Havi Archívum: 2015 május 28, csütörtök

Meghívó, szecessziós kiállítás Brüsszelben

Kiállítások

meghívó_hun

invitation_eng_final“Magyar szecessziós építészet Európában”, bemutató kép orientált szöveges kiállítás Brüsszelben az Európai Parlament épületében.
Sógor Csaba EU- képviselő úr által Papp Linda, Zámbó Lilla és Bagyinszki Zoltán közreműködésével valósul meg hazánk művészeti népszerűsítése.
2015. május 26-án kerül sor a megnyitóra, a program célja a népszerű ismeretterjesztés, a magyar kultúra egy szeletének, korszakának bemutatása .
A tablókon magyar és angol nyelvű szöveg – rengeteg színes fotó reprezentálja a rangos magyar szecessziós építészet alkotásait – alkotóit.
A kiállított felvételek- épületek- jelentős része itt a honlapon is megtekinthetők.

A megnyitót követően részletes beszámoló ad tájékoztatást a brüsszeli program sikeres megvalósításáról. ( a 3 alkotó, szerző természetesen részt vesz a megnyitó programjában.)

Bagyinszki Zoltán fotográfus

Kecskemét – Városi bérház és Kaszinó Cifra-palota

Határon belül - 93.000 km2

Az egyik legszebb és legjelentősebb hazai szecessziós épületünk tervezője alkotója a Lechnert követő Márkus Géza ” építő- festő” volt. A zsolnai majolika hangsúlyos homlokzati és tető díszítése egyedülálló az épületen, mondhatnánk önmagában is tökéletes műalkotás. A szecessziós városi palota a rekonstrukciót követően elnyerte az Európa Nostra Díjat és az Európai Kulturális Örökség díját is.
Kecskemét városa a hazai századfordulós ( “nemzeti stílus”) művészet keimelkedő uticélja – kötelező látnivalókkal – jó utat kívánok hozzá a közeledő Szecessziós Világnap alkalmából.

Bagyinszki Zoltán fotográfus

Szeged – Reök- palota, lépcsőház

Határon belül - 93.000 km2

Brüsszeli kiállítás kapcsán a szecesszióról.
A művészi kivitelezésű kovácsoltvas munkákat Magyar Ede rajzai alapján egy szegedi díszkovács Fekete Pál készítette.

Zsolnay-tetők vonzásában

Kiállítások

Brüsszel – szecessziós építészetünkről május végi kiállítás az EU. Parlament épületében.
Zsolnay hangulatok, a gyönyörű tetők majolika díszítése, a terek egykori lefedése épületeink megkoronázása volt.
Egy régebbi kiállítás képeivel tiszteleg a fotográfus a brüsszeli siker kapcsán.

Bagyinszki Zoltán fotográfus

Kecskemét – pipacsmező

Határon belül - 93.000 km2

Hárs László : Miért piros a pipacs?

Hol volt, hol nem volt, valaha égen, régi időkben volt egyszer egy szántóföld. Szántóföld szélén, ároknak partján tengődött egy szál haloványkék pipacs. Úgy ám, haloványkék! Mert akkoriban, réges-régen, az az első szál pipacs, amely kidugta fejét a földből, haloványkék szirmokat tárt a nap felé, s ki tudja, tán mindmáig haloványkék is marad, ha nem esik meg az eset, amelyet most elmondani készülök, de megesett, meg bizony, s így esett…
Úgy esett, hogy az a pipacs széttekintett a világban, megfürdött a napsugárban, s gyöngéd szirmait kitárva így sóhajtott a hév nyárba: “Be szépséges szép világ, ó be boldog minden élő!”
Hát amint így sóhajtozott, ámuldozott, bámuldozott; rácsodálkozott a szőke, hajladozó búzaföldre. Búzaföldön, ért vetésben, a hév nyári napsütésben félmeztelen emberek görnyedeztek. A sereg háta mögött egy pocakos, nagy potrohos hajcsár lépdelt, s bőrkorbácsot suhogtatva így kiáltott: “Hé! Rabszolgák! Dolgozzatok, annyit mondok! Máskülönben a hátatok megkóstolja a korbácsot!”
A kis pipacs fakó szirma megremegett, mintha sírna. Pipacs-szíve megsajdult, ha szólni tud: feljajdul. Így csak nézte, némán nézte, fájdalomtól megigézve, a rabszolgák hogy görnyednek, homlokukról hogy hullanak sűrű záporban a cseppek. És amint a temérdek búza végébe értek, egyikük – a legsoványabb, legkínzottabb, legfáradtabb – mély sóhajjal lerogyott az árokparton megpihenni. Homlokáról egyetlen csepp veríték a földre hullott, azaz dehogyis a földre, egyenest a szál pipacs haloványkék szirmaira. Hát abban a pillanatban, ahogy az a sós csepp érte, a kék pipacs ím színt váltott, kékből váltott hófehérre.
Fehér pipacs megborzongott, mint amikor hűs szél támad, s virágszívén végigsuhant igaz részvét, fájó bánat. Ámde akkor odarontott az a kövér, az a hájas. Átkozódott, szitkozódott, bőrkorbácsát suhogtatta, s fene dühvel így kiáltott: “Hé! Rabszolga! Fel! Munkára! Ha nem mégy, nagy lesz az ára!”
S azon nyomba’, hogy kimondta, bőrkorbácsa suhogott, megsuhogva lecsapott. Meg se jajdult, akit vertek, korbács nyomán vére serkent, s egyetlen csepp piros vére földre hullott…Azaz dehogyis a földre! Egyenest a szál pipacsra, szirmára, a hófehérre. S hát abban a pillanatban, ahogy az a csepp vér érte, fehér pipacs ím színt váltott, fehérből vált vérpirosra.
Piros pipacs megborzongott, mint amikor vihar támad. S virágszívébe költözött égő harag vörös lángja. Jöttek esők,hogy lemossák, záporok, hogy eláztassák azt a vérszínt, de hiába, mindhiába, a pipacs az piros maradt, mint a lánggal égő harag.
Régen esett ez az eset, piros pipacs már azóta sok magvát a szélbe szórta, s árkok, partok oldalán itt is, ott is pipacs nyílik, és vérpiros valahány.

