Havi Archívum: 2014 március 31, hétfő

Eperjes – reneszánsz pártázatok

Felvidék

Eperjes – reneszánsz pártázatok

Eperjest már a tatárjárás előtti oklevél is említi, 1233-ban. A várost valószínűleg II. Vak Béla király alapította 1132-ben. Nevét a földieperről kapta, a gyümölcs a város címerében is benne van. II. Géza idejében flamandok települtek a városba. 1324-ben Károly Róberttől szabad királyi városi jogokat kapott, ekkoriban kerítették körül várfalakkal. A 15.-17. században élte fénykorát, ezért is akarta mindenki elfoglalni. Többször feldúlták a várost, 1441-ben a lengyelek, 1604-ben Basta és Belgoijoso, 1672-ben Thököly hadai. A legkegyetlenebb vérengzést a városban Caraffa császári tábornok hajtotta végre a kuruc párti város ellen, több mint 300 embert kínozatott meg és 24 gazdag polgárt végeztetett ki. 1696-ban tűzvész pusztította. 1704-ben Rákóczi kurucai foglalták el. A város erődítményeit 1751-ben lebontották, egy torony maradt meg. A főtér házainak jelentős része 15.-17. századiak. A reneszánsz pártázatos Rákóczi házban kötötte meg I. Rákóczi György erdélyi fejedelem az eperjesi egyezményt a császár követeivel 1633-ban. Az épületben múzeum van. A gótikus háromhajós Szent Miklós templom több szakaszban, 1330 és 1515 között épült, a torony 1750 körül. 1903-ban Schulek Frigyes tervei szerint építették át. A görögkatolikus székesegyház 1754-ben, a ferences templom 1719-ben, a karmelita templom a 17. században, az evangélikus templom 1642-ben, az ortodox templom 1754-ben épültek. Eperjes a 18.-19. századokban Sáros vármegye székhelye volt.

(forrás: http://www.magyarorszag-szep.hu/Eperjes/index.html )
[google-map-v3 shortcodeid=”a9be112d” width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” enablegeolocationmarker=”false” enablemarkerclustering=”false” addmarkermashup=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Eperjes, Szlovákia{}apartment-3.png{}Eperjes, Szlovákia” bubbleautopan=”true” distanceunits=”miles” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Lőcse 4. – gótikus emlékek, St. Jakab templom – külső képek

Felvidék

A 14. sz. első felében kezdték építeni, de csak a század végére fejezték be. Az álbazilikális, háromhajós, sokszög záródású szentélyű csarnoktp. a Szepesség legnagyobb gótikus tp-a. Hossza 49,5, szélessége 20,4 m. É-i oldalához épült az 1392: felszentelt Szt György-kpna, benne a lőcsei Szent György-szobor. A tp. tornyát a tűzvészek miatt le kellett bontani, a mai torony 1858: épült. – A főoltár fából készült, festett és dúsan aranyozott, 18,62 m magas és 6,27 m széles szárnyasoltár, 1508-17: →Lőcsei Pál műve. A szentély egész terét betöltő oltár szekrényében középen Szűz Mária a gyermek Jézussal, jobbja felől Szt Jakab, balján Szt János ap. A szárnyak belső mezejében 2-2 dombormű Szt Jakab, ill. Szt János ap. életéből. A szárnyak becsukásakor adódó 8 képmezőn Jézus szenvedéstörténetének képei. – A szőlőindákkal, szőlőfürtökkel és madarakkal díszített predella belső terében Utolsó vacsora-dombormű. – A főoltár oromzatában álló apostolfigurák régebbiek, vsz. a retabulum felállításakor kerültek mai helyükre. Egy korábbi főoltárt díszíthettek, s az építmény lebontása után a kegyelet helyezhette őket az újabb alkotmány oromzatába. Sőt, az új oltár architektonikus formájára talán maguk is alakítóan hatottak, s okai v. ösztönzői lehettek a pártázat-kompozíció gótikus karakterének. A szekrény és az oromzat gótikus faragványokkal ékesített; a szekrény hátfalát késő gótikus, poncolt aranymustra fedi. Más jellegűek azonban a további díszek: a predellafülke felső részét 2 szimmetrikus szerkezetű, reneszánsz ízű, leveles-szőlőfürtös ág koronázza, a szőlőlomb egy-egy hajtásán álldogáló 6 madárkával; reneszánsz formájúak a belső szárnymezők háromszögűen fogazott keretlécei és e domborműves táblák felső részeit ékesítő, stilizált növényi ágak. – Gótikus mellékoltárok: 1420/30: lőcsei Szent Katalin-oltár, 1476-90: a Vir dolorum-oltár Mátyás király és Beatrix címerével, 1507: lőcsei Szent Miklós-oltár, 1520: lőcsei Szent János-oltár, 1520/30: lőcsei Szent Anna-oltár. – 1500 k. készült a lőcsei Jézus születése-csoport. A maga nemében páratlan az 1510/20: készült lőcsei Szent György kompozíció. – A szószék reneszánsz-barokk szószékeink legkorábbi példája. A tp-hajóban 1380 k. készült freskóciklust (irgalmasság cselekedetei, 7 főbűn, Szt Dorottya legendája, bolsenai mise, üdvtörténet) a reformáció idején lemeszelték, a 19. sz. restaurálás során tárták föl.

