Havi Archívum: 2014 november 26, szerda

Magyarvalkó – református templom

Erdély - Partium

A festői helyen, a falu fölötti dombra épített kis kerített templom igazi kalotaszegi gyöngyszem, kazettás mennyezettel, fiatornyokkal, varrottas díszítéssel. A Ferences rendi szerzetesek által 1261-ben épített román stílusú kis kápolnát 1452-ben a Valkai család bővíttette ki oly módon, hogy egy gótikus stílusú, sokszögű záródású, támpilléres szentély építtettek hozzá. A gótikus stílusban készített szép sekrestyebejáró is ekkor épült.  Száz évvel később épül a zömök tornya, amelynek a mostani, zsindelyes, fiatornyos sisakja csak 1774-ben készül el.  A szentély félköríves diadalívének északi oldalához támaszkodik az 1722-ből való faragott, magyar nyelvű feliratú, festett szószék, amely egyes elképzelés szerint a kidei kőfaragó mester, Sipos Dávid munkája.  A kék színben pompázó szentélybelső mennyezetének kazettáit, valamint a szószéket és a keleti karzatot élénk színezésű illusztrációk díszítik, melyek Umling Lőrinc és fia munkái 1745-ből illetve 1778-ból. Különös díszei még a templomnak az orgona, a festett ajtók és a szószék, valamint a padokat, karzatot díszítő varrottas terítők, melyek a frissen konfirmáltaknak állítanak emléket. A templomot körülvevő kőkerítés falában elhelyezkedő “tatárfej” valószínűleg egy keleti szakállas férfifejet ábrázol, akaratlanul is megidézve az egykori tatárdúlás idejét. A templom bejáratától jobbra, a falba építve található római kori kő egy családot ábrázolhat. Védelmi célból Rákóczi György fejedelem a templomot kettős fallal vetette körül. A temetőkertben még fellelhetők a régi temetkezés nyomai. A templom1974-1975-ös általános felújításakor találták meg azt a csontkamrát, mely a Rákóczi György fejedelemsége idején bekövetkezett második tatárdúlás alkalmával a templomba menekült és itt pusztult több száz ember maradványait őrizte. Egy kis kerített kertben három faragott fejfa állít emléket az elhunytaknak.

http://www.utazzerdelybe.hu
[google-map-v3 shortcodeid=”8b344296″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Magyarvalkó, Kolozs, Románia{}photo.png{}Magyarvalkó, Kolozs, Románia” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

 

Kávás – tájházak

Határon belül - 93.000 km2

A megye egyetlen, valóban eredeti környezetben lévő tájháza. A lankás domboldalon álló épület mely szeres építési mód szerint épült. Boronafalu, szobából, füstös konyhából, kamrából, istállóból, pajtából álló zsuppfedeles, kontyolt lakóház, amelyben eredeti tárgyakból álló néprajzi kiállítás látható. Mellette álló és az 1990-es évek végéig lakott, de kéményesre átalakított ugyancsak zsuppos lakóházzal együtt szép együttest alkot.

http://itthon.hu

[google-map-v3 shortcodeid=”248acb40″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Kávás, Magyarország{}cabin-2.png{}Kávás, Magyarország” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Kazincbarcika – Unikornis a körforgalomban

Határon belül - 93.000 km2

A Szalézi Szent Ferenc Gimnáziummal szemben, a körforgalomban.
A lovas lécszobrot a legszebb hazai körforgalomnak szavazták meg az interneten.

A 2013.-as Sziget Fesztivált is megjárt alkotás, a Colorcity Fesztivál kapcsán került felállításra az Egressy Béni Művelődési központ mellé, majd 2014 márciusában áthelyezték a 300 méterrel arrább lévő körforgalomba.
A falécekből összeállított unikornist formáló szobor 3 méter magas és 6 méter hosszú.
A város vezetésének eltökélt szándéka a város színesítése, fellendítése ezért is esett a választás az Unikornisra amely Kazincbarcika egyik címerállata (másik egy oroszlán) valamint a megújulás jelképe.
Az alkotásról az alkotótól: “A színes Unikornis által Kazincbarcika címerállatát gondoltam újra, mely a szeretet, béke, öröm és tisztaság szimbóluma. Bízok benne, hogy a kazincbarcikaiak sajátjuknak tekintik, szeretni fogják és ezentúl szerves részévé válik a környezetnek.”