Arad – eső és napfény ellen 2014.

Erdély - Partium

Babits Mihály: A kitámasztott esernyő

Váratlan zápor zengett át a tájon,
mint szeretők között a hirtelen
pörpatvar, mely csak arra jó, hogy fájjon
és még forróbb legyen a szerelem.

Nagy árnyak ingnak, s apró tüzek égnek
a serdülő és könnyes pázsiton.
Az ördög veri asszonyát, s az égnek
egyik fele nevet a másikon.

Tornác kövén egy kitámasztott női
esernyő guggol, mint barna kutya.
A kerti lombot látni szinte nőni.
Megtört fű csúcsán lógáz a csiga.

Tapadva himbál, lassan nyúl ki szarva
s az érzékeny világba ágazik.
Most megrázza magát egy fiatal fa,
s egyszerre szökőkúttá változik.

Itt is egy, ott is egy… minden kicsi szélre
megremeg és könnyekbe öltözik.
Ideges az egész táj, mintha félne
a gonosz nyártól, mely érkezik.

Budapest – Terror Háza a Vasfüggöny emlékművel

Budapest

F. Kovács Attila Kossuth-díjas szobrászművész alkotása 2009.
– A Vasfüggöny, a Berlini Fal, a Keletet a Nyugattól elválasztó határzárak, szögesdrótkerítések, aknazárak, elektromos jelzőrendszerek nem csak azt akadályozták, hogy az általuk elválasztott emberek szabadon közlekedjenek, találkozhassanak egymással, hanem azt is, hogy közös jövőben gondolkodhassanak. Európa Vasfüggöny mögé zárt népei húsz éve újra szabadok és függetlenek. De összefűzi őket a közös múlt, a közös történelem és a falak mögé zárt évtizedek közös emlékezete. Jó érzés tudni, hogy húsz évvel ezelőtt, a magyarok bátorsága és elszántsága ütötte az első, többé már be nem tapasztható rést ezeken a falakon. Van mire büszkének lennünk! – emelte ki avató beszédében a főigazgató asszony.

A hajóláncokból kialakított kompozíció – mely most már ugyanolyan meghatározó városképi elem lesz, mint “gazdája”, a Terror Háza, valószínűleg viták kereszttüzébe kerül, de az semmiképp sem vitatható, hogy ennek a történelmi eseménynek méltó emléket állít.

http://www.mixonline.hu – részlet

 

