Havi Archívum: 2011 augusztus 31, szerda

Gyula – Szobrok, emlékművek

Gyula városa


(tovább…)

Gyula – Harruckern – Wenckheim – Almásy kastély

Gyula városa

A gyulai Gyulai Harruckern – Wenckheim – Almásy kastély eredetileg 1745 előtt épült, és 1902-ben érte el jelenlegi megjelenését.

Lovardája 1832-ben épült, majd az 1950-es években uszoda lett, és e minőségében újították fel 2004-ben. A Gyulai Várfürdőhöz tartózó volt lovarda, jelenleg uszoda felújításának tervezője: Fajzi Zsuzsanna és Fajzi Tamás, Fajzi Építész Stúdió Kft., Békéscsaba.

(tovább…)

Gyula – Magyar Királyi Állami Elemi és Polgári Leányiskola

Gyula városa

Az egykori állami elemi iskola 1906 szeptemberében nyílt meg. Ekkor még a Korona vendéglő helységeiben és részben a volt polgári fiúiskolában folyt a tanítás. 1910-ben Schneider János és Mátyás gyulai építőmesterek kezdték el lebontani a Koronát – Pfaff Ferenc tervei alapján, szerződésük szerint 129.845 koronáért felvállalták a leányiskola és a hozzá tartozó tornacsarnok felépítését. A Kormány 70.000 korona állami segélyt és ugyanannyi kölcsönt nyújtott. 1911 őszére épült fel az új oktatási intézmény, ahová 1912. január 4-én már az állami elemi iskola is beköltözhetett.
(tovább…)

Kismarton – Esterházy rezidencia I.

Várvidék

Legszebb része az egészen városias jellegű szabad királyi város, kissé régies külsejű, de tiszta barátságos házakkal s utcákkal; itt van a városháza, takarékpénztár, kaszinó, 2 könyvnyomda, katonai alreáliskola, a ferenciek kolostora (alapíttatott 1622 aug. 2., épülete 1629-ből való) az Esterházy-család igen díszes sírboltjával (benne Esterházy Pál nejének, Orsolyának üvegszekrényben őrzött holtteste), továbbá az éktelen külsejü plébánia- (Szt. Márton-) templom (1494. évből), a város keleti végén levő Trefort- téren pedig az állami polgári fiu- és leányiskola díszes épülete.
(tovább…)

Máriafalva – Mária mennybemenetele plébániatemplom

Várvidék

A régészeti leletek tanúsága szerint Máriafalva már az ősidők óta lakott hely. Ezt bizonyítják a korai bronzkorból előkerült tárgyak, valamint az itt talált számos kelta halomsír.
(tovább…)

Gyula – Vízisikló az Ó-Körösön

Gyula városa

Kisváros kis élővize. A helybéliek Kiskörösként is emlegetik, de az Élővíz csatorna elnevezés elterjedtebb. A Gyula városát átszelő folyamocska gyönyörű, romantikus sétautakra hívogat. Az Élővíz-csatorna természeti látnivaló és élőhely is egyben. A belvárosi részen nyáron és tavasszal csónakázni lehet, utunkon akár gyalog, akár csónakkal haladunk, társaink a vadkacsák. Néha egy vízisikló is feltűnik a víz színén…
(tovább…)

Pécsi iszlám – török kori építészet

Határon belül - 93.000 km2

A nagy zöld kupolás épület: Gázi Kaszim pasa dzsámija – Belvárosi plébániatemplom- XVI. sz. második felében épült 17 m átmérőjű kupola fedi a belső teret.

A kisebb a minarettel pedig Jakováli Hasszán dzsámi XVI. században épült. kiváló állapotban látható, a minaret erkélye 23 m magasságban található.

Spanyolországon és a Balkán államain kívül alig van olyan európai ország, melyben iszlám szellemű emlékek egészítik ki az építészeti stílusok sorát. Ezért kívánnak különös figyelmet azok a művészi szintű – bár egyébként kimagasló értéket nem képviselő – török kori alkotások, amelyekkel Magyarországon még találkozni lehet. A magyar művészettörténet(ek) zömmel mellőzik, vagy csak érintik a megszálló törökség emlékeit.
(tovább…)