(forrás: http://lexikon.katolikus.hu )
[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Lőcse, Szlovákia{}photo.png{}Lőcse, Szlovákia” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Lőcse 3. – gótikus emlékek, St. Jakab templom – belső képek

Felvidék

vilagorokseg_hun_logo

A lőcsei Szent Jakab-templom Szlovákia egyik legnagyobb gótikus temploma. Működő templom, napi misékkel, több mint 700 éve Lőcse, a hajdani szabad királyi város plébániatemploma.
Gazdag a történelme, egyben több művészeti emlék kincsestára. Ezt tükrözi az is, hogy háromszoros nemzeti emlékhely: a templom önmagában az, de a híres Lőcsei Pál mester fafaragványa és Szilassy János barokk stílusú aranyműve is a nemzeti kultúrörökség része.
A templom a középkorban nagyon tisztelt id. Szent Jakab apostolról, a harcosok, vándorok és munkások védőszentjéről kapta nevét. Ünnepnapja július 25. Ezen a napon tartották régen a lőcsei nagy évi vásárt.
A római-katolikus Szent Jakab-templom Szlovákia egyik legjelentősebb vallási épülete. A templom önmagában és belső kiépítése 1965-től nemzeti emlékhely. Legcsodálatosabb a főoltára, amely egyben a világ legmagasabb gótikus stílusú oltára, a későgótikus stílusban munkálkodó híres Lőcsei Pál mester műve. Az oltár 18 m 62 cm magas.
A gótikus oltáron kívül Szilassy János művei – a 18. század második felében készült szentségtartók, kelyhek és egyéb vert arany- és égetett, cseh gránátokkal díszített zománcművek – is 1992-től a nemzeti kulturális örökség részei.

(forrás: http://www.chramsvjakuba.sk/hu.html )
[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Lőcse, Szlovákia{}photo.png{}Lőcse, Szlovákia” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Lőcse – Reneszánsz emlékek

