Havi Archívum: 2012 február 26, vasárnap

Meghívó kiállításra: ZSOLNAY TETŐK VONZÁSÁBAN

Kiállítások

Bagyinszki Zoltán fotográfus szeretettel és tisztelettel várja Önt és barátait a

ZSOLNAY TETŐK VONZÁSÁBAN
Az ötödik homlokzat a századfordulón című kiállításának megnyitójára.

Időpont: 2012. március 1., csütörtök, 17:00 óra

Helyszín: Elizabeth Hotel ****
Gyula, Vár utca 1.

A kiállítást megnyitja: dr. Görgényi Ernő polgármester

Közreműködik: Perlaki Attila

Művészeti tárlatvezetés: Tillai Gábor történész, kulturális menedzser

A TÁRLAT MEGTEKINTHETŐ: 2012. március 30-ig a szálloda földszinti kis galériájában

A képek döntően a Corvina Kiadónál 2012-ben megjelenő Magyar szecessziós építészet útikönyvéből a nemzeti építészetünket reprezentáló fotóanyagból kerültek kiválogatásra.

A program támogatói: „Budapest Bank Budapestért” Alapítvány, BZorg Stúdió Kft., Gyula Zsolnay Márkabolt, Gyula.

Budapest – Bauer villa

Budapest

A Gellért-hegy oldalában, a Gyopár (ma Minerva) utca 8 szám alatt (ma már tudjuk hogy 3/a-b) Hoepfner Guido és Györgyi Géza tervei szerint épült 1906-ban Bayer(!) Dezső villája. A hetven négyzetméteres, kétszintes hallt L alakban fogták közre az első emeleten a reprezentatív, a másodikon a magánszféra helyiségei. A villa belülről oly fényűző volt, mint a tíz évvel idősebb Délibáb utcai Strasser-villa, de kívülről már más ízlést követett. Az utóbbi szolid historizmusával szemben ezt az épületet a változatos ablakformák, a hatalmas és nagyon nyugtalan tetőfelépítmények jellemezték. A századforduló berlini építészete, az ún. wilhelminista architektúra hatott a tervezőkre e valódi nagypolgári pompa megteremtésekor.

Forrás: Gábor Eszter: Budapesti villák 

Budapest – Magyar Iparművészeti Múzeum belső

Budapest

1890-ben nyílt lehetőség első lépésként a leendő múzeumépület számára egy 1552 négyszögöl nagyságú telket vásároltak az Üllői út – Kinizsi utca – Rákos utca (ma Hőgyes Endre u.) határolta területen, amit később további vásárlással bővítettek; majd a kormány pályázatot írt ki egy modern igényeknek megfelelő palota tervezésére: ebben az épületben kap majd helyet mind a múzeum mind pedig az Iparművészeti Iskola.

(tovább…)

Diósjenő – Sváb kastély

Határon belül - 93.000 km2

Diósjenő földbirtokosának Gavozsdiai Sváb Sándornak 1906-ban épült díszes, romanitkus, eklektikus stílusú volt uradalmi kastélya parkkal, a park keleti oldalán jellegzetes boltíves kapubejáróval. Jelenleg rehabilitációs intézet, ezért belső részeit jelentősen átalakították.

Forrás: itthon.hu

Újvidék – Zsinagóga

Délvidék

Baumhorn Lipót a magyarországi zsinagógaépítészet kétségtelenül legnagyobb egyénisége. Több évtizedes alkotói tevékenysége nagy részét zsinagógák tervezése és építése tette ki. 1860-ban Kisbéren született.

Baumhornnak azok a legsikerültebb és legkorszerűbb alkotásai, ahol a díszítő elemek kevésbé dominálnak és a sajátos hatást az épület nagy tömegében megjelenő tipikus keleti gyökerű formaelemek adják. A szecesszió határozott konstruktív vonulatának tekinthető a ceglédi, újvidéki, losonci, gyöngyösi és a budapesti Aréna úti zsinagóga.

