Havi Archívum: 2012 április 24, kedd

Budapest – Szecessziós kovácsoltvas művészet – 2. rész

Budapest

Kovácsoltvas Budapesten – 2. RÉSZ

Ne rohanjunk, álljunk meg egy (legalább kettő) pillanatra.
Kovácsoltvas erkélyek, korlátok, ablakvédő rácsok, lámpatestek, kapuk Budapest utcáin, terein, épületein.
Nem egy kapu a hajdani Világkiállítások attrakciójaként aranyérmes volt! A nemzeti építészetünk, IPARMŰVÉSZETÜNK remekei. Lásd a képeken…
A szecesszió fantasztikus világa, egyedi mozgalmas motívumokkal-és mindezt formálták- VASBÓL- 100-120 évvel ezelőtt a budapesti mesterek, művészek, alkotók, kovácsok, lakatosok. Köszönjük értékálló műveiket és csodáljuk őket… közösen.
Csak néhány a legkiemelkedőbb nagyságok közül: Jungfer Gyula talán első az egyenlőek közül.
Fekete Pál, Forreider József, Alpár Ede, Galambos Jenő, Hajós Bálint, Hochmann József, Lepter János, Ludvig Ede, Sárváry János, Szultzberger József, Teichner Ádám, Vágó Ignác

Vidékről Bizse János pécsi, Buchner Géza kassai, Bille János, Fejős Ferenc és Kecskeméti Antal szegedi, Reiszmann Márton és Tiringer Ferenc kecskeméti, Zachár Ferenc egri, Tóth Károly kiskunfélegyházi, ifj. Losonczi János debreceni mester neve is említendő a témához.

Forrás: Bagyinszki Zoltán

Kiállítás: Zsolnay tetők vonzásában – Pécs

Kiállítások, Határon belül - 93.000 km2

zsolnay_tetok_vonzasaban_pecs_12 zsolnay_tetok_vonzasaban_pecs_13

2012. április 15., vasárnap 17:00
Hotel Palatinus Pécs
Pécs, Király utca 5.

A megjelenteket köszönti:
Bozóky Anita
Örökség Stratégiai Vezető,
Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.

A kiállítást megnyitja:
Tillai Gábor
történész, kulturális menedzser
Janus Pannonius Múzeum, Pécs

A tárlat megtekinthető:
2012. május 1-ig

Bagyinszki Zoltán fotográfus
szeretettel és tisztelettel várja Önt és barátait a
ZSOLNAY TETŐK VONZÁSÁBAN című
Zsolnay Vilmos születésnapjára készült kiállításának megnyitójára

A program támogatói:
“Budapest Bank Budapestért” Alapítvány
Grand Tours Utazási Iroda, Pécs
A Tájak, Korok, Múzeumok Egyesület Pécsi Klubja

A kiállítás sorozat tervezett, további állomásai: Kazincbarcika, és a Délvidéki Zenta városa.

A képek döntően a Corvina Kiadónál 2012-ben megjelenő Magyar szecessziós építészet útikönyvéből a nemzeti építészetünket reprezentáló fotóanyagból kerültek kiválogatásra.

Fotó: Bagyinszki Zoltánné

Erdély sorozat 4. – Kincses Erdélyi Városok

Könyvek
kincses_erdelyi_varosok_0001

160 oldalon , 28 város bemutatása.
Tóth Kiadó , Debrecen, 2012.
Szöveg : Szász András,
fotó : Bagyinszki Zoltán ,
tervezete: Juhász Valéria.

10 éve történt: Kiállítás Texas-ban (USA)

Kiállítások, A nagyvilágról

Már 10 éve történt – most jubilál a texasi kiállításom Dallas – Fort Worth városában.
2002-ben különleges egyedi program, nagy élmény volt a budapesti testvérvárosban 3 héten át vendégeskedni.
Főleg amerikai és amerikás magyarok társaságában.

A kiállítás- előadás és a programok a szimpátia okán, az utolsó előtti napi bankett keretében, egy elegáns emléklapot vehettem át házigazdáimtól – díszpolgára lettem a településnek !
A kiállítás, a képeken látható hatalmas belvárosi szálloda – a Reneszánsz Hotel – talán 3-4. emeltén, egy folyosón volt berendezve – paravánok segítségével. Kb. 35 kép került a falra Kastélyok és paloták a történelmi Magyarországon címmel.

(Kérték a szervezők pár képet a templomainkról is vigyek magammal.) Természetesen én és 2-3 helyi honfitársam segítségével rendeztük be a kiállítást. A program egy békéscsabai fiatalembernek volt köszönhető.
Zsolt itt Gyulán látta a kiállítást és ő szervezete meg a bemutatkozásomat a texasi magyarok részére.

Visszatérve a témához: a megnyitó bankett természetesen előzetes jelentkezés alapján belépődíjas volt, ez ott természetes dolog, a vendéglátást úgymond házilag megszervezték, hiszen a hotel az nagyon drága lett volna.
Úgy 80 fő vehetett részt az eseményen, amelyet szűkebb körű elegáns vacsora követett.

Jó érzés volt ott magyarnak lenni, büszkén megmutatni a hazai történelmi építészetünk 1-1 kiváló alkotását – tudva azt is itt természetesen nincs ilyen… siker volt! Az ünnepi köszöntőt a szervezet elnöke tolmácsolta. Ezután elegáns módon pezsgővel koccintottunk – ahogy ez nálunk is szokás.

