Havi Archívum: 2011 május 16, hétfő

Nyevickei (menyasszony) vár

Kárpátalja

A nyevickei vár Ungvártól északra található az Ung folyó völgyében.

A várat a legenda szerint még a magyarok bejövetele előtt egy szláv hercegnő építette, róla nevezték el állítólag a szláv eredetű „nevisztka” (menyasszony) szóból „menyasszonyvárnak”. (tovább…)

Apponyi Albert gróf előtti tisztelgés Trianon kapcsán (a lengyeli és hőgyészi családi rezidenciák)

Határon belül - 93.000 km2

Gróf Apponyi Albert György (Bécs, 1846. május 29. – Genf, 1933. február 7.) politikus, miniszter, nagybirtokos, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Jászberény város aranymandátumos képviselője. Az 1920-as párizsi békekonferencián a magyar delegáció vezetője volt. Különböző magyarországi egyetemek, tudósok, illetve politikai csoportok 1911-32 között ötször jelölték Nobel-díjra, ám nem tüntették ki. Akadtak azonban bíráló is főként külföldön, de idehaza is. (tovább…)

Bikali lovasok

Határon belül - 93.000 km2

A bikali Élménybirtok Magyarország első tematikus élményparkja. Egyedülálló módon idézi fel és kelti életre a középkori Magyarországot: mesterek, színészek, harcedzett lovasok és íjászok, gyakorlott madarászok közreműködésével. A reggeltől estig tartó időutazás során kortól és nemtől függetlenül, gyermek és felnőtt egyaránt megtalálja a számára legizgalmasabb elfoglaltságot, időtöltést.

A 7,5 hektáron elterülő birtok területileg 5 nagy egységre tagolódik: a Középkori Falu, az Óváros, a Főtér, a Reneszánsz Palota és a Lovagi Küzdőtér. A közel 35 építményben műhelyek, boltok, vendéglátó egységek és képzésre, foglalkozások megtartására alkalmas helyiségek kerültek kialakításra.

Az élménybirtok leglátványosabb állomása a lovagi küzdőtér, ahol vendégeink korabeli lovagi tornákat, látványos csatajeleneteket valamint ügyességi lovasbemutatókat tekinthetnek meg…

Forrás: elmenybirtok.hu

Gyula – panoráma

Gyula városa

Gyulai Mozaik 140 x 400 cm , 32 db kép GYULA – DITZINGEN PARTNERSCHAFT- 20 JAHR

Egy városi pályázatra készült a nagyméretű panorámakép a Gyula – Ditzingen (Németország) testvérvárosok köszöntése alkalmával.

A magyar városi-gyulai- felvételek közepén található a színektől mentes 2 városháza játékos montírozása, amely a régi 20 ÉVES együtt gondolkodást, egymásra figyelést, az élő kapcsolatot hivatott képi formában bemutatni.

Hiszen a városházák a motorjai a kapcsolat működésének. Az üdvözletet a koccintás és a mosoly jelképezi.

A város valamennyi fontosabb látnivalója, értékei bemutatkoznak a Ditzingeni Közösségi Ház falára tervezett képes Gyulai üdvözletnek.

E valóban működő kapcsolatnak maga a szerző Bagyinszki Zoltán is aktív részese volt – több alkalommal járt a német kisvárosban – megtapasztalta a helyi német polgárok igazi, szimpatikus barátságát. (Elmar Friz)