Nagyvárad – a vár rekonstrukció közben

Erdély - Partium

A mai formáját 1570-1618 között elnyert vár története a X. században kezdődik. Ekkor épült meg egy nagy kiterjedésű de alacsony magaslaton egy kis méretű, kör alaprajzú földvár, amely később a középkori vár magja lett.
Később  László herceg (Szent László) kedvenc tartózkodási helye lett. Ő aztán Biharról ide költöztette a bihari püspökség székhelyét, létrehozva a váradi püspökséget.
Az első monumentális székesegyházat amely a várfalakon belül kapott helyet és amely a XVII. századig létezett, szintén Szent László építtette.
A tatárjárás után a várat szinte teljesen újjá kell építeni. 1474-ben a törökök sikeretlenül ostromolják, 1514-ben Dózsa György hadai sem tudják bevenni. Az Erdélyi Fejedelemség megalakulása után megnő a jelentősége, a fejedelmség és a törökök által elfoglalt országrész határára kerül. A XVI. század második felében kezdik kialakítani az ötszögletű, újolasz bástyás várat. Az 1598-as török ostrom idején három bástya elpusztul.
Bethlen Gábor  javíttatja ki a várat, erősíti meg a bástyákat. A romos hajdani székesegyház és püspöki palota helyében Bethlen Gábor egy új, reneszánsz fejedelmi palotát építtet. Az építkezés II. Rákoczi György idején fejeződik csak be. 1660-ban azonban egy 60000 fős csapattal támadja meg a várat Ali temesvári pasa. A 850 fős védő sereg 44 napig tartja magát.
32 évig marad török uralom alatt, míg az 1692-es császári ostrom el nem foglalja. Ekkorra már romhalmazzá változik. Az osztrákok 1725-re helyreállítják, de 1783 után már csak kaszárnyaként használják. Az első világháború után a román katonaság használta egészen az utóbbi évekig. 1947 és 1952 között a Securitate fogolytábort működtetett benne.
Néhány éve megindult a vár és a benne levő épületek újjáépítése. Ezek azonban nagyon romosak, főleg a fejedelmi palota, ezeknek a helyreállítása még évtizedeket fog igénybe venni.

http://www.utazzerdelybe.hu

Badacsony – Szegedy Róza présháza

Határon belül - 93.000 km2

A présház 1953 óta irodalmi emlékmúzeum. Bemutatja Kisfaludy Sándor életútját, munkásságát.
A népi barokk stílusú prés- és lakóházban élt Kisfaludy Sándor, és felesége, Szegedy Róza. A fiatalok a szüreten ismerkedtek meg, s ugyanitt házasodtak össze öt évvel később. A ház emeletén, a félköríves árkádok mögötti lakószobákban pihent meg a gazdálkodó költő s hitvese, és itt fogadták vendégeiket. Az utolsó szobában ma a Kisfaludy életútját és munkásságát bemutató kiállítás látható.
A borház melletti ürmösfőzőben Szegedy Róza irányításával készült a híres fűszeres bor, az ürmös. A látogatók megkóstolhatják a régi recept alapján főzött italt és a falakon elhelyezett tablókon szemezgethetnek a magyar irodalom klasszikus borverseiből.
Az egykori vincellérházban egy különleges irodalmi tárlat kapott helyet. Kortárs magyar költők balatoni témájú verseinek kéziratai láthatók 1967-ből és 1999-ből. Az impozáns névsor Kassák Lajostól Faludy Györgyön, Pilinszky Jánoson, Nagy Lászlón át Határ Győzőig és Gömöri Györgyig ível.

http://www.iranymagyarorszag.hu

Miskolc – Diósgyőri vár / rekonstrukció után!

Határon belül - 93.000 km2

A középkori lovagvárként is emlegetett erődítményről elsőként Anonymus emlékezett meg. A fénykor Nagy Lajos király uralkodásának idejére, a 14. századra esik. Ekkor kezdődött a 1526-ig tartó időszak, amikor hat királyné jegyajándéka, vidéki rezidenciája volt a vár – erről kapta ma is használatos elnevezését: a királynék vára.
A „Diósgyőr–Lillafüred komplex kulturális és ökoturisztikai fejlesztése” (diosgyor-lillafured.hu) című projekt keretében a Diósgyőri vár rekonstrukciója vált lehetővé. A vár, a délnyugati szárny kivételével két szint magasságig épült vissza, amelynek megújuló tereiben a korabeli élet interaktív formában válik „hétköznapivá”, és a hétköznapi események, rendezvények patinás miliőben válnak utánozhatatlanná. A délnyugati szárny megmaradt az 1800-as évekbeli, villámcsapás okozta romállapotában, így őrizve meg a vár romantikus képét.
A vár berendezéseinek sajátossága a kötetlen megismerésben rejlik; a látogató szabadon mozogva, minden dolgot kipróbálva élheti át a középkori vár hangulatát. Ehhez a hangulathoz az interaktív tartalmak mellett korhű ruhába öltözött animátorok, valamint a földszinti térben helyet foglaló középkori, mindennapi életet bemutató terek is hozzájárulnak.
A projekt emellett tartalmazta a vár melletti területen a Lovagi tornák tere, a Vásártér kialakítását, valamint a lillafüredi függőkert felújítását, új funkciókkal való feltöltését.
A vár visszaépítésével leszűkült az udvar, így annak szomszédságában helyet kap a Lovagi tornák tere, mely közösségi térként, a napjainkban felélénkülő lovas hagyományok ápolásának, rendezvények, koncertek megrendezésének helyszínéül szolgálja a közönséget.

http://miskolc.hu