke ma is sokak kedvenc söre.

A német lakosságot az 1944-es események során elüldözték, noha híresen szorgalmas és derék népként tartották számon őket. Mintegy 12 ezer német hagyta el Apatint.

A városházát különleges formájú tornyáról ismerhetjük fel. Az épület Raichle Ferenc alkotása, akinek nevéhez sok más kivételes épület tervezése is fűződik a Délvidéken. A pisztáciafagylalt-színű századfordulós épület magyaros motívumokkal is büszkélkedhet. A városházát a sétálóutca keleti végén találjuk.

http://delvidekiutazas.com

Noszvaj – borospincék

Határon belül - 93.000 km2

Az 1800 fős, Heves megyei Noszvaj Egertől 10 kilométerre helyezkedik el. Az egri borvidék tagja. Eger vagy Mezőkövesd felől lehet megközelíteni a 3-as főútvonalról.
Noszvajon több pincesor is található, a Szomolyai úton, a Jókai úton hagyományos és újépítésű pincéket lehet megtekinteni. A 200 éves egykori uradalmi pincét a Thummerer Pincészet újította fel és alakította itt ki a Magtár Borozót, ahol a saját borait kóstolhatják és vásárolhatják meg a vendégek.

http://www.pincefalvak.hu

Debrecen – Virágkarnevál 2015

Határon belül - 93.000 km2

ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ A 46. DEBRECENI VIRÁGKARNEVÁLRÓL

Az idei évben is megrendezték 2015. augusztus 20-án a Virágkarnevált Debrecen városában. Tavaly Gyulát egy nagyon szép virágos kocsi képviselte a rendezvény keretében. Az idén 16 gyönyörűen feldíszített „virágköltemény” volt látható a karneváli felvonuláson.
Gyula várost Bagyinszki Zoltán vezető főtanácsos képviselte a fesztivál keretében szervezett rendezvényeken. Dr. Görgényi Ernő polgármester úr üdvözletének és egy városi  ajándékcsomag  átadására is sorkerült a polgármesteri fogadás keretében. Bagyinszki Zoltán a Debreceni Nagytemplom előtti tribünről végigfotózta a felvonulás eseményeit, amelyekből egy szerény válogatást az alábbiakban ad közre.
( A 12 fokos hőmérséklet és a folyamatosan szemerkélő- néhol zuhogó eső megnehezítette a  fotós, a fellépők és a szervezők dolgát. Végig reménykedett minden résztvevő, hogy eláll majd  az eső, kisüt a nap, melegszik kicsit a levegő – eredménytelenül.)
A 16 kocsi mellett több mint 20 művészeti csoport (táncosok, népi táncegyüttesek, mazsorettek, különféle zenekarok) közreműködése színesítette a felvonulást. A fő programot megelőzte a kerékpárosok, és a  veteránautók felvonulása. Este a debreceni nagyerdei új stadion gyepszőnyegén gálaműsort szerveztek az érdeklődő nagyközönség számára. Ezt követően este 10 órakor itt is tűzijáték zárta a programot. Ekkor már csak a szokatlanul hűvös levegő nehezítette a szervező  Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft dolgát.

A FELVONULÁSON RÉSZT VETT DÍSZÍTETT VIRÁGKOCSIK SORRENDJE:
(A FOTÓK SORRENDJÉBEN IS LÁTHATÓ VIRÁGKOMPOZÍCIÓK)