Felvidék

Divald Kornél: Lőcsei reneszánsz lakóházak

Magyar Építőművészet 1909.(VII. évfolyam) 3. szám – RÉSZLET-

“Lőcsei reneszánsz lakóházak.
Európának alig van országa, ahol az Itáliában keletkezett reneszánsz művészet oly korán vert volna gyökeret, mint Magyarországon. Már Mátyás király kora előtt is sűrűn fordultak meg nálunk olasz mesterek. S a nagy király halála korántsem vetett véget reneszánsz művészetünk fejlődésének, mint ahogy ezt nálunk általában hiszik. Csak fejlődésének iránya változott meg. Mátyás király s XV. századbeli főpapjaink és főuraink udvarában az itt megforduló toszkánai mesterek révén a firenzei reneszánsz hatása volt az uralkodó. A XVI. századtól kezdve velencei és általában észak-itáliai mesterek fordulnak meg hazánkban nagyobb számmal s építészetünkben a velencei hatás lesz a döntő.
Amit ma felső-magyarországi reneszánsz-stílus-nak nevezünk, építészetünknek ez az érdekes s a XVII. század folyamán ugyancsak sok nemzeti vonásban bővel-kedő iránya a velencei építészet XV. századbeli stílusából indult ki. A felsőmagyarországi reneszánsz építészetnek leginkább szembetűnő sajátsága a házak homlokzatán attikaszerűen egyenesen záródó, apró ormokból összerótt koronázattal ékes, emeletnyi magas oromfal, ame-lyet párkánya alatt arkaturás tagozás élénkít.
A magas oromfalakat a felvidéki viszonyainknak megfelelő alacsony s árkot formáló kettős félereszű tetők tették szükségessé, amelyeket a gyakori tűzvészek ellen másik három ol-dalukon is emeletnyi magas tűzfalakkal védtek meg. A homlokzat oromfala a művészi megoldásra alkalmatlan háztető eltakarására szolgált. Díszítését mestereink a XV. Századbeli velencei palotákról lesték el s a viszonyoknak megfelelően módosítva használták föl. A felvidéki reneszánsz épületeinken, főleg Sáros -és Szepes vármegyében, a kastélyokon, templomtornyokon, haranglábakon s városi lakóházakon általános fantasztikus ormok ősei Velencében, a Procurazie Vecchie párkányain sorakoznak. Ennek félköríves nyílású ablaksorai adhatták meg az eszmét építészeinknek az oromfalak arkaturás tagozásához is. A velencei paloták nemes kőanyagból épültek. Városi épületeink és kastélyaink anyaga viszont darabos homokkő és tégla volt, amelyet be kellett vakoltatni. Mind-azonáltal ezek a vakolatos homlokzatok nem maradtak dísztelenül, sőt alig volt rajtuk tenyérnyi hely, amelyet szgraffítórajzokkal nem ékesítettek volna. Ez a szgraffítódíszítés lakóházainkon ma már mindenfelé elenyészett. Többé-kevésbbé meg-viselt példáival már csak a késmárki és nagyeőri harangtornyon, vala-mint a fricsi kastély oromfalán találkozunk.
Az emeletnyi magas oromfalain arkaturásan tagolt, párkányán fan-tasztikus ormokkal koronázott, homlokzatán szgraffitódíszítéssel ékes házak építése a XVII. század derekáig tartott. Ettől fogva a magas oromfalat megtartva, házaink homlokzatán a plasztikus díszítés lesz uralkodó. A felsőmagyarországi reneszánsz-stílus XVI-XVIII. századbeli változatára az úgynevezett lőcsei Thurzó-ház példa, amelyet újabban a Bágya-családtól gróf Csáky Vidor vásárolt meg. A XVII. század második felében épült a lőcsei Hermann-Spillinberger-féle ház. Ezen már nyoma sincsen az arkaturás tagozásnak s a fantasztikus ormoknak. A magas oromfal azonban itt is megvan; kagylók és barokkízlésű félpillérek díszítik. A pillérek között zömök ablakok 1áthatók. Ezek fölött oroszlánfejes vállköveken nyugszik a párkány, amelyet négy tekealakú gomb díszít. Az épület homlokzatát tagoló félpillérek és ablakok szintén barokk-stílűek.
Még egészen reneszánsz-stílű a Hermann-Spillenberger-ház udvara. Első emeletén fél-körű boltíves nyílást, a másodikon kétnyílású toszkánoszlopos loggiát látunk. Az udvarba nyúló szárnyán formás, vas-rácsokkal ékes, balusztrádos, csigás konzolokon nyugvó folyosó fut végig. A ránk maradt adatok és egyéb nyomok alapján ítélve, a XVII. szá-zadban felvidéki városainkban a főbb utcák házsorai mind ilyen magas oromfalú, gazdag szgraffitó vagy plasztikus díszítésű homlokzatokkal pompáztak. A XVIII. és XIX. században az ízlés változásával s a felvidéken ma is gyakori tűzvészek nyomában ez érdekes épületeket rendre átalakították. Lőcsén, amelynek reneszánsz lakóházait ezúttal ösmertetem, már csak az imént bemutatott két homlokzat van meg eredeti állapotában. De alig van itt épület, amelynek udvarában nem maradtak volna ránk olyan részletek, amelyek bizonysága alapján bízvást állíthatjuk, hogy a XVI. és XVII. században az egész város felvidéki reneszánsz-stílusban újjáépült. A legrégibb reneszánszépítészeti részlet itt a Kör-tér 42. sz. házának egyik emeleti ajtókerete, amelynek párkányán az 1530. évszám látható. Az ajtófelek talpán a kezdőbetűk jelentése ez: Magister I. L. Lapicida Fecit Hoc Opus. Az I. L. monogrammos mester nevének nyomára jutni eddig még nem sikerült. Ám a bártfai városház jóval régibb reneszánsz-részletei azt bizonyítják, hogy mestereink akkor már mindenfelé alapos jártassággal dolgozták fel a reneszánsz formáit. Lőcsét 1550-ben, majd ismét 1559-ben tűzvész pusztította el. Ennek tulaj-donítható, hogy világi épületeit illetőleg egy-két csúcsíves kapu és ajtó keretétől eltekintve, egészen kivetkőzött középkori jellegéből.
Az 1550. és 1559. évi nagy tűz után épülhettek újjá azok a lakóházak, amelyeknek ma már pusztán udvarából következtethetünk arra, hogy hajdan a felsőmagyarországi reneszánsz stílusában pompáztak. Ez udvarokban helylyel-közzel oly tisztán érvényesül a reneszánsz derűje, hogy szinte Itáliában képzeljük magunkat, ha a sötét kapualjból belsejükbe lépünk.”
[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Lőcse, Szlovákia{}bigcity.png{}Lőcse, Szlovákia” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Kolozsvár – Hunyadi Mátyás emlékműve és a szülőháza

