Havi Archívum: 2013 április 28, vasárnap

Tornaszentandrási Szent András templom

Határon belül - 93.000 km2

Tornaszentandrás község Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Edelényi kistérségben.

A megye északi részén fekszik, Edelénytől 30, Tornanádaskától 6 kilométer távolságra. Közúton elérhető a 27-es főútról Komjátinál (kb. 4 km) letéréssel.

A település nevét temploma védőszentjéről, Szent Andrásról kapta. A Torna előtag az egykori vármegye nevének emlékét őrzi.

Az egykori lakosok cseh vagy délnémet származását valószínűsíti a Szent András tiszteletére szentelt római katolikus templom. A 12. századi román stílusú templomot Magyarországon egyedülálló módon, a délnémet és a cseh bányavidékek szokásainak megfelelően építették kettős szentéllyel, és Szent András tiszteletére szentelték fel, aki ott bányász védőszentnek számít.

Szent András plébániatemplom. 12. századi román stílusú. Egyedülálló Árpád-kori műemlék: A szentély apszisa kettős, ikerszentélynek is nevezik. Az egyik apszisban a bányászok védőszentje, Szent Borbála szobra állt, a másikban pedig a templom védőszentjét, Szent Andrást képviselte kegyoltár. A falu földesurai meráni bányászokat telepítettek le és ők hozták magukkal az ikerszentélyes templom hagyományát.

Forrás: wikipédia

Nyárádremete – Székelykapu a javából!

Erdély - Partium

Nyárádremete (1899-ig Köszvényes-Remete) község. Neve először 1567-ben tűnik fel írásos forrásokban: Remete. A név a személynévként is használatos remete és a nyárfás vízfolyást jelentő Nyárád folyó nevének összetétele. Ez utóbbit 1907-ben tették hozzá megkülönböztetésül más Magyarországi Remete nevű településektől.

A székelykapuk faragványainak szépsége és impozáns megjelenésük miatt igazi műremekeknek számítanak. Székelyföld kulturális örökségének részét képezik, hozzátartoznak a települések építészeti arculatához, népi építészeti együttesnek, épített örökségnek tekinthetők.

Forrás: wikipédia

Dimbes-dombos szőlőhegyek

Határon belül - 93.000 km2

Hazai borvidékeink dimbes-dombos tájait válogattam több 1000 felvételből csak dombok hegyek szőlők témakörben, a teljesség igényével.

Hegy, domb: általános közismert földrajzi – geomorfológiai fogalmak. Szőlőhegy, szőlő, szőlődombok a fotósnak kihívást, túrát sok sok gyaloglást jelent. Le, föl mászkálva keresni a jó felvétel érdekében a megfelelő szögeket nézőpontokat, figyelve a háttérre is természetesen. (Netán gondolva a csaholó kutyákra, a kiabáló zsörtölődő gazdára, az őrző védő Kft.-k tolvajt sejtő szigorú embereire. Hála istennek ezt egyszer sem tapasztaltam, de invitáló kedves borosgazdákat annál inkábbbbbb.) Az elmúlt évben, a készülő, immár megjelent Magyar Borvidékek útikönyv kapcsán sok km sétát tudhatok magam mögött hegyeken dombokon.

Igéző látvány, valódi csend, jó levegő kellemes kikapcsolódás a szőlőtőkék közötti séta. Ha jó időben szeptemberben érkezik a fotós, akkor a mézédes illatos gyönyörű fürtök csábítják és elcsen 1-2 fürtöt, hogy a gasztronómia oltárán is áldozzon egy kicsit.

Panoráma, panorámák ebben talán verhetetlenek vagyunk. Hegyek ahová felkúszik a szőlősor, vagy csak ismert háttere a szőlőművelő területeknek. A legfantasztikusabbak a Tapolcai – medence tanúhegyei a Balaton déli partjáról vagy Tapolca várostól északra visszatekintve a félig lebontott Haláp tetejéről. A Gulács formája igazi szabályos szépség, de a Badacsony vagy a Somló, de a Nagyharsányi -hegy Villánynál, vagy az öreg tokaji egykori vulkán szintén szép látvány a szemnek. Azért említésre méltó a Mátra, a Balaton- felvidék, benne Tihany változatos világa is.

A közelmúlt fejlesztései és turisztikai igénye alapján több borvidék pincészete- borászata a szőlődombok tetején alakította ki a vendéglátás igényes objektumait: szállás étkezés, borkóstolás. Ezeket érdemes felkeresni mert a jó borokat, a csendet, a pihenést, a világtól való teljes elszigetelődést, a szőlőhegyi panorámát biztosítják. Lásd a megjelent könyv fotóit.

Bagyinszki Zoltán a szőlő-hegyek turistája…

Református templomok II.

