Havi Archívum: 2012 január 30, hétfő

Budapest – Magyar Nemezeti Bank belső

Budapest

A főépület (V. Szabadság tér 8-9.) eredetileg az Osztrák-Magyar Bank budapesti főintézetének székházaként létesült. A bank 1900 nyarán írta ki zártkörű pályázatát, a zsűri az első díjat egyhangúlag Alpár Ignácnak ítélte.

Az építkezés 1905 tavaszán fejeződött be. Monumentális, palotahomlokzatú épület készült, gazdag külső és főleg belső díszítéssel. Ez utóbbiak közül kiemelkedőek Róth Miksa színes üvegablakai, amelyek a főlépcsőházat ékesítik. Az épület 1976 óta védett műemlék.

Az épülethez eredetileg négy emelet tartozott, az 1950-es években az első és a második emelet közé egy másik szintet építettek. Ennek ellenére az épület megőrizte eredeti külső képét. Minden szint világát egy növény jelképe fonja díszbe. A földszintet a búza, az első emeletet az írisz és a bogáncs, a harmadik emeletet a vadgesztenye motívumai ékesítik. Jeles képzőművészek alkotásai teszik méltóvá az épületet arra, hogy a magyar jegybank székhelye legyen. A belső épületszobrászati munkákat Maróti Géza végezte, a míves faragású ajtókat és kereteket Michl Alajos készítette, a kovácsoltvas korlátokat Alpár Ede tervezte, míg a káprázatos harmadik emeleti rózsaablakok atyja Róth Miksa.

Forrás: wikipédia

Budapest – Sonnenberg ház kapuja

Budapest

Kőrössy Albert tervezte, eredetileg igen szép szecessziós épület 1904-ből. Festett üvegablakait Róth Miksa tervezte. A II. világháború után egy harmadik emeletet építettek rá, ami nagy hiba volt. 1946-tól óvoda működik benne.

Forrás: muemlekem.hu

Gyula – Komló Szálloda

Gyula városa

Gyulán, a Béke sugárút nagy múltú épületei között, a 8-as szám alatt található a város első szállodája, az egykori Komló Szállónak otthont adó szép szecessziós épület.

Gyula egykori legpatinásabb szállodája olyan nagy személyiségeknek adott otthont egykor, mint a Magyarországra látogató japán herceg. A Komló Szálló eredeti épületét É-i irányú irányban kibővítették 1912-ben Mende Valér tervei alapján. A fénykorában a város legmagasabb épületének számító szállodaépületben ma áruház működik.

Forrás: vendegvaro.hu

Megkezdődött a patinás régi épület teljes felújítása, a kínai projekt lejárt…
A régi funkciók: vigadó, étterem, bálterem, szálloda visszaállítása folyamatban van.
Kellemes várakozást mindenkinek az átadásig!

Miskolc – Tulipán üzletház

Határon belül - 93.000 km2

Szabadka – Cukrászda (Poslasticarnica)

Délvidék

Gyula – Történelmi emlékhely

Gyula városa

A síkvidéki 600 éves, éppen maradt téglavár Gyulán (ahol 3000 honvédtiszt tette le a fegyvert Világost követően, 1849 őszén) és a vár mögött található Honvédtiszti Emlékhely (október 6. szomorú eseményére, a kivégzett 9 tábornokra emlékeztető, szép és impozáns hazai emlékmű) Gyula városát is a 29 kiemelt magyar TÖRTÉNELMI EMLÉKHELLYÉ avatta.

A kormány javaslatára a Magyar Parlament által elfogadott törvény szerint 2011. decemberében történt a cím odaítélése Gyula város számára.

Máté István szobrászművész és Szemerei Márta építész alkotása a szimbolikus alkotás, amely civil kezdeményezésre, közadakozásból valósult meg a rendszerváltás előestéjén 1989-ben. A piros téglakerítésben helyezték el az eredeti aradi emlékmű egy szürke gránit darabját.

(tovább…)

Hódmezővásárhely – Bauer villa

Határon belül - 93.000 km2

Budapest – Műteremház I.

Budapest

Élesd – Létai ház

Erdély - Partium

Erdélyi szecesszió szép emléke Élesden, a volt Létai ház, ma Pénzügyigazgatósági épület. A Bihar megyei kicsiny remekmű a város központjában, a főút mellett, a híd előterében található. A közelmúltban renoválták. 2 percre érdemes megállni és egy jó fotót készíteni róla…

Forrás: Bagyinszki Zoltán

Marosvásárhely – Lakóház

Erdély - Partium

A kiválóan rekonstruált földszintes villa épület a századforduló idejéből, címe: Marosvásárhely, Hunyady János út 44. (az utcanév régi – nem a központban található, a vártemplomtól ÉK. irányban keressük).

A fotográfus január elején találkozott a nagyszerű , 90 éves ma is alkotó-kutató , marosvásárhelyi építész-íróval, KERESZTES GYULA BÁCSIVAL
és a könyvéből választotta ki e kevésbé ismert épületet bemutatásra. A 150 helyi szecessziós csodából az egyik.

Bagyinszki Zoltán