Erdély - Partium

A Mátyás király emlékmű Fadrusz János leghíresebb alkotása, pályájának csúcspontja és megkoronázása. Az emlékmű ma is uralja Kolozsvár főterét, ahol a magyar többségét elveszített város egyik jelképévé vált.

A szoborcsoport már első látásra is háromszög alakot alkot. Feltűnik nagy tömege, monumentális hatása, mely szemből érződik leginkább. Olyannyira így van ez, hogy oldalról, vagy hátulról szemlélve teljesen más képet mutat. Az oldalnézetben a mellékalakok szinte eltűnnek a lovasszobor mellett. A szoborcsoport olyannyira a háttérhez van megkomponálva, hogy a Szent Mihály-templomra szinte rátámaszkodik és ezért hátsó nézete jellegtelen. A háromszög alakzat csúcspontján a király babérkoszorús feje áll. A művész abban a pillanatban ábrázolja a nagy királyt, amikor egy vár bástyájáról végigtekint győztes seregén. Páncélos alakja büszkén üli meg a lovat, mely délcegen szegi le fejét, Mátyás arcán erő és büszkeség sugárzik. Kardját maga előtt keresztben fektetve tartja, mint aki most jött meg a dicsőséges csatából. Nem ül, hanem szinte áll a kengyelben, a ló kantárszárát szabadon engedve.

Maga a művész a szoborbizottsághoz írt levelében így ír erről: „ A kolozsvári Mátyás szoborban Magyarország fénykorát ábrázolom, amikor a magyar rettegve tiszlelt és csodált nemzet volt Európa népei között. Ha a magyar ember szíve elborul és vígasztalást keres a régmúlt idők fényében és nagyságában, akkor e dicsőségteljes, pazar és világraszóló korszakba bolyong vissza és ott találja azt a csodás alakot, a magyar nép királyát, Hunyadi Mátyást, aki egyszerű ember tudott lenni az egyszerű emberekkel, de az akkori kor fejedelmei között olyan volt, mint sas a verebek között”.