Erdély - Partium

Bánfihunyad, Bögöz, Boroskrakkó, Dés, Déva, Farnas, Fogaras, Illyefalva, Kézdivásárhely, Kolozsvár, Kolozsvár, Körösfő, Magyarvalkó, Máramarossziget, Mezőtelegd, Nagybánya, Nagyenyed, Nagyszalonta, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy, Somkerék, Torda, Zabola, Zilah

A Magyarországi Református Egyház a Magyarországon bejegyzett református egyház hivatalos elnevezése. Kálvinista egyház néven is ismert, ugyanis tantételeinek összessége a kálvinizmus teológiai rendszerére épül. A történelmi egyházak között – a katolikus egyház után – számarányában a második helyet foglalja el. A presbiteriánus egyházak között ez az egyetlen egyház, ahol püspökök álltak és jelenleg is állnak világi elnöktársukkal, a főgondnokokkal az egyházkerületek élén.

Református templomok I.

Határon belül - 93.000 km2

Buda, Pest, Békés, Csaroda, Debrecen, Dévaványa, Drávaiványi, Füzesgyarmat, Hajdúböszörmény, Hódmezővásárhely, Hódmezővásárhely, Kaba, Karcsa, Kórozs, Lónya, Miskolc, Nyírbátor, Ócsa, Püspökladány, Sarkad, Szabolcs,  Szalonna, Szarvas, Szeged, Szentes, Szilvásvárad, Szolnok, Téglás

A Magyarországi Református Egyház a Magyarországon bejegyzett református egyház hivatalos elnevezése. Kálvinista egyház néven is ismert, ugyanis tantételeinek összessége a kálvinizmus teológiai rendszerére épül. A történelmi egyházak között – a katolikus egyház után – számarányában a második helyet foglalja el. A presbiteriánus egyházak között ez az egyetlen egyház, ahol püspökök álltak és jelenleg is állnak világi elnöktársukkal, a főgondnokokkal az egyházkerületek élén.

Zabola – Mikes kastély

Erdély - Partium

Régebbi fotó-anyag, amely készült 2006-ban. A kastély leromlott állapota tükrözi az egykori román gyermek-intézet odafigyelését.
Az épület jelenleg magántulajdon, szépen felújították , turisztikai célokat szolgál. (sikertörténet)

Zabola talán legismertebb látványossága a Mikes kastély és a 14 hektárnyi területen fekvő Mikes park.

A XV. század körül épített Mikes kastélyt az évszázadok során többször átépítették. 1867-ben nyerte el ma is látható kastélyformáját, amikor gróf Mikes Benedek svájci stílusban alakíttatta át.

Itt született a Mikes család több neves tagja, mint Mikó Imre (1805-1876) államférfi, tudós, író, az Erdélyi Múzeum Egyesület és a Református Székely Mikó Kollégium alapítója, gróf Mikes Benedek (1819 – 1878), a vaskoronarend tulajdonosa, valamint valamint gróf Mikes Kelemen(1820 – 1849) honvédezredes, aki Bem seregében esett el. A kastély tulajdonosai között volt Mikes Pál, Mikes Kelemen édesapja is. Feltehetően itt nevelkedett 10 éves koráig Zágoni Mikes Kelemen, II. Rákóczi Ferenc titkára.

A kastélyt körülvevő angolpark ma arborétum, ahol közel 170 növényfaj él. A parkban található gróf Mikes Kelemen honvéd ezredes sírboltja, ugyanakkor itt van Háromszék egyik legmonumentálisabb református templomvára is, XVIII. századi festett mennyezettel.

A kastély ma újra a Mikes család tulajdonába került vissza és szállóként működik a hozzátartozó ún. svájci villával együtt.

Forrás: utazzerdelybe.hu

Ruszt – Osztrák Borakadémia

Várvidék

Az ausztriai Ruszton, a Fertő tó menti városban nemzetközi Borakadémia működik télen-nyáron, ahová a hallgatók a világ minden tájáról érkeznek.

Pont egy éve írták alá az ausztriai Ruszt Szabad Város és Tokaj partnervárosi szerződést. Már az aláírás alkalmával is számos gesztus tettek a házigazdák a tokajiaknak. Elhelyezték a város főterén, Tokaj bronzba öntött címerét, felette a tokaji lobogóval.

Az egyéves évforduló alkalmával a Városi Múzeum alatti pincét újították fel, külön tokaji pavilont helyeztek el a pince leglátványosabb helyén, azaz a turista el sem kerülheti a tokaji borokat.

Imádom Rusztot ezt a pici ékszerdobozt, a minta települést az idegenforgalom egyik komoly, sajnos ma odaáti városát, a határ másik oldalán. Egykori legnyugatibb hazai borvidékünk boros települését, ahol aszú bort is készítettek- ma is készítenek.

Visszatérő fotózó vendég vagyok már 3 alkalommal jártam e kisvárosban, a gólyák és a bor városában. Igazán vonzó reneszánsz- barokk belváros kicsi utcákkal, gótikus templomokkal, hatalmas főtérrel rengeteg bicikliző, bort fogyasztó turistával.