A szobornak van egy orosz testvére is, amit szintén Szőke Gábor készített. Vikszában, Moszkvától mintegy 400 kilométerre keletre is áll egy hatalmas unikornis-szobor.

www.kozterkep.hu
[google-map-v3 shortcodeid=”3f19680b” width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Kazincbarcika, Magyarország{}5-default.png{}Kazincbarcika, Magyarország” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Révkomárom – Klapka főkapitányi épülete

Felvidék

“Sem csellel, sem erővel.”
Az új vár területén épült az 1800 as évek elején a főkapitányi épület – a parancsnokság hatalmas, belső – zárt udvarú, 2 szintes klasszicista épülettömbje.  ( A magas, harsány  piros színű XX. századi tetőzete idegen a vár középkori környezetétől.)
A fotográfus régi adósságát törlesztette, számára különleges történelmi, fotós élmény volt Klapka nyomában járva elkészíteni a képsorozatot. – Bagyinszki Zoltán

Az 1848/49-es szabadságharc során a magyar kormány, látva Komárom jelentőségét, megbízta Klapka Györgyöt a vár megszerzésével. Klapka 1848. szeptember 29-én sikeresen végrehajtotta feladatát. Komárom ettől kezdve állandó császári ostromgyűrű alatt állt, ám híven bevehetetlenségi nimbuszához, a végsőkig tartotta magát. Védői olyan nagy eredményekre voltak képesek, mint az 1849-es dicsőséges tavaszi hadjárat záróakkordjaként április 26-án a város körüli ostromgyűrű szétverése, s az osztrák seregek megfutamítása és az amúgy tárgyalni senkivel sem hajlandó Ferenc József egyezkedésre kényszerítése.

http://www.komarom.hu

Kismarton – Haydn szülőháza

Várvidék

Alsó-Ausztriában ott tisztelegnek Joseph Haydn előtt, ahol született és ahol korai gyermekkorát töltötte – a rohraui Haydn-szülőházban, ahol a zeneszerző 1732. március 31-én, második gyermekként (a később 12 gyermekes családban) világra jött. A nádfedeles parasztház szobái és füstös konyhája szinte kézzelfoghatóvá teszik a légkört, amelyben Haydn első lépéseit megtette és gyermekéveit töltötte. Itt énekelt édesapjával a bognárműhelyben és itt falatozott édesanyjával, aki a grófi kastélyban volt szakácsnő. Ezek az idők nem múltak el nyomtalanul: a zene iránti elkötelezettség mellett a gasztronómia iránt érzett vonzalom is végigkísérte Haydn életét. A szülőház barokk szobájában, az eredeti bútorok mellett áll egy felújított kalapácszongora is, amelyen állítólag Joseph Haydn maga is játszott.

A Haydn-rajongóknak 2009 májusától októberig hat alkalommal nyílik lehetőségük rá, hogy a történelmi hangszer különleges hangvilágát exkluzív körben élvezhessék, a többi között a 6. Haydn-napok alatt a rohraui kastélyban. Ezenkívül (június 26–28. között) a Bálház Clarissa-termében kamarazenei koncertre kerül sor, amelyet felolvasásokkal tarkítanak Joseph Haydn visszaemlékezéseiből és számtalan leveléből idézve.

Barátjával, Mozarttal ellentétben Haydn nem volt csodagyerek. „Egy zseni fejlődésének évei” címmel zenei karrierjének korai éveiről tudhatnak meg érdekességeket a látogatók a Hainburg an der Donau városában található Kulturfabrikban. Itt lépésről lépésre bemutatják Haydn zenei előmenetelét: hogyan kezdett hatévesen a hainburgi rokonnál kórusban énekelni és hogyan jutott mindössze két évvel később a Bécsi Fiúkórusba. A „Haydn-jelenség” című kiállítássorozat (június 1.–december 31.) alsó-ausztriai része Fejlődésben címmel ábrázolja, milyen nehezek is a világhír felé vezető első lépések, és milyen meghatározó szerepet tud játszani ezen az úton a népzene.

http://infovilag.hu
[google-map-v3 shortcodeid=”f26a91f5″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Kismarton, Ausztria{}music_classical.png{}Kismarton, Ausztria” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Kismarton – Hegytemplom

Várvidék

Kismartonban található a Bergkirche. A Hegytemplom (Bergkirche) legrégibb része az a kápolnarendszer, amit Nierinck Felix ferences szerzetes építtetett Esterházy Pál herceg megbízásából 1701 és 1711 között. A folyosókkal összekötött kápolnákban életnagyságú szobrok jelenítik meg Krisztus szenvedéseit. A Hegytemplom központi részét a Sarlós-Boldogasszony templomot 1803-ban építették. A templomból nyíló 1923-ban épített mauzóleumban van eltemetve Joseph Haydn zeneszerző.

http://austria2012a.blogspot.hu
[google-map-v3 shortcodeid=”efec7aff” width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Kismarton, Ausztria{}chapel-2.png{}Kismarton, Ausztria” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Bajna – Sándor-Metternich kastély

Határon belül - 93.000 km2

Az ördöglovas kastély

Bajna Község a Gerecse vidék keleti részén, Esztergomtól 21, Tatabányától 24, Budapesttől 46 km-re fekszik.