Az emlékmű mellékalakjai a fekete sereg vezérei, balról Magyar Balázs és Kinizsi Pál, jobbról Báthory István és Szapolyai István. A mellékalakok megdöntött zászlórúdjai mintegy a háromszög szárait képezik és összekapcsolják őket a főalakkal de egyúttal ki is emelik azt. A mű mellékalakjaiban a uralkodó előtti hódolat és győzelmi pátosz ölt testet, melyet Kinizsi Pálnak a tér közönsége felé kiáltó, zászlót tartó alakja fejez ki legjobban. Mellette Magyar Balázs szétvetett lábakkal áll felnézve a királyra. Szapolyai István karját széttárva szemléli a győzelmi zászlókat, míg Báthory István jobb kezében felemeli, baljában meghajtja a zászlót. A királyon és három mellékalakon is vértek hangsúlyozzák ki, hogy a győztes csata most ért véget, csak Szapolyai visel harci öltözék helyett vállra vetett köpenyt.

Az emlékmű talapzatát stilizált várfok adja, melyre a magyar címert vésték, felette pedig a Mátyás király felirat állt. A talapzatot Pákey Lajos, a város főépítésze tervezte.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Mátyás király szoborcsoport, Kolozsvár, Kolozs, Románia{}horseriding.png{}Mátyás király szoborcsoport, Kolozsvár, Kolozs, Románia” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Lechner Ödön építőművész 100 éve hunyt el – Lechner Ödön alkotásai

Határon belül - 93.000 km2

Lechner Ödön (Pest, 1845. augusztus 27. – Budapest, Terézváros, 1914. június 10.) építész, a magyar stílusú szecesszió úttörője.
(tovább…)

Magas – Tátra télen

Felvidék

fotó: Bagyinszki János

Szlovákia és Lengyelország határán fekszik a Kárpátok vonulatának legmagasabb és leglátványosabb része, a Magas-Tátra. A Poprádi-medencéből előhegységek nélkül hirtelen felszökő hegység 2300-2600 méteres csúcsai még nagyobb magasságokat sejtetnek. A fenyvesek, majd a törpefenyvesek öleléséből kitörő vad sziklaormok a csorbákkal, a köztük lévő U alakú völgyek, oldalvágások, mély benyomást tesznek a látogatóra. A Magas-Tátra páratlansága kicsiny területének is köszönhető, hiszen főgerincének hossza mindössze 26,5 km, és a két határhágó légvonalban mért távolsága is csupán 17 km. E kis terület azonban magában hordozza a magashegységek szinte minden jellegzetességét. A Magas-Tátrát az 1974 m magas Lailove-hágó választja el nyugati szomszédjától a Liptói havasoktól , keleten pedig a 1835 m magas Kope-hágónál  csatlakozik a rá merőleges fõgerincű Bélai-Tátrához .
A Magas-Tátra legmagasabb csúcsait a Poprádi-medence felé előugró mellékgerinceken találjuk, így a 2655 m magas Gerlahfalvi-csúcsot  is, amely nem csak a Tátra, de a Kárpátok legmagasabb csúcsa is. A 2632 m magas Lomnic  cukorsüveg alakja miatt, különösen déli irányból, jóval nagyobb magasságúnak tűnik. A Tengerszem-csúcs 2499 méterével a főgerinc legmagasabb pontja, ahonnan tiszta időben a Tátra legszebb kilátásában gyönyörködhetünk.
Kis területe ellenére két állam osztozik a Magas-Tátrán, Lengyelország és Szlovákia. A hegység déli oldalán, Szlovákiában húzódó Szabadság út mentén találhatók a híres tátraalji üdülőhelyek, Csorbató , Ótátrafüred , Tátralomnic , míg az északi oldal jelentősebb központjai Zakopane illetve a Halastavi-völgy . Az e völgy felett emelkedő Tengerszem-csúcsnál (Rysy) hagyja el az addig keletre tartó államhatár a főgerincet, és északra fordulva folytatódik a Poduplaszki-völgyben .

