Havi Archívum: 2014 április 23, szerda

Gyógyfürdők és gyógyszállók Magyarországon / Corvina útikönyvek

Könyvek

Furdo_fedel_Print_MA.inddA Corvina tematikus útikönyvsorozatának harmadik kötete az egyedülálló magyarországi vízkincsre települt gyógyfürdőket és gyógyszállókat mutatja be országrészenként. A könyv használatát nagyban elősegíti, hogy mindjárt az elején tájékoztatást kapunk a kötetben előforduló szakkifejezésekről és a különböző termálvizek összetételéről.
Az egyes országrészeken belül megismerkedhetünk a jelentősebb gyógyfürdőkkel és gyógyszállókkal, az egész ország területéről összesen 122-vel, azok történetével és szolgáltatásaival, valamint az adott környék látnivalóival is. Minden egyes létesítménynél szerepel az elérhetőség, a nyitva tartás, az egyes medencék és szolgáltatások felsorolása, a gyógyvíz összetétele és azoknak a betegségeknek a fölsorolása, amelyekre a vizet ajánlják.
Hogy a kép még teljesebb legyen, a kötet végén megnevezünk további 110 fürdőt és hotelt, amelyek ugyan nincsenek gyógyfürdővé nyilvánítva, de magas oldottásványianyag-tartalmú termálvízzel rendelkeznek. Ezeknek szintén megadjuk a címét. A kötetet annak a 98 határon túli gyógyfürdőnek és gyógyszállónak a listája zárja, amelyek az I. világháború előtt létesültek, és még ma is működnek.
Az útikönyvet 470 színes fotó teszi szemléletessé. A tájékozódást térkép és GPS-koordináták segítik.
szerkesztő : Bede Béla,  fotó: Bagyinszki Zoltán

Furdo_fedel_fin_EN.inddThe third in Corvina’s series of thematic guidebooks presents the thermal baths and hotels built on Hungary’s rich inheritance of thermal waters. Dividing the baths into regions, the book is easy to use, with a glossary of technical expressions and a guide to the composition of the various thermal waters right at the start.
In each region of Hungary, the guide presents the more signifi cant thermal baths and hotels, for a total of 122 throughout the country. The guide details the history and facilities of each, as well as things to see in the surrounding area. It also includes opening times, contact details, details of the pools and services, the composition of the thermal water and a list of ailments the water is recommended for.
In order to give an even fuller picture, at the end of the guide, we list a further 110 baths and hotels which are not – technically – thermal baths, but which have waters with a high dissolved mineral content. We have included their addresses, telephone numbers and electronic contact details. The guide ends with a list of 98 thermal baths and hotels built within the historic borders of Hungary before the First World War that are still operational today.
The guide is illustrated with colour photographs throughout. Maps and GPS co-ordinates help the user fi nd their destination.

dedikálás a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon!

Könyvek

dedikalasMillenáris – Április 26-án, szombaton 10.30–11.30 óráig

(Hess András terem)

Gyógyfürdők és gyógyszállók Magyarországon / Corvina útikönyvek – Beszélgetés Bede Béla új könyvéről.
A kötetet Bede Béla, a kötet szerzője, Bagyinszki Zoltán fotográfus, dr. prof Géher Pál, a Magyar Balneologiai Egyesület elnöke és dr. Vancsura Miklós, a Magyar Fürdőszövetség ügyvezető elnöke mutatja be.

Dedikálás:
11.30–12.30 óráig dedikálás a Corvina/Líra standon (B18)

Bővebben itt:
http://kiadok.lira.hu/kiado/corvina/index.php?action=hir&id=1529

Gyógyfürdőink 1.

Határon belül - 93.000 km2

A gyógyfürdő olyan gyógyintézmény, amely gyógyvíz, gyógyiszap vagy egyéb természetes gyógytényező (például gázelőfordulás) felhasználásával balneoterápiás fürdőkezelést nyújt. A gyógyfürdők széleskörű fizikoterápiás ellátást is biztosíthatnak, amelybe a fürdőkezelés mellett az elismert ásványvíz, termálvíz, illetve melegített közműhálózati víz felhasználásával végzett kezelések és egyéb fizikai gyógymódok alkalmazása is beletartozik.

