Fiume – szecessziós épületek (Horvátország)

A nagyvilágról

Fiumét mondják a szecesszió városának is, készülve a fotós kereső feladatra végigjártam a belvárost keresve a szép és jellegzetes épületeket, hát……
a korzón és a belső személy- kikötőnél találtam 3 látványosabb  ( egy igazán ) szép épületet. Ugye van a halpiaci rész, a vasútállomás környékén még ráakadtam
a szerényebbekből 2-re és a kikötő előtt egy lepusztult hatalmas régi bérházat fotózhattam. A hálás részletek jó fotótémát jelentettek optikámnak.
Nekem ennyi sikerült az inkább olasz és osztrák szecessziót képviselő műalkotásokból – bérpalotákból hazahoznom és  honlapon bemutatni a szecessziót kedvelők táborának.
Összességében az eklektikus városkép igazán vegyes benyomást kelt, az épületek sok helyen elhanyagolt állapotban vannak – a korzó az szép, tudjuk van néhány extra palota is Fiumében.
A kikötő az mindig élmény a  tenger, a magyar feliratú öntöttvas gombákkal, a hajók látványával, számomra város-a kötelező látogatás kissé csalódást jelentett.
Lassan megismerem a hatalmas területen található várost. Igazán nem gondolom, hogy az egykori magyar település is az európai szecessziós városok sorába tartozik.

Bagyinszki Zoltán

 

Vélemény, hozzászólás?