(forrás: http://pizolit.hu )

 

 

Magas – Tátra nyáron

Felvidék

fotó: Bagyinszki János

[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Tátra, Magas, Szlovákia{}cablecar.png{}Tátra, Magas, Szlovákia” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Budapest – Liszt Ferenc Zeneakadémia I. – Külső és belső képek az épületről

Budapest, Határon belül - 93.000 km2

A Zeneakadémia oly korban keletkezett, amikor a minimalizmus esztétikája, „a kevesebb több” elve még nem hódította meg a közösségi tereket, és a korszak legfejlettebb technikai újításait alkalmazó funkcionális tér a társművészeteket segítségül híva, a szimbólumok nyelvén vallott az épület valódi rendeltetéséről. Korb Flóris és Giergl Kálmán 1907-ben felavatott európai színvonalú koncertterme és akadémiája valójában a művészet szentélyének épült, a magasztos eszmét teljes mellszélességgel felvállalva és annak pátoszát soha meg nem tagadva. A Zeneakadémia épületének homlokzata és a belső terek kialakítása olyan kivételesen finoman összehangolt tervezés és együttmunkálkodás gyümölcse, amelynek forrását nevesíteni aligha tudjuk – ám mindazok a művészek és iparművészek, akiket a részfeladatok elkészítésével megbíztak, képesek voltak munkájukat egy komplex ikonográfiai programnak alárendelni.

A Zeneakadémia homlokzatára feltekintve rögtön látjuk, hogy nem lesz könnyű dolgunk, ha az óegyiptomi pülonok, antik oszloprendek, reneszánsz diadalívek és a modern díszítősávok szecessziós motívumai között kell megtalálnunk a vezérfonalat, amely ezt az eklektikus tobzódást logikus építménnyé szervezi. Kézenfekvő kapaszkodónak azonban ott van Friedrich Nietzsche A tragédia születése című műve, s benne a művészet fejlődésének apollóni és dionüszoszi kettőssége.

A pinceablakok és a lábazat hullámvonalai, a sarkok kikötői bakra emlékeztető kerékvetői és a földszinti ablakok stilizált vízinövényeket és bogarakat ábrázoló üvegfestése ebben a nézetben a dionüszoszi világot jelképezi, amit ijesztő szatürosz- és kígyóhajú najád maszkok sora zár le. Az előbbiek Dionüszosz, az utóbbiak a gyógyító Apollón kísérőiként a két világ határát jelölik. Felettük Telcs Ede fehér márvány frízének muzsikáló puttói a zene négy korszakát (antik, középkori-egyházi, rokokó és modern) a vicsorgó maszkokhoz képest idilli bájjal jelenítik meg. Innentől aztán egekbe szökik a tekintet, az Apollón templomát idéző hangsúlyos dór oszlopok uralják a középső szakaszt, rá utalnak a homlokzat függőleges díszítősávjaiban minduntalan feltűnő kő- és bronzlantok, azt a lantot idézve, melyet a múzsák vezetője Hermésztől kapott ajándékba. Apollón hangszerébe kapaszkodva emelkednek az égbe Maróti Géza különös fejdíszű Géniuszai is az attika hatalmas angyalfejei előtt. A sarkokra visszakerültek a korábban elbontott obeliszkek – melyeknek óegyiptomi napszimbólumként megint csak Apollónhoz van közük, másrészt azonban a szabadkőműves szimbolikában is kitüntetett szerepet játszanak. Tudvalevő, hogy például Liszt, aki Stróbl Károly megfogalmazásában „a zene földi helytartójaként”, főpapi ornátusban trónol a homlokzat közepén – szintén páholytag volt. A Zeneakadémia első elnökének aránytalanul nagy szobrát az első igazgató, Erkel Ferenc és az első professzorok egyike, Volkmann Róbert bronz-medalionja vigyázza a magasban.