Gyógyfürdőket általában természetes vagy mesterségesen fúrt hőforrások vagy ásványvizes források mellett létesítenek. A gyógyfürdőhöz igen gyakran uszoda és gőzfürdő, néha strand és szálloda is tartozik, ahol nemcsak a betegek, hanem mindenki élvezheti a gyógyvíz jótékony hatását.

A gyógyfürdőkkel a balneológia (gyógyfürdőtan) tudománya foglalkozik. A gyógyfürdőhely olyan település, ahol gyógyfürdő található.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Gyógyfürdőink 2.

Határon belül - 93.000 km2

Madrid – REAL MADRID Stadion (Spanyolország)

A nagyvilágról

Real_Madrid

A Real Madrid Club de Fútbol, rövidítve Real Madrid CF (a sajtóban legtöbbször egyszerűen Real Madrid vagy a Galaktikusok) spanyol labdarúgóklub. 1902-es megalapítása óta a spanyol élvonal tagja, még sosem esett ki.

32 bajnoki címével és 19 kupagyőzelmével a legeredményesebb spanyol csapat, emellett 9 alkalommal nyerték meg a Bajnokok Ligáját (BEK-et is beleszámítva), ami szintén rekord. A csapat kétszer az UEFA-kupát is elhódította, így az összes európai kupagyőzelmek tekintetében is az első helyen áll (9 BL, 2 UEFA-kupa).

Hazai mérkőzéseit a 80 354 néző befogadására alkalmas Santiago Bernabéu stadionban játssza. Eredeti mezszíne tiszta fehér, és 1947 óta otthoni mérkőzéseit mindig fehér szerelésben játssza.

A Real Madrid több spanyol labdarúgócsapattal rivalizál évtizedek óta, ezek például a szintén madridi Atlético vagy az FC Barcelona. Az Atlético elleni mérkőzéseket El Derbi madrileñónak, a Barcelona elleni találkozókat pedig El Clásicónak nevezik Spanyolországban. Ezeket a szokottnál is nagyobb érdeklődés kíséri. Előbbi csapattal osztálykülönbségekre, míg utóbbival politikai ellentétre vezethető vissza a rivalizálás.

A Harvard Egyetem 2007-ben végzett kutatása szerint a Real a világ második legnagyobb és legdrágább, valamint a második legnagyobb bevétellel gazdálkodó klubja, költségvetése mintegy 350 millió euró, a klub összértéke pedig közel egymilliárd euró. 2000. december 23-án a FIFA a 20. század legjobb csapata címet adományozta a királyi gárdának.

A Real Madrid alapító tagja volt a FIFA-nak és az azóta már megszűnt G-14-nek, amely Európa 14 (2002-től 18) legbefolyásosabb labdarúgóklubját foglalta magában. A Real a G-14 helyébe lépett Európai Klubszövetségben is alapító tag.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[google-map-v3 shortcodeid=”75663cda” width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Real Madrid Club de Fútbol, Madrid, Spanyolország{}soccer.png{}Real Madrid Club de Fútbol, Madrid, Spanyolország” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Budapest – Bem tér, Bem szobor

Budapest

Kétlépcsős, 450 cm magas kőtalapzat, a piski csatát ábrázoló 150×120 cm domborművel.
Álló bronz, férfi jobb karja felkötve, bal kezével előre mutat, (465 cm magas).
Felirat: ‘BEM APÓ’
A talapzaton körben a csatákra emlékeztető szövegek. A talapzat előtt üveglap alatt “Tégla (Bem Tarnov-i) szülőházából”, de a tégla mára már eltűnt.
Istók János és Müller Tibor építész munkáját 1934-ben avatták fel.
Felirata szerint a magyarok felszabadulásának szimbólumául állították.

(forrás: http://www.kozterkep.hu/)
[google-map-v3 shortcodeid=”e0245ea0″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Budapest II. kerület, Bem tér{}modernmonument.png{}Bem szobor” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Szepescsütörtök – Zápolya kápolna