1. A SZENT KORONA
A Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. virágkocsija

2. DEBRECENBE KÉNE MENNI
A Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. virágkocsija

3. AZ ÖREG HORGÁSZ ÉS A TISZA-TÓ KIRÁLYA
Tiszafüred Város Önkormányzatának virágkocsija

4. DRONGÓ
Az NI Hungary Kft. és Debrecen Megyei Jogú Város közös virágkocsija

5. KülDEtés a jövőbe
A Debreceni Egyetem virágkocsija

6. MEGSZÉPÜLVE, JÁTÉKOSAN, VARÁZSLATOSAN
A KEVIÉP Kft. virágkocsija

7. E.ON OKOS VÁROS
Az E.ON Hungária Zrt. virágkocsija

8. AZ ÖRÖK NYÁR BIRODALMA
Az Aquaticum Hotel & SPA Debrecen virágkocsija

9. KÖZÖSEN TARTJUK MOZGÁSBAN A VILÁGOT
Az FAG Magyarország Ipari Kft. virágkocsija

10. KALÓZHAJÓ
A FÓRUM Debrecen Bevásárlóközpont virágkocsija

11. MINDENKIBEN OTT LAKOZIK A HŐS
A TEVA Gyógyszergyár Zrt. virágkocsija

12. KÍVÁNSÁGCSOKOR A KORZÓRÓL
Az Auchan Korzó virágkocsija

13. A TISZTESSÉG LOVASA
A Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara virágkocsija

14.300 – KATOLIKUS ÚJJÁSZÜLETÉS (GYŐZTES)
A Szent Anna Főplébánia virágkocsija

15. TELENOR HIPERNET
A Telenor Magyarország Zrt. virágkocsija

16. NYITOTT ABLAK EURÓPÁRA
Debrecen és Nagyvárad közös virágkocsija

„Idén is a nagyközönség döntött abban, hogy melyik a legszebb virágkocsi, vagyis beküldött szavazataik alapján dőlt el, hogy ki kapta a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. egyedi gyártású, félmillió forint értékű vázáját.
A nézők szerint ebben a kategóriában a Katolikus újjászületés, a Szent Anna Plébánia kompozíciója volt a legszebb. A művészeti csoportok versenyében fej-fej mellett végzett győztesként a Feeling Tánc és Mazsorett Egyesület Debrecen (a fotókon piros, látványos karneváli jelmezben) és az R’n’B Dance Team (színes, fehér csíkos szemüveges, bodorított barna parókában)

A legszebb virágkocsi tervezője, a szobrász Tamus István. Virágdizájn: Antal István és Antal Istvánné. Statikus: Sofém Kft.”

Forrás: http://www.haon.hu/megvannak-a-viragkarneval-gyoztesei/2899882

Bagyinszki Zoltán gratulál a szervezőknek és köszöni a részvételi lehetőséget.

2015.08.24.

Hódmezővásárhely – Susáni Református templom

Határon belül - 93.000 km2

A Hódmezővásárhely Susán városrészében lévő  református templom terveit Borsos József, a város főmérnöke  készítette, az építéssel Katona Gyula és Strucskó József építőmestereket bízták meg. Az építkezés 1909-10-ben történt.

A templom alaprajza két, egymásnak forduló négyzet, találkozásuk északi sarkán emelkedik a hatszögletű, 42 méter magas, vaskos torony. Egyedi módon a torony alsó, kiszélesedő részén két bejárat is nyílik,a román templomok kapukiképzésére emlékeztető formájukkal. A templom külső homlokzatai vakolat nélküli, piros és sárga nyers-tégla felületek, az ún. alföldi szecesszió jellegzetes példájaként.

forrás: http://egykor.hu

Kecskemét – Városháza

Határon belül - 93.000 km2

A szecessziós stílusú városháza 1892-1896 között épült Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei szerint.
A külső majolikadíszek a Zsolnay-gyárban készültek. A közgyűlési teremben Székely Bertalan freskója látható.
A városháza épületén keleti stílusjegyek vegyülnek a tetőtér kiképzésének franciás megoldásaival, valamint az angliai építészet motívumaival. A palota főhomlokzata kétemeletes, a két oldalszárny és a hátsó front egyemeletes. Bejárati homlokzatán magas, háromszögletű oromfal, baldachinos erkély, négyoszlopos kocsifelhajtó van. A torony a hajdani várkastélyok hangulatát idézi. Falburkolásra nagy számban használtak fel a hazai földből égetett, a magyar népművészet stilizált formáival ékesített kerámiadíszeket.

A városházáról történelmi személyek néznek le a járókelőkre: az épület homloksíkja elé kiugró rész ormán Árpád látható, a tetőpárkány alatt, a második emeleti ablakok között: Huba, Zrínyi Miklós, Thököly Imre, Corvin Mátyás, Hunyadi János, Szent István, I. Ferenc József domborműve.
Az épületbe belsejében az építésben közreműködő neves alkotók, a társművészetek képviselőinek kiváló munkái hívják fel magukra a figyelmet. Árkay Sándor tervezte egyebek között a főbejárati vaskaput. Az előcsarnokból a 174 helyiséget magába foglaló épület első emeleti dísztermébe kétszárnyú lépcsősor vezet.

A pompás közgyűlési teremben tökéletesek az arányok, a tér egységes. A díszítő jellegű karcsú oszlopok és ívek nagy felületeket kereteznek. A terem díszítő festését Götz Adolf, üvegfestészeti munkáit Kratzmann Ede, berendezését Rajner Károly végezte. A 12 mázsás, 5 méter magas, 62 égős díszcsillárt Várdai Szilárd tervezte. Művészi kivitelezésű a bútorzat is, a székek bőrborításában magyaros motívumokat láthatunk.
A terem faliképeit – a Pusztaszeri vérszerződést és Ferenc József megkoronázását – Székely Bertalan festette. Több történelmi személyiség, Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, Nagy Lajos, Hunyadi János, Hunyadi Mátyás, Zrínyi Miklós, Bethlen Gábor, II. Rákóczi Ferenc, Széchenyi István, Kossuth Lajos és Deák Ferenc arcképe is látható a falakon.

A harangjáték

A város nagy hírű szülöttjére, Kodály Zoltánra harangjáték emlékeztet a városháza bejáratánál. Az általában 12.05-kor,18.05-kor és nyaranta 20.05-kor kezdődő programban a 3 oktávhangterjedelmű elektronikus szerkezet 10 dallamából hallhatunk, köztük a Háry-szvit hangjátékát, de egy műsorból sem hiányozhat a Kecskemét is kiállítja nyalka verbunkját… kezdetű dal. Nappal minden egész órakor hallható a 37 harangra komponált szignál.

http://vendegvaro.utazom.com