Az épületegyüttes 1909-ben épült fel. A zsinagóga alaprajza centrális bazilika, négy csegelyen nyugvó kupolával. Jobb és bal oldalánál az iskola és a hitközség épülete található. Maga a zsinagóga számos koncertnek is otthont ad.

Forrás: wikipédia

Temesvár – a Liget úti Bega híd

Erdély - Partium

A Bega-csatorna hajózhatóvá tétele és a temesvári vízi erőmű, a Turbina megvalósítása kapcsán a bega-parti metropolis három új, világhírű vasbeton híddal gyarapodott. Ekkor építették meg a Malom-téri, a Széna-téri és a Liget-úti új hidat. Az előbbi kettőt sajnos már csak képeken csodálhatjuk meg, lebontották őket.

A Liget-úti híd, mely építésének éveiben a világ legnagyobb vasbeton gerendahídja volt, szerencsésen megúszta a lebontást és 2007-ben szépen felújították.

Tervezője a Rékáson született nagy hírű hidászprofesszor, Mihailich Győző volt. Művészi köntösét Körössy Albert műépítész álmodta meg.

A Liget-úti híd (Trianon után Decebal-ra keresztelték át) 2008-ban ünnepelte 100. születésnapját. Az ünnepet beárnyékolta kissé a tény, hogy a híd mellvédjén látható 1908-as évszám fölött kivésték az ÉPÜLT szót.

(tovább…)

Temesvár – Lloyd palota és kávéház

Erdély - Partium

A palota a temesvári korzó egy háromemeletes monumentális épülete. Eklektikus stílusban épült szecessziós behatásokkal 1910 és 1912 között, Lipót Baumhorn (1860-1932) tervei alapján. Az első emeletén működött hajdanán a Mezőgazdasági tőzsde, a Lloyd társaság (a felsőbb emeleteken lakások voltak). A földszinten volt a Café Lloyd, az akkori elit találkozóhelye. (1948 óta az emeleten a Műszaki egyetem rektorátusa működik, a földszinten pedig a Lloyd étterem.)

 Forrás: wikipédia

Pozsony – Szálloda, volt Baross utca 6/b. saroképület

Felvidék

A Tulip House Boutiqe Hotel Bratislava Pozsony központjában található, egy gyönyörűen helyreállított épületben – ez a város első igazi ötcsillagos boutique szállodája, amely igényes vendégkör kiszolgálását célozza. Az 1903-ban bécsi Art Nouveau stílusban épült, 2008-ban felújított épület különleges eleganciát és személyre szabott szolgáltatásokat kínál, és mivel a város szívében fekszik, innen a történelmi óváros, a Duna-part, a kormányzati negyed és a repülőtér is könnyen elérhető.

Forrás: bratislavahotelstart.com 

Pozsony – Bérház, volt András király téren – a saroképület

Felvidék

A zöld ház. J. Schiller bérháza, 1904 ben épült, a közelmúltban renoválták a 4 szintes szép kupolával díszített épületet.

Forrás: Bagyinszki Zoltán

Nagyvárad – Ügyvédi Kamara

Erdély - Partium

ifj.Rimanóczy Kálmán (1870. május 1. Nagyvárad-1912. június 11. Bécs) Kálmán apja nyomdokain haladt. Elemi és Középiskoláit Nagyváradon végezte. Budapesten szerzett építőmesteri oklevelet 1894-ben. A diploma megszerzése után előbb Budapesten dolgozott Ziegler egyetemi tanár irodájában, majd Nagyváradon édesapja munkatársa lett. A fiatalabb Rimanóczy Kálmán első jelentős nagyváradi munkája a Pénzügyi Igazgatóság épületének tervezése és kivitelezése volt 1900-ban. A „városalapító” munkát, amit apja elkezdett, folytatta. Jelentős váradi alkotásai mellett, – Ügyvédi Kamara, 1908-1909 között – a mai Magyarország területén is több maradandó alkotást tervezett, például a Debreceni Első Takarékpénztár épületét.

Forrás: nagyvarad-utcai.hupont.hu/9/varadon-alkotott-epiteszek