Havi Archívum: 2011 október 12, szerda

Hódmezővásárhelyi Első Takarékpénztár

Határon belül - 93.000 km2

A 19. század második felének mezőgazdasági konjunktúrája és a helyi iparosodás kezdetei szükségessé tették a pénz- és hitelélet szervezését. Ennek első eredménye a Hódmezővásárhelyi Első Takarékpénztár 1868-ban történt megalapítása. A népnyelvben “nagytakaréknak”, “öregtakaréknak” hívták, megkülönböztetésül a hasonló profilú, kisebb helyi pénzintézettől. (tovább…)

Bihar-hegység – Csúcstámadás szeptemberben

Erdély - Partium

Bagyinszki Zoltán: Gyuláról 3 órás autózást követően, az autót leparkoltuk, az útról letérve kinéztük a tv tornyot és elindultunk a hegycsúcs felé, “tökön- paszujon át”.
A Nagy-Bihar legmagasabb pontjaként jegyzik a csúcsot: 1849 méter, pár kilométerrel mellette található csúcs magassága 1769 méter, ami szinte útba esik, a lefelé tartó hegyi szerviz úttól jobbra található.

A csúcs tetején egy kb. 70 m magas tv torony található – nagyon igénytelen műszaki épülettel és még igénytelenebb magassági jelzőkővel mellette – lásd a képeken.
Az út csak terepjáróval ajánlott. Remek gumival biztonságos.

Fájdalmas látni a fakitermelés intenzitását , a fa és erdő irtást és a szemetes rendetlen, gyalázatosan otthagyott természeti környezetet. Ha ezt az EU, a világ látná nem tudom… ezt nem fotóztam, nem motivált a látványa.
A panoráma viszont csodálatos – ide el, fel kell jönni, ezt látni kell: körben csak hegyek majd 2 kilométer magasságból.

Szép időt fogtunk ki, remek fényekkel, aznap kb. 13-14 km-t gyalogoltunk. (tovább…)

Gyula régen és ma sorozat 9. kötete, Volt egyszer rég 2.

Könyvek

Gyula régen és ma sorozat 9. kötete, Volt egyszer rég 2.A sokadik sorozat-könyv továbbra is a gyulai értékekre fókuszál, 2 kiemelt témában volt jelentős közreműködésem, megszerveztem a 2 gyulai művészeti csoport teljes anyagát fotó -szöveg- plakátok- történelem-névsor. Megörökítettük a Körös Néptánc Együttes 50 éves múltját,  sikereiket, művészeti munkájukat, fellépéseik történetét. Rengeteg dokumentum sztori került a könyvbe, aminek nagyon örülök Varga András a “nagy öreg- menedzser”- aki közben már sajnos nincs közöttünk – szintén bemutatásra került a könyv lapjain.
A sorozat révén az utókor szintén betekintést nyerhet az Erkel Kórus életébe, mert Ők is jubiláltak abban az évben. Rázga József és Perlaki Attila karnagyok vezetésével- évtizedeken át sok sok sikert értek el a hazai és az európai színpadokon, fesztiválokon, rendezvényeken – legutóbb az Erkel Ferenc Bicentenárium gyulai eseményein.
Itt is fotók, dokumentumok, szöveges információk segítették a bemutatkozást. A város kiemelt művészeti csoportjai tevékenységükkel méltán
kaptak helyet a város helytörténeti sorozatában. Szép feladat volt számomra is a szerkesztés, anyaggyűjtés, a fotózás.

Bagyinszki Zoltán egykori kurátor.