Alsósztregova – Madách kastély II.

Felvidék

Közép-Szlovákia déli részén, Nagykürtöstől keletre található a terjedelmes angolparkkal övezett, 18. századi rokokó-klassziciszta stílusban épült kastélyáról híres község, Alsósztregova.
Az eredeti Madách-kastély 1717-ben leégett, a felújított épület azonban 1758-ben ismét a lángok martalékává vált. A 18. század végén Madách Sándor – Madách Imre nagyapja – új családi székhely építésébe fogott.

Az egykori kastély helyén ma egy rokokó-klasszicista épület áll. Itt élt és alkotott Madách Imre, magyar író és drámaíró, Az ember tragédiája szerzője. Madách dolgozószobája, ahol a híres mű született, ma rekonstrukció alatt áll. A kastély többi részében a látogatók az alábbi kiállításokat tekinthetik meg:

Madách Imre élete és munkássága – táblás kiállítás
Grafikasorozat hasonmás kiállítás: Az ember tragédiája Kass János grafikáiban
Grafikasorozat hasonmás kiállítás: Az ember tragédiája a neves festőművész, Zichy Mihály grafikáiban
Nagy Zoltán: Hommage a Madách (grafikasorozat Nagy Zoltán műveiből)

A kastély eredeti bútorokkal és az itt született, alkotott és elhunyt író életét és munkásságát dokumentáló személyes tárgyaival van berendezve. A kastélyban megtekinthető az Itt élt Madách Imre c. megújított, korabeli bútorokkal berendezett kiállítás.

A kastélyparkban található Madách Imre síremléke. Az író földi maradványait 1936-ban exhumálták és a kastélyparkban helyezték el, ahol örök nyugalma felett Ádám szobra, Rigele Alajos szobrászművész alkotása őrködik.

forrás: SNM – Múzeum

Vélemény, hozzászólás?