Azért a lényeg a bor és a borakadémia ahol presztízs és szakmai érdek a jelenlét, ide el kell jönni – a képzésen a szakmai grémiumnak részt kell venni, az oklevelet meg kell szerezni – pedig ez nem olcsó mulatság…

A műemlék épület, az intézmény a város keleti részén közel a tó partján található.

Komoly rangja van, jönnek az érdeklődők, a szakemberek, a bort jobban megismerni vágyó közönség. Az itt megszerzett tudás és kapcsolat kamatozik.

Jövetben érdemes megállni és megtekinteni a pár km- re lévő kastélycsodát Kismartonban. Hazánk történetének, kultúrájának fontos állomása a hatalmas kismartoni Eszterházy kastély reneszánsz-barokk- klasszicista épületegyüttes.
Kismarton és Ruszt Sopronból gépkocsival 15 perc alatt, kerékpárral 35 perc alatt elérhető.

Forrás: Bagyinszki Zoltán

Könyvbemutató – Magyar borvidékek

Könyvek

A Corvina Kiadó szeretettel meghívja

BEDE BÉLA: Magyar borvidékek (Corvina útikönyvek)

borvidekek_megh_kepcímű könyvének bemutatójára a XX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál programjaként.

A kötetet Bede Béla és dr. Mészáros Gabriella mutatja be.

Időpont: 2013. április 20. szombat, 11.30-12.30
Helyszín: Millenáris, Jövő Háza, Supka Géza terem (Cím: 1024 Budapest, Kis Rókus u. 16-20.)

A könyvbemutató után, 12:3O-tól Bede Béla és Bagyinszki Zoltán dedikál a Corvina/Líra standon (B 19.)

A könyvről:
A Corvina tematikus útikönyv-sorozatának második kötete a 22 magyar borvidéket mutatja be Bagyinszki Zoltán és a borászatok fotóival. Kitér azok történetére, talajára, klímájára és leggyakoribb szőlőfajtáira. Az egyes borvidékeken belül megismerkedhetünk a jelentősebb borászatokkal, az
egész Ország területéről összesen 145-tel, valamint a különböző borászok borkészítési “filozófiájával”, szakmai hitvallásával. Minden borászatnál szerepel az elérhetőség, a borkóstolási, vásárlási és esetleg a szálláslehetőség. S hogy a kép még teljesebb legyen, a bemutatott borászatok további 211 pincészetet ajánlottak, amelyeknek szintén megadjuk a címét, telefonszámát
és internetes elérhetőségét.

Az útikönyvet több mint 600 színes fotó teszi szemléletessé. A tájékozódást térkép és GPS koordináták segítik.
A könyv angol nyelven is megjelenik, 404 Oldal.

Frics – Bertóthy kastély

Felvidék

Ma az idegenforgalmat szolgálja, szállodaként üzemel.

A kastélyt Bertóthy Bálint építtette 1623-1630 között. A felvidéki pártázatos reneszánsz egyik kiemelkedő példánya. Építésze Sorger Mihály volt, a homlokzatot díszítő, remek sgrafittokat Vaxmann Márton készítette. A négyszögletű épület homlokzatának két végén egy-egy masszív saroktorony található. A homlokzat attikáján látható a jellegzetes pártázat, amely alatt félköríves árkádsor fülkéiben a római mitológia és a magyar történelem híres alakjaira ismerhetünk. A kastély belső éke az emeleti nagyterem, melynek hossza megegyezik a homlokzat hosszával. Parkja védett arborétum.

Forrás: muemlekem.hu

Nyíregyháza – Állatkert, Elefántház

Határon belül - 93.000 km2

A Nyíregyházi Állatpark a várostól 5 km-re a sóstói üdülő övezetben található, ahol strandfürdő, falumúzeum és egy parkerdő nyújt kikapcsolódást az idelátogatóknak. Az Állatpark ebben a természetes, szinte háborítatlan környezetben kapott helyet, egy tölgyerdő mélyén.

A közel 30 hektáros területen földrészek fogadják a látogatókat, hogy aki ide belép, végigjárhassa a Földet, megfigyelhesse miként élnek a világ különböző vidékein az állatok. A park nem egy szokványos állatkert. Megpróbálja eltüntetni a határokat ember és állat között, hogy aki nálunk jár, az érezhesse, valóban vadregényes tájakon kalandozik.

Egyedülálló, hogy a park saját szállodával – Hotel Dzsungel – rendelkezik. Jelenleg 320 faj, 3200 egyede tekinthető meg, olyan ritkaságok, mint a fehér tigris, indiai orrszarvú, fekete jaguár, szirti cápa, jegesmedve, afrikai elefánt, s olyan különleges állat bébivel is meglehet ismerkedni, mint például a 2007 szeptemberében született első Magyarországon született elefántborjú.

Forrás: nyiregyhaza.varosom.hu