Egyiptomi templombejáratokra emlékeztető pülonok között lépünk a földszinti előcsarnokba, ahol a homlokzati díszítményeknek megfeleltetett, zöld félhomályban úszó vízivilágban találjuk magunkat. A Zsolnay gyár mélytüzű majolikacsempéi fölött szürkészöld márvány borítja a falakat, a napfény csillogását a stilizált napkorongok és a pillérek eozinmázas apró piramisai vetítik az üvegablakok festett nádasába. Sípján játszó Pán, csörgődobos bacchánsnők, lantos kentaurok a díszítő-medalionokban, a dionüszoszi muzsikát képviselik a najádok forrásaként értelmezhető falikút körül. A grottaszerű térben a homlokzat vicsorgó maszkjai kagylókból és csigákból komponált groteszk vízköpőben köszönnek vissza. Az apollóni és dionüszoszi zene ellentétpárjai a nagyterem bejárata fölötti domborműveken (leegyszerűsítve lant és csörgődob) és Kőrösfői Kriesch Aladár az Egyházi és világi zenét ábrázoló freskóin jelenik meg. A méltóságteljes körmenet az angyalkordonon belül jobbról, a vidáman lejtő lakodalmi menet balról sodorja nézőket a nagyterem bejárata felé. Az egész épületben érezhető ez az áramlás, ami nemcsak a tekintetet, de a fizikai mozgást is irányítja. A hatalmas kék buborékokkal díszített lépcsőkorlát az emeleti előcsarnok felé terel. Felfelé haladva kivilágosodik az ég, a mélyzöld majolika halvány vízkékre vált, a márványburkolat rózsás színe a hajnalt idézi. Az emeleti csarnok két oldalát lezáró festett üvegajtó fényes köríveiben a felkelő vagy lebukó napot láthatjuk, itt Apollón, a Napisten uralkodik.

(forrás: http://artmagazin.hu)
[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”Zeneakadémia, Budapest, Wesselényi utca{}music_classical.png{}Zeneakadémia” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]

Budapest – Liszt Ferenc Zeneakadémia II. – A Nagyterem

Budapest, Határon belül - 93.000 km2

A Nagyterem a korai hazai vasbeton építészet kitűnő alkotása. Méretei az építkezés idején impozánsnak számítottak: 25 méter hosszú, 23 méter széles, 16 méter magas. A több mint 1200 hallgatót befogadó terem ma is Magyarország legjobb akusztikájú koncertterme. A terem elegáns belső díszítése barna tónusú. A tartópillér nélküli oldalerkélyek az első emelet két hosszoldalán húzódnak teljes szélességben. A páholyok felett, illetve a falakon található domborművek Telcs Ede alkotásai. A mennyezeten hat darab üvegezett felülvilágító nyílik, ezen kívül az oldalerkélyek fölött festett üvegablakok biztosítják a nappali fényt.

A nagyterem orgonáját – ami az ország első koncertorgonája volt – a német Voit und Söhne gyár készítette. A 4 manuálos, 74 regiszteres, elektropneumatikus, kúpláda  rendszerű hangszer 1907-ben készült el.    A kétszer átépített és bővített hangszer 1965-ig működött. 1967-ben teljesen új orgonát kapott az intézmény, amelynek építője a ludwigsburgi E. F. Walcker orgonagyár volt. Ez a hangszer 4 manuálos, 86 regiszteres.

(forrás: http://lfze.hu )

[google-map-v3 width=”350″ height=”350″ zoom=”12″ maptype=”roadmap” mapalign=”center” directionhint=”false” language=”default” poweredby=”false” maptypecontrol=”true” pancontrol=”true” zoomcontrol=”true” scalecontrol=”true” streetviewcontrol=”true” scrollwheelcontrol=”false” draggable=”true” tiltfourtyfive=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkermashupbubble=”false” addmarkerlist=”1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.{}music_classical.png{}Zeneakadémia” bubbleautopan=”true” showbike=”false” showtraffic=”false” showpanoramio=”false”]