Havi Archívum: 2011 szeptember 20, kedd

Megjelent könyvek, albumok, DVD-k

Könyvek

Az eddig megjelent és készülőben lévő könyvek, albumok, DVD-k listája itt tekinthető meg: Könyveim

Pécs – Zsolnay mauzóleum

Határon belül - 93.000 km2

A Zsolnay-mauzóleum Pécs “Ledina” nevű városrészén található épület, amely a Zsolnay család temetkezési helye volt. A mauzóleumot felújították, így 2011 júliusától ismét látogatható.
(tovább…)

Valpói Prandau-Normann várkastély

Horvátország, Szlovénia

Az ókorban a rómaiak Jovalium nevű települése állt a helyén.

A középkori települést a 14. században említik először, akkor Sandin Solyag birtoka volt. Ennek halála után 1427-ben Luxemburgi Zsigmond Valpót Maróti Jánosnak, későbbi macsói bánnak adta. A várat Maróti János kezdte építeni 1397 után és 1431-ben bekövetkezett haláláig az építést nagyrészt be is fejezte. A várat először 1438-ban említik. Fia László építette a várhoz a Szent László király tiszteletére szentelt kápolnát, amely a család temetkezési helye lett. A vár később is a Marótiaké maradt, egészen 1476-ig Maróti Mátyás macsói bán haláláig, akivel kihalt a dinasztia. A várat övező település Albert királytól kiváltságokat és vásártartási jogot kapott. Hunyadi Mátyás a valpói várkastélyt és birtokot unokatestvéreinek Geréb Mátyásnak és Péternek adományozta.

1543-ban elfoglalta a török (lásd: Valpó ostroma). 1599-ben Pálffy Miklós foglalta vissza, de később újra török kézre került és csak a nagyharsányi csata után 1687-ben került vissza végleg Magyarországhoz. Ezután az udvari kamara birtoka, majd 1721-ben VI. Károly császár Prandau Péternek adományozta. Ebben az időben épült fel a település plébániatemploma is. 1801 végén a kastélyban tűz ütött ki, mely után Prandau József az épületet barokk stílusban építtette át és kibővítette. Ekkor kapta fényűző berendezését is. 1809-ben Valpót vásártartási joggal rendelkező várossá nyilvánították.

Forrás: wikipédia

Szigetvár – Zrínyi vára

Határon belül - 93.000 km2

A Dél-Dunántúl vidékén eredő Almás-patak a középkor során egy vizenyős, ingoványos területet hozott létre, amelynek egyik kiemelkedő szigetén a 1420 körül építtette fel kicsiny várát Anthini (Szigeti) Oszvald földesúr.
(tovább…)

Budapest – Országház 2.

Budapest

Egyedi fotósélmény, anyaggyűjtés egy kiállítás kapcsán, séta a Parlament tetején – ahonnan remek volt a kilátás.
KÖSZÖNÖM CSABÁNAK!
(pár felvétel a végre teljesen megújult főhomlokzat bemutatásával, hiszen évtizedekig állványerdő borította az épületet – mindig máshol)

A világ legszebb parlamentjének érdekessége, ezek talán soha nem látható díszei a belső udvarok feletti tetőzetnek.
Különleges gyönyörű, művészi részletek a pécsi Zsolnay gyár termékei – amelyek több mint 100 évvel ezelőtt kerültek a helyükre.
A kis tornyocskák és az arcok sora elgondolkoztatja a szemlélőt, milyen funkcióval, miért kerültek ezek a Parlament belső udvarai fölé, a tetőzet aljába?!
Gondolkozzanak Önök is, ha valaki tudja, megköszönöm és a választ közkincsé teszem… (talán hófogó…)

Bagyinszki Zoltán

Drávaiványi – Református templom

Határon belül - 93.000 km2

Drávaiványi nevét a 14. században említik először az oklevelek. 1332-ben már mint plébániás helyet említik. Nevét a hagyományok szerint egykori földesuráról, Petrovszky Ivánról kapta. Iványi a Török hódoltság alatt is lakott maradt, nem néptelenedett el.

A pici ormánsági falunak az 1800-as évek derekán még 600 lakosa volt, de lakóinak száma azóta megfogyatkozott: 1930-ban már csak 442 lakost számláltak itt, míg mai lakossága már csak kb 200 fő.

A falu határában található Cilina (Cserna) nevű hely, ahol egykor falu állt.

Református temploma – 1792-ben épült. A templom különlegessége a környék (Ormánság) több templomára is jellemző kazettás mennyezet: A mennyezetet 167 db négyszög alakú kazetta borítja, az egyik kazettán sellő látható, a többin különböző népi motivumok, középen pedig a napkorong, és az alapítás éve és neve található.

Forrás: wikipédia

Felsőőr – Református templom és intézményei

Várvidék

Felsőőr kisváros Ausztriában, Burgenland tartományban, a Felsőőri járás székhelye. Neve a határvidékre telepített őrökre utal.
(tovább…)