Az épület modern szép és óriási volt, ezt később megszoktam mert Texasban minden nagy, van tér és pénz bőven mindenre, de nem pazarolnak. Az épület üvegfala előtt zajlott a belvárosi forgalom, alattunk haladtak az autók, érdekes volt a közlekedés megoldása.
Őszintén, nem én voltam akkor a fő attrakció e “Kisvárosban” – a kiállítást azért sokan megtekintették, a helyi újság természetesen tudósított a kulturális eseményről.

A következő napokban Dallasban 3 magyar szervezet közös találkozójaként én voltam a valaki… Magyarországról. Ott előadásom keretében köszöntöttük március 15-ét és bemutattam több mint 250 diaképet szintén az 1000 éves Magyar Történelmi Építészetünkből válogatva.
Említették már az elején, elég a 20 perc mert már jó a hangulat (az eszem iszom beindult, ott is hasonlóan, mint jelenlegi hazai rendezvényeinken!) válaszoltam én nagyon sokat dolgoztam az előadáson készültem – ez minimum 1 óra 20 perc. Szeretném bemutatni a programot mondtam, elkezdjük és akit nem érdekel nyugodtan menjen át a másik terembe szórakozni!
Rutinos előadóként, több 100 előadással a hátam mögött, szinte alig volt olyan vendég aki a gasztronómiai élvezetet választotta volna. Ezután viszont tényleg a finom ételek és italok következetek, de batyus formában csak hazai ízekkel ételekkel süteményekkel, beszélgetéssel, énekléssel. Úgy magyarosan.

A 3 hét alatt, közel 2000 diaképet készítettem és kb. 1 éven belül megjelent a könyv, az élményeim beszámolója: Texas a modern vadnyugat címmel (a címlap a képeken látható)

Bagyinszki Zoltán

Nagyszalonta – Városháza

Erdély - Partium

Székely László műépítész tervei alapján épült, 1906-1907 között. Az épület díszeit érdemes megcsodálni, hiszen néhány esztendő óta ezek ismét eredeti szépségükben láthatók. Az épületet 2008-ban újította fel a város, igyekezve helyre állítani az eredeti állapotokat. A bejárat fölött Bocskai címert tartó oroszlánjait figyelhetik meg. E két címer évtizedeken át elrejtve várta a szabadulást, most ismét az Arany család illetve Szalonta város régi címere látható. „Visszaszállt” a turulmadár is az épület tetejére, korábban jelképes mondandója miatt száműzték a homlokzatról. Az épületben a Polgármesteri Hivatal működik, valamint itt kapott helyet a Kereskedelmi bank helyi kirendeltsége is.

Forrás: www.nagyszalontai-hirhatar.ro

Erdély természetesen

Erdély - Partium, Kiállítások

Panoráma szabadtéri kiállítás Szeghalom városában 2012. április 13-tól.

Nagyvárad – Sztarill-palota (Astoria Szálloda)

Erdély - Partium

Sztarill Ferenc (1859-1943) építész 1902-ben a Bémer tér (Piaţa Ferdinand) és a Szalárdi utca (str. Teatrului) kereszteződésénél lévő telken kétemeletes bérház építésébe kezd. Az épület tervét maga a tulajdonos Sztarill készítette, aki a századfordulós Nagyvárad egyik legtermékenyebb építésze volt. 1906-ban szerzett építőmesteri oklevelet Budapesten. Több évig a Nagyváradi Építőiparosok Szövetségének elnöke volt. Főként kivitelezőként dolgozott, a legtöbb esetben ő kivitelezte Komor Marcell és Jakab Dezső terveit (pl. Fekete Sas palota, Adorján ház), azonban jó néhány historizáló és szecessziós épületet tervezett Nagyváradon.

(tovább…)

Arad – Bohus palota

Erdély - Partium

Az 1913-ban átadott, impozáns méretű épületet a báró Bohus család megrendelésére Szántay Lajos tervezte, a telek egy részén korábban álló, kétszintes Bohus-ház helyére. Arad építészetében itt alkalmazták először a vasbeton födémeket, és itt, a palota földszintjének egy részén nyílt meg a város első, külön erre a célra tervezett mozija, amely a kilencvenes évekig folyamatosan moziként működött.

(tovább…)

Szabadka – Vidéki és Kereskedelmi Bank

Délvidék

Szabadka központjának több, máig meghatározó erejű épületét, így pl.
a monumentális Városházát, ill. a zsinagógát is tervező, hírneves,
fővárosi építész páros, Komor Marcell és Jakab Dezső 1907-ben
készítette el a kereskedelmi bank tervrajzait. Az ék alakú saroktelken
álló, “L” alaprajzú, három szintes, szecessziós stílusú épület nagy
belmagasságú földszintjére bankfiókot és éttermet helyeztek, míg az
emeleteken bérlakások kaptak helyet. A mozgalmas, aszimmetrikus
homlokzat síkját több, az első emeleten konzolosan kiugró felület töri
meg. A homlokzatokon gazdagon jelennek meg a Zsolnay-gyárból származó,
színes kerámiadíszek, különösen az emeleti ablakokat keretező sávban,
ill. a főpárkányon. Bankról lévén szó, a homlokzaton megjelenik a
funkcióra utaló, elmaradhatatlan méhkas-ábrázolás is. A Korzó felőli
főkapu, ill. a 2. emeleti ablakok növényi ornamentikája kalotaszegi
motívumokat alkalmaz.

A leírás Bede Béla: Magyar szecessziós építészet című munkája felhasználásával készült. Kiadó: Corvina, fotó Bagyinszki Zoltán
Forrás: http://www.muemlekem.hu/hatareset?id=1768