Felvidék

A párizsi St. Chapelle a Szepességben. A Szent László templom már messziről szembeötlik a Poprad-Lőcse útvonalon. Román és barokk elemeket is tartalmazó gótikus épülete nem is lenne különösebben kirívó az ilyen templomokban irigylésre méltóan gazdag Szepességben járva, ám a XV. században hozzáépített Zápolya-kápolna még itt is különlegességnek számít. A kettős kápolna a magyarországi csúcsíves építészet legremekebb alkotása. A párizsi St. Chapelle mintájára készült, és gyönyörű látványt nyújt! Fala alig van, ablakai pillértől pillérig érnek. A klasszikus gótikus kápolnák típusának megfelelően, karcsú pillérek fölött lebegő hálóboltozatos építmény. Mérműves, halhólyagos motívumú, festett üvegablakai magyar szenteket ábrázolnak. Nagyon szépek a boltozatot tartó pillérek, s a lendületes ívű függő karzat faragott díszítései. A kápolna helyreállítását a XIX. század végén Alpár Ignác végezte. A Szapolyai-család vagy Zápolya-család eredetét Zápolya faluról kapta, amely a török hódoltság alatt pusztult el. Istvánffy Miklós Historiarum de rebus Ungaricis című művében azt írja, hogy Zápolya falu Szlavóniában, Csázma közelében volt. A szláv eredetű Zápolya név a magyaros Szapolyaira változott át. A család első ismert tagja Benedek volt az Anjouk korában. Ennek fia Tamás csanádi püspök (1350), kalocsai (1359), majd esztergomi érsek (1367–1375) volt. A család ismert tagjai: Szapolyai György – (1488. k. – Mohács, 1526. augusztus 29.) Szapolyai Imre – (? – 1487. szeptember 12.) Szapolyai István – (? – Pápa 1499. december 23.) Szapolyai János – I. János néven választott magyar király – (Szepesvár, 1487. február 2. – Szászsebes, 1540. július 17/21.) Szapolyai János Zsigmond – II. János néven választott magyar király, majd Erdély első fejedelme (Buda, 1540. július 7. – Gyulafehérvár, 1571. március 14.)

Forrás: www.utazgato.hu

Gyula – Bodoki Károly mérnök szobra

Gyula városa

Bodoki Károly szobrával újabb köztéri alkotással gazdagodott a gyulai belváros
GYULAI HÍRLAP • O. Sz. • HÍREK • 2014. március 31.

A Körösök és a Berettyó szabályozásának kiemelkedő alakja Bodoki Károly. Születésének 200. évfordulója alkalmából szobrot állíttatott a mérnök tiszteletére a Bodoki Emlékbizottság Gyulán. A szobrot a bicentenárium napján, 2014. március 29-én avatták fel a Megyeház utca és a Városház utca sarkán, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság épülete előtt. Az alkotás két nappal korábban érkezett a helyszínre, felállításában részt vett alkotója Széri-Varga Géza szobrászművész is. A munkálatokat felügyelte Bak Sándor, a vízügyi igazgatóság vezetője.

Széri-Varga Géza szobrászművész Bodoki Károly alakját az ember-technika-természet hármas egységében idézte meg. A szobor anyaga bronz, a sásból felszálló vízimadár anyaga időtálló, fagyálló gránit, a mű teljes magassága 190 cm. A bronzalkotás nagyjából két mázsa körüli, a kő megközelítőleg egy tonnányi súlyú. A bronz és kő alakok kompozícióját egy szabálytalan formájú lapos kövön helyezték el.

– A pályázati kiírás úgy szólt, hogy Bodoki Károly egészalakos portrészobrát kell elkészíteni, ahol az ő életszerű figurája jelenik meg. A kiíró kérte, hogy Bodoki a jellegzetes vízmérnöki eszközzel, a szintezővel jelenjen meg. Ezeket én bronzból készítettem el. Ezen túl úgy gondoltam, hogy adok még egy kis kiegészítést, és a sás és repülő vízimadár motívummal egy kis Körös-hangulatot próbálok ébreszteni – mondta a Gyulai Hírlapnak Széri-Varga Géza.

Széri-Varga Géza 1951-ben született, fiatalkorától művészeti tanulmányokat folytatott, a középiskola után a Képzőművészeti Egyetemen. A dunántúli alkotó főként kisplasztikával és köztéri szobrászattal foglalkozik. Sokáig élt Békéscsabán, azóta kötődik a térséghez. Országos kiállításokon, pályázatokon rendszeresen részt vesz, köztéri munkája számtalan településen megtalálható Békés megyében, a megyehatáron túl, a Dunántúlon és a fővárosban is. Gyulán az ő keze munkáját dicséri még Székely Aladár mellszobra a gyulai fényképészről elnevezett utca elején.
[google-map-v3 shortcodeid=”d3fa5e97″ width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Magyarország, Gyula{}photo.png{}Magyarország, Gyula” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]