A falu a XII. században már a Sándor családé, a török kiűzése után 1696-ban szerzik meg. A Sándor család a trencsén megyei Szlavnica városból származik. Sándor Menyhért – Mihály (1692-1773) – Vincze –Móric az “Ördöglovas” (1805-1878). Sándor Mihály 1750 körül Bajnán barokk stílusú kastélyt építtetett. 1776-ban feljegyzik, hogy benne külön kápolna építésére Batthyány prímás adott engedélyt. A kastélyhoz lényegesen csak dédunokája, Sándor Móricz nyúlt. Móricz 1834-ben a kastélyt felesége, Metternich Leontina tiszteletére korának egyik legkiemelkedőbb építészével Hild Józseffel csaknem teljesen átterveztette, és újra építtette klasszicista stílusban.
Sándor gróf a 19. század harmincas éveiben élt, öntörvényű, hirtelen haragú embernek tartották, aki fogadásból még a kastély erkélyéről is leugratott a lovával. A mutatványba lova belepusztult, Sándort viszont még most is ördöglovasként emlegetik a bajnaiak.

Az épület aranykorában gazdag freskókkal, tükrökkel, aranyozott díszekkel volt berendezve. A kastélyhoz tartozó uradalmi istálló, Sándor gróf világhírűvé vált ménesének szálláshelye volt. Az egykor pompázó szépségű, húszholdas parkra ma már csak néhány szétszórtan álló idős fa emlékeztet.
A kastély jelenleg a Magyar Államkincstár tulajdona (KVI -Tatabánya)., felújításra vár, előzetes engedély kérés alapján látogatható.

A bajnai kastély helyén eredetileg a korábbi birtokos, a Both család udvarháza állhatott, melynek helyén.
Sándor Menyhért Esztergom vármegye alispánka és országgyűlési képviselője volt. Az első kastélyépületet Sándor (II) Mihály alakíttatta ki valamikor az 1740-es évek elején a vadászkastély kibővítésével (ismert adat, hogy a kúria házi kápolnáját 1742-ben szentelték fel).

Sándor Móric édesapja halálakor -1822-ben- örökölte meg a bajna-biai uradalmat. Sándor Móric Metternich kancellár lányát, Metternich-Winneburg Leontine hercegnőt vette feleségül, és a kastélyt jelentős mértékben át kellett alakíttatnia, hogy méltó otthona legyen párjának. Sándor gróf Hild József-et bízta meg az átalakítás terveinek elkészítésével.

A kastély épülete egyemeletes, téglalap alaprajzú. Négyoszlopos portikusza az emeletre került, hogy a terep adottságai mellett jobban érvényesülhessen (tisztán látható legyen). A középrizalit feletti timpanonban egykor a Metternich-Sándor hercegi címer volt látható. Földszintjén az ebédlőterem, a biliárdterem, a dohányzó, a kártyaszoba, a télikert és a házi kápolna kapott helyett, míg emeletén a grófi és a grófnői lakosztályokat alakították ki. Itt kapott helyet a kastély urának és úrnőjének nappali és hálószobái, és itt helyezték el a gróf fegyver- és képgyűjteményét, könyvtárát és vadásztrófeáit.

A kastély belső termeinek díszítését és a berendezési tárgyakat a milánói Scala díszlettervezője, Alessandro Sanquirico készítette. A belső terekben a fehér és az égszínkék szín volt a meghatározó. A halvány színekkel megfestett termek között -a falfestés és a bútorok stílusa alapján- volt „etruszk, „pompeji”, és „scala raffaelesca” is, melynek falfestményeihez Raffaello képei adták a mintát. A kastély bútorait részben az olasz mester tervezte, részben pedig Londonból rendelte meg Sándor Móric. A kastély körül virágoskertet és tájképi kertet alakítottak ki. A vendégszobákat a főépület mögötti díszudvart övező épület északi oldalszárnyában alakították ki.

http://www.kastelyok-utazas.hu

[google-map-v3 shortcodeid=”9799de62″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Bajna, Magyarország{}castle-2.png{}Bajna, Magyarország” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Ipolyszalka – tájház

Felvidék

Az Ipoly Menti Kulturális és Turisztikai Társaság és a Csemadok Szalkai Alapszervezete 2003-ban vásárolt meg és újított fel egy öreg parasztházat, amiben aztán a tájház kialakításra került. Az 1897-ben vályogból épült, sátortetős ház a főút mellett található. Az utca frontjára néző két ablakát kék és zöld színű virágornamentika díszíti. Tisztaszobájának padlója döngölt, mennyezete gerendás, berendezése a második világháború előtti időket idézi fel. A második helység az úgynevezett tisztakonyha, ahol csak a vendégeket fogadták. A hátsóházban élte életét a család: itt aludtak, a téli időszakban itt főztek, s az asszonyok itt végezték a szövés-fonást és a kukoricafosztást is. Külön bejárattal áll a ház hátsó részében a füstöskonyha, benne egy vályogból rakott falisparhelttel, amelyben leginkább kalácsot sütöttek. Ez a fehérre meszelt, alul kék szegéllyel díszített helység volt a főzés helyszíne a nyári időszakban. A nyári konyha mögött állt egykor az istálló, majd a fészer, az ólak és egyéb gazdasági épületek. Az istállót kézműves műhelynek alakították ki, benne egy hatalmas búboskemencével. A tájház udvarán többek között egy nádtetős pihenőhely, egy szabadtéri kemence és egy gémeskút is várja az ide látogatót.

A szalkai tájház nem csak kiállítóhely, élő intézményként, kézműves műhelyként is funkcionál. Különféle kézműves bemutatókat és foglakozásokat tartanak, egész napos programokat rendeznek csoportok számára, sőt ifjúsági kézműves táborokat is szerveznek 8-16 éves korú fiatalok számára. Úgy a kinti kemencében, mint a nyári konyhában található rakott sparheltben folyamatosan készül valami finomság: kuglófot, lepényt, pogácsát, rétest lehet kóstolni. A múlt emlékeinek bemutatása mellett már csak ezekért is érdemes ide ellátogatni.

http://karpatmedence.net
[google-map-v3 shortcodeid=”9aa8f8ee” width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Ipolyszalka, Szlovákia{}cabin-2.png{}Ipolyszalka, Szlovákia” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Béla – Balldaccy – Ullmann kastély/szálló, 5 csillaggal

Felvidék

A Török-, majd Baldácsy- (Baldacci-) kastély a 18. sz. 2. felében késő barokk stílusban épült, a 19. sz. végén klasszicista stílusban alakították át.
A kastély építését 1770 körül Török András kezdi el. A kastély a francia vidéki barokk stílusában épült. Elsőként a kápolna (ma templom) készült el, amelyet 1780-ban szentelnek fel. A XIX. század első felében Baldácsy Antal életében a kastély fejedelmi fényben pompázik. 1925-ben a birtokot báró Ulmann Adolf fia, Ullmann György örökli, aki 1945-ben kényszerült elhagyni az országot. A II. világháború után a kastélyban pár évig mezőgazdasági iskola, majd javítóintézet működött. Egy ideig börtönként is szolgált. Ezután 1990-ig motoralkatrészek, mezőgazdasági gépek raktáraként használták, mígnem annyira tönkrement az épület, hogy életveszélyessé vált.
2000 decemberében az Ullmann család leszármazottai, Ilona von Krockow grófnő és Matthias gróf visszavásárolták az ősi birtokot és elindították a kastély szakaszos felújítását. A birtokot kovácsoltvas kerítéssel elkerítették, a tetőt, és részben a kastély épületét is felújították. Kialakítottak egy borozót. 2001-ben a pincét modern szőlőfeldolgozó technológiával szerelték fel. Azóta valószínűleg itt érlelődnek Szlovákia (a Felvidék) legjobb borai. A kastély egy részében kastélyszálló működik.

http://wikimapia.org
[google-map-v3 shortcodeid=”c22e2a8b” width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Béla, Szlovákia{}lodging_0star.png{}Béla, Szlovákia” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Béla…… Újjászületés (fotó) 17 év után, 1997 – 2014

Felvidék


[google-map-v3 shortcodeid=”216fe325″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Béla, Szlovákia{}castle-2.png{}Béla